KORELİLER BÖCEK YER Mİ?



Korona'nın Çin'de yenen canlılardan bulaştığı haberlerinden sonra Çinlilere ve diğer Doğu Asya ülkesindekilere karşı önyargılar arttı. Kime Güney Kore desem, sanki Koreliler her öğünde böcekten başka yemek yemiyorlarmış gibi, "Iyy, böcek mi yiyorlar onlar?" diye cevap veriyorlar. Her ne kadar damak zevklerine alışmam uzun sürse de Kore'de yediğim birçok yemek bizimkilere göre çok daha sağlıklı ve lezzetliydi. Türkiye'de marketlerin, içinde ne olduğu denetlenmediği için insan sağlığına son derece zararlı ve insanları şeker komasına sokup hasta eden yiyeceklerle dolu olduğunu G.Kore'deyken anlamıştım. Ben şahsen her milletin kendi iklim ve bitki örtüsünün el verdiği ölçüde yemek kültürü olduğunu aklımızdan çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden bu yazıyı okurken önyargılarınızı bir kenara bırakıp o şekilde okumanızı tavsiye ederim.

Peki Koreliler bu lezzetli yemeklerinin yanında bizim böcek dediğimiz bazı canlı türlerini yemiyorlar mı? diyecek olursanız, evet Koreliler bazı böcek türlerini yiyorlar ancak bunun çok yaygın bir kültür olmadığını baştan belirteyim. Hiç denemediğini söyleyen Koreliler de var. Birçok böcek türü Güney Kore'de bizdeki süt mısırı, midye gibi sokak satıcıları tarafından satıyor. Hatta benim de birkaç tanesini deneme imkanım oldu. Gelelim Korelilerin yediği bazı böcek türlerine:

1. 번데기  (Bondegi) - İpek Böceği Pupası


Güney Kore'de sokak yemeği olarak en kolay rastlayabileceğiniz böcek türü ipek böceği. Haşlanmış veya buharda pişirilmiş atıştırmalık olanları, kürdanlarla ile kağıt bardaklarda servis ediliyor. Kore'de Gwanğcu Nostalji Festivali'ndeyken Gwangju sokaklarına çeşitli standlar kurulmuştu ve Koreli arkadaşlarım da bu bondegiden almışlardı. Ben de o zaman deneme fırsatını kaçırmamıştım tabii ki de. Yerken gerçekten de böcek yemiş gibi hissediyorsunuz, öyle özel ve güzel bir tadı yoktu. Arkadaşlarım protein bakımından zengin olduğundan sağlıklı olduğunu söylemişlerdi.

Kore'de pazarda gezerken gördüğüm ipek böcekleri

Elindeki kürdanları saplamak suretiyle ipek böceği yiyen Koreli arkadaşım

2. 다슬기 (Dasılgi) - Tatlı Su Salyongozu

Bağırsaklara iyi geldiği söylenen bu küçük salyangozlar tıpkı bizim midyeler gibi yıkanıp yemeye hazırlanıyor. İpek böceği yerken denediğim bir başka sokak yiyeceği de bu salyangozdu. Ben yerken sümüklü böcek gibi bir şey yediğimi düşünmüştüm ama meğerse bu salyangozmuş. Koreliler bunu içlerindeki şeyi çekerek yiyorlar ve bu daha da iştahınızı kaçırıyor. 



3. 메뚜기 (Meddugi) -Çekirge



Çekirgenin İslam'da yenmesi helal hayvanlar grubunda yer aldığı söyleniyor. Dağda bayırda uçup kaçanlarını çok gördüm ama denemek istediğim canlılardan biri olmasına rağmen G. Kore'de hiç pişirilmiş versiyonuna denk gelmediğim için tadamadım. Zaten Kore'de de pek yaygın değil. Daha önce görmüş ve yemiş olanlar varsa benimle tadının nasıl olduğunu paylaşabilir.




4. 말벌 (malbol) -Eşek Arısı

Kore'de eşek arısının bizdeki mesir macunu gibi erkeklerde cinsel gücü arttırdığına dair inanış hakim.



Kore'deyken girdiğim bir mağazada yukarıda görmüş olduğunuz büyük cam kavanozlar satılıyordu. Bu büyük cam kavanozlarda, tıpkı şarap fıçıları gibi, Kore içkileri çeşitli canlı türleri ile birlikte bekletiliyor. Eşek arıları da o şekilde içkilerle cam kavanozlar içinde bekletilen canlılardanmış.




Eşek arısı yavrularının kızartması da yapılıyormuş.



Bunların dışında Kore'de birçok deniz canlısı yeniyor. Peki sizler daha önce bu tip canlıları yemişliğiniz var mı? Yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın!






Yorumlar