KORELİLERİN DÜĞÜN YEMEĞİ | 국수- GUKSU | ERİŞTE

 

Güney Kore'de düğün yemeklerinin olmazsa olmazı Erişte yani 국수 (gugsu) dur. Gelin ve damat adaylarına "Ne zaman evleneceksin?" diye sormak yerine  "Ne zaman bize erişte yedireceksin?" (언제 국수를 먹여 줄 거예요?) diye sorulur. Çünkü erişte, yiyecekler arasında en uzunu olduğu için 'uzun ömür' anlamına gelmektedir. Erişte sadece düğünlerde değil, 60. yaş günlerinde, doğum günlerinde ve birinci yaş partilerinde de ikram edilir.


Kore'de gittiğim düğünde açık büfede bolca bu eriştelerden vardı. Bakınız: Kore'de Düğüne gittim. Kore'de düğünlerde erişte ikram edilmesinin üç nedeni var. Birincisi, yukarıda bahsedildiği gibi, gelin ve damadın erişte kadar uzun yaşaması ümidiyle erişte yemektedir. İkincisi, gelin ve damat arasında erişte gibi uzun süreli bir ilişki olması ve uzun süre bir yastığa baş koymaları için dua edilmektedir. Üçüncüsü de, eski zamanlarda balayında damadın geline erişte yedirmesi adeti vardır. Erişte nasıl  yeniyorsa aile hayatının da sorunsuz gitmesi gerektiği anlamına geldiği söylenir.


칼국수 - Kalguksu (El Yapımı Erişte)

Kalguksu da bir başka erişte yemeği türü. Kal Guksu- 칼국수, beyaz buğday unundan yapılan hamurun ince ince kesilmesiyle elde ediliyor. Ardından bu şeritler et, tavuk ya da ançüez suyunda haşlanıyor. Hamura ya da suya eklenen malzemelere bağlı olarak pek çok çeşit Kalguksu bulunuyor ve bu yemek özellikle kış aylarında tercih ediliyor. 

Korece'de Kal-칼 bıçak demek, Guksu- 국수 ise, erişte anlamına geliyor. Bizde de Erişteye, Kesme dendiği gibi Koreliler de "Bıçak Eriştesi" demiş olabilirler.


메밀 국수- Memil Guksu (Karabuğday Eriştesi)

Memil Guksu Karabuğday unundan yapılan koyu renkli ve ipince olan bir erişte türü. 

Bakınız: Bir arkadaşımla gittiğimiz erişte evine yediğimiz Karabuğday eriştesi çorbası.



팥칼 국수 - Pat Kalguksu (Adzuki Fasulyeli Erişte Çorbası)

Kore'de kışın yenen erişte yemeklerinden biri de, Kırmızı Fasulye yani Adzuki Fasulye Ezmeli Kesme Erişte Yemeği. 

Kore'de 팥-Pat yani kırmızı renkli Adzuki Fasulyesi'yle birçok yemek yapılıyor. Patcuk- 팥죽yani Adzuki Fauslyeli Lapa bu kırmızı fasulyeyle yapılan en bilindik yemeklerin başında geliyor. Bu yemeğe lapa pilav yerine 칼국수-Kalguksu yani ince erişte konularak Adzuki Fasulyeli Erişte yemeği de yapılıyor. 

Bu çorbanın rengi, Adzuki Fasulyesi'nden dolayı koyu kahverengi olduğu için görünüşü epey ilgi çekiciydi. Tadı da hafif tatlımtraktı ve çok beğenmiştim. Kore'ye gideceklere yemelerini şiddetle tavsiye ederim.
Bakınız: Kore'de yediğimiz Kırmızı Fasulyeli Erişte


콩국수 - Konğguksu (Soğuk Soya Sütünde Erişte)

Güney Kore, Soya fasulyesi yani Konğ -콩 bakımından zengin olduğundan birçok yemeğin içerisinde Soya Fasulyesi görebiliyorsunuz. Soya Fasulyeli Erişte Çorbası da bunlardan biri.

 Bu yemeği yapmak için, soya fasulyelerinin önceden suda bekletilip haşlandıktan sonra kabukları soyulup püre kıvamına getiriliyor. Daha sonra da yapılan bu sos erişteye ekleniyor. 

Bizim normal fasulyelerle yapsak acaba aynı tadı yakalayabilir miyiz diye düşünmeden edemedim. Bakınız yapılışı:


쌀 국수- Sal Guksu (Pirinç Unu Eriştesi)

Güney Kore'de, Güneydoğu Asya ülkelerinden ithal edilen beyaz renkli pirinç eriştesi yemekleri de mevcut.

Bakınız: Kore'de yediğimiz Vietnam Usulü Pirinç Eriştesi Çorbası:




Yorumlar