GÜNEY KORE'DE ERİŞTE YEMEKLERİ

   Her ülkenin kendine has erişte yemeği var. İtalyanların spagettisi, Japonların Soba'sı, Vietnamlıların pirinç eriştesi... Güney Kore'de de lokantalara gittiğinizde, bizdeki kebap türleri gibi, bir çok çeşit erişte çıkıyor karşınıza. Bu yüzden bazen sipariş verirken kafanız karışabiliyor. 

   Kore'de temelde erişteler iki gruba ayrılıyor: Myon-면 ve Guksu-국수. İnce ve kurutulmuş olan eriştelere Guksu denirken, büyük fabrikalarda üretilen kalın erişteler Myon grubuna giriyor. Önceden Guksu'dan bahsetttiğim için (Bakınız: KORELİLERİN DÜĞÜN YEMEĞİ | 국수- GUKSU | ERİŞTE) bu yazımda Kore'de tattığım diğer erişte yemeklerinden bahsedeceğim.  

1. 냉면- Nenğmyon (Soğuk Karabuğday Eriştesi)


   Güney Kore'de yediğim en ilginç ve en lezzetli yemeklerden biri Soğuk Karabuğday Eriştesi Çorbası'ydı. Bu yemeği ilginç yapan özellik, yemeğin içine buz konularak servis ediliyor olması. Güney Kore'de yazın yapış yapış bir sıcak olduğu için Koreliler bu buzlu erişte çorbasını içerek serinliyorlar. Bakınız: Kore'nin Havası Yazım

   Karabuğday eriştesi, ince ve koyu renkli bir erişte türü. Et suyu ve sulu turp Kimçisi karıştırılarak  erişte suyu hazırlanıyor. İçine de bol bol buz parçaları ekleniyor.

Bakınız: Kore'de yediğim Nenğmyon

   Bu yemeğin farklı türleri mevcut. Bibim Neğmyon 비빔냉면, baharatlı kırmızıbiber çeşnisi ile hazırlanıyor. Bir diğer soğuk erişte çeşidi olan Hve Nenğmyon (회냉면) ise, Japonların Saşimi'si yani çiğ balıkla servis edilen erişte türlerinden biri. 


2.짜장면- Cacanğmyon (Siyah Fasulye Soslu Erişte)


   Cacanğmyon yemeği, Kore'de meşhur olan bir başka erişte yemeği. Mezuniyet, sınav günleri, doğum günleri gibi özel günlerde annelerin yaptığı ve çocukların en sevdiği yemeklerden. Bizdeki "anne patates kızatması" neyse Kore'de de Cacanğmyon o. Hatta Kore'de Tavuk Kızartması 치킨 gibi eve en çok siparişi yapılan yemeklerden biri. Kore Siyah Fasulye Eriştesinin kıyma ve deniz ürünleriyle yapılan çeşitleri mevcut.

   Siyah Fasulye Soslu Erişte, Korelilerin 14 Nisan Kara Gün 블랙데이'de yediği sembolik bir yemek aynı zamanda. Bu gün 14 Şubat Sevgililer Günü'nde hediye alamamış yalnızların kutladığı Kore'nin Kraker Günü gibi ticari amaçlı günlerinden biri. Bu günde yalnızlar arkadaşlarıyla siyah renkli Cacanğmyon yiyerek yalnızlarını kutlamış ve birbirlerini teselli etmiş oluyorlar.


   Kore dizilerinde şapur şupur Cacanğmyon yiyenleri çok gördüğüm için, Kore'ye gitmeden önce en çok yemek istediğim yemeklerin başında bu Cacanğmyon geliyordu. Aslen bir Çin ymeği olan bu yemeğin içerisinde domuz ürünü bulunuyor. İçerisinde domuz ürünü olduğu için yiyemeyeceğimi öğrendiğimde çok üzülmüştüm ama Chonnam Üniversitesi'ndeki yemekhanemizde Müslüman öğrenciler için domuz ürünü katılmadan yapılan halini denemiştim. Tadı, benim için tam bir hayal kırıklığı olsa da bizi düşünmeleri çok takdir ettiğim bir davranıştı.

3. 라면 - Ramyon (Hazır Erişte)


   Kore dizilerinden Korelilerin içine su koyup şipşak yedikleri Ramyon'lar da, benim Kore'ye giderken mutlaka denenecekler listemde olan yemeklerden biriydi. Ancak Kore'de marketlerde satılan Ramyonların birçoğunun içerisinde domuz ürünü katkısı bulunduğu her markayı alamıyorsunuz ne yazık ki. Ayrıca Türkiye'dekilerin aksine Kore'dekiler aşırı acılı olduğundan Ramyonları yemek yürek istiyor.

Bakınız: Kore'de Ramyon tavsiyesi isteyenler için yediğim Ramyonlardan biri.



3. 잡채 - Cabçe (Sebzeli Erişte Kavurma)

   당면 (Danğmyon), patates nişastasından yapılan bir tür erişte türü. Bazı kaynaklarda şeffaf olduğundan dolayı Cam Erişte diye de geçiyor. Nişastadan yapıldığı için özel bir tadı yok. Bu Nişasta eriştesi, sebzelerle kavrularak Cabçe 잡채 denen erişte yemeği hazırlanıyor.

   Cabçe-잡채, eskiden bir kraliyet yemeği olup günümüzde düğün, doğum günleri ve tatiller gibi özel günlerde sunulan en popüler geleneksel kutlama yemeklerinden biridir. Kore'de gittim bir düğünde de bu Cabçelerden bolca vardı. Bakınız: Kore'de Düğün Yazım. Yemeklerin yanında meze olarak da yenen sebzeli erişte yemeği Cabçeler bazen Pilav Üstü Sebzeli Erişte 잡채밥 olarak da menülerde yerini alıyor.

Bakınız: Kore'de yediğim Pilav Üstü Sebzeli Erişte:

4. 우동- Udonğ (Kalın Kesme Erişte)


   Japon yemeği olarak bilinen Udonğ-우동 ise, buğday unundan yapılıyor ve Kore'deki diğer erişte türlerine göre daha kalın özellikte bir erişte. Genelde büyük kaplarda yosunla veya Kimçiyle servis ediliyor.

Bakınız: Kore'de yediğim Udonğ Çorbaları:




Yorumlarınızı bekliyorum!

Yorumlar