KORE'DE ÜNİVERSİTE OKUMAK |CHONNAM NATIONAL UNIVERSITY

Güney Kore'de yüksek lisans ve lisans başvurularının yapıldığı şu günlerde daha önce değişim öğrencisi olarak gittiğim Chonnam National University hakkında uzun zamandır yazmak isteyip de ertelediğim bu yazıyla karşınızdayım! Hemen üniversitenin iyi ve kötü yönleri şeklinde genel bilgi vererek başlayacağım. Yorum bölümüne aklınıza takılanları sorarsanız yardımcı olmaya çalışırım. 

Üniversiteden Fotoğraflar


Fotoğraflar üniversite öğrencilerinden Dreamer Parka aittir.

Chonnam Üniversitesi, Güney Kore'nin 6. büyük şehri olan Gwangju (üşenmedim Türkiye'de 6. büyük şehir hangisiymiş diye baktım. Adana'ymış. Kore'nin Adanası da Gwanğcu işte! Bakınız Gwanğcu şehri hakkındaki yazım) şehrinde bulunan bir devlet üniversitesi. Seul'deki üniversiteler kadar saygın olmasa da, devlet üniversitesi olduğu için o bölgedeki başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite. Ancak devlet üniversitesi derken harç ödemeyeceğiniz yanılgısına düşmeyin. G.Kore'de devlet üniversitelerine de yükü miktarda harç ödeniyor, tabii özellere göre bir tık daha az. Harç konusunda bilgi almak için okulun sitesine mutlaka göz atın. Üniversitenin internet sitesi  http://www.jnu.ac.kr/jnumain.aspx

Chonnam Üniversitesinin ana kampüsü Gwangju şehrinde yer alıyor, Yosu şehrinde de başka bir kampüsü var. Bakınız Yosu gezim. Kore yüzölçümü küçük bir ülke olduğu için bizdeki gibi devasa büyüklükte kampüse sahip üniversiteleri yok. Ancak Chonnam Üniversitesi'nin kampüsü birçok üniversiteye göre çok büyük. Kore'de kampüsü büyük olan ilk 5 üniversite arasındaymış. Kore'nin diğer şehirlerine değişim öğrencisi olarak gitmiş olan bölüm arkadaşlarım Chonnam'ı görünce epey şaşırmışlardı. 

ÜNİVERSİTENİN KAMPÜSÜ


Kütüphane


Paylaşacağım videolar ve fotoğraflardan da göreceksiniz ama ben yine de aklınızda daha iyi canlanması için anlatayım. Kampüsün ortasına herkesin kolaylıkla ulaşabilmesi için kütüphane binaları konmuş. Binalar diyorum çünkü bir kütüphane binası kitap almak için yapılmış, diğeri ise öğrencilerin ders çalışması için yapılmış olan bir kütüphane. Koreliler sınav dönemlerinde bu kütüphanede sabahlıyorlar. Her öğrencinin kendine ait bir dolabı oluyor. Buradan Korelilerin ne kadar çalışkan olduklarını tahmin edersiniz. 

Kitap alınan kütüphanenin girişinde bulunan bu steril cihazının içine aldığınız kitapları koyuyorsunuz ve sizin için steril ediyor. (Bu durum Korona'dan önce vardı) 



Ayrıca kilo ölçümü ve göz numarası ölçümü yapılan makineler de vardı.





Kütüphane binalarının önüne bir tane süs havuzu konmuş. Öğrenciler sıcak havalarda bu havuzun etrafındaki çimlerin üstünde gruplar halinde toplanıp dışarıdan tavuk sipariş edip yiyorlar. Bakınız: Kore'deki soslu kızarmış tavuklar yazım. Aynı zamanda bu alanda her dönemin başında kulüplerin tanıtımının yapıldığı standlar kuruluyor. Burası üniversitenin bahar festivalinde konser alanı olarak da kullanılıyor. Benim değişim öğrencisi olarak bulunduğum zaman bahar festivalinde benim fazla tanımadığım şarkıcılar gelmişti. Seul'deki üniversitelere ünlü gruplardan şarkıcılar geliyor. bu yüzden bol ünlü görmek isteyenler Chonnam yerine Seul'ü tercih etmeliler. Festival demişken, Gvanğcu şehri, ulusal direnişin simgesi olan bir şehir. Bu yüzden mayıs ayında okulda çeşitli ölen kişiler için çeşitli anma gösterileri de yapılıyor. 

Yurt binaları da kampüsün içinde yer alıyor. Kore'deki yurt odam yazısında yurt odamı göstermiştim. Ancak seçtiğiniz yurda dikkat etmeniz gerekiyor. Bizim kaldığımız yurtlarda yemek yapılamıyordu. Sadece mikrodalga fırınlarda yemekler ısıtılıyordu. Yemek yapılabilen yurtlar olduğunu duymuştum ama sanırım daha kalabalıktı. Bu yüzden okulun sitesinden iyice araştırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca yemek yapılabilen mutfakları olan okulları tercih etmenizi öneririm. Çünkü Kore'de yemekler yönünden çok sıkıntı çekiliyor. Hiç değilse kendiniz malzeme alıp yemek yaparsınız. Ben ilk dönem yurdun yemekhanesinden yemek yemiştim. Ancak sürekli domuz eti olan yemekler çıkıyordu ve çoğu zaman yemekleri yiyemiyorduk. Orada çalışan kadınlar bize onun yerine yosun veriyorlardı ama ben yosunu da yiyemiyordum. Yurt yemekhanesine kayıtlı olmasanız da yemekhanenin önünde bulunan makinelere normale göre azıcık daha fazla para verip yemek yiyebiliyorsunuz. Bu yüzden kayıt yaptırmanıza gerek yok diye düşünüyorum. 


Gwanğcu şehri, Seul kadar kalabalık olan bir şehir değil. Bu yönüyle rahat ve çok daha güvenli. Gerçi Kore genel olarak güvenli bir ülke. (Türkiye ile kıyaslanamayacak düzeyde maalesef!!! )



Üniversitede yabancı öğrenci sayısı, Türkiye'deki üniversitelere göre oldukça fazlaydı. Üstelik gelen öğrenciler arasında sadece Kore'ye göre daha az gelişmiş ülkelerden gelen öğrenciler yok Almanya, Fransa, ABD gibi gelişmiş ülkelerden gelen öğrenciler de vardı. Tabi Seul'deki okullarda bu Avrupalı ve Amerikalı öğrenci sayısı çok daha da fazla. Chonnam Üniversitesi'nde Çinli ve Özbekler çoğunluktaydı. Değişim öğrencisi olarak gelenler de var, üniversitenin yabancı lisans ve yüksek lisans öğrencileri olanlar da vardı. Bu yüzden ders seçerken yabancılarla beraber İngilizce ve Korece derslere katılabiliyorsunuz. Bu anlamda yalnızlık çekeceğinizi düşünmüyorum. Ancak bazı üniversitelerde yabancılara yönelik dersler daha fazla olabiliyor. Bu konu da Seul'deki üniversitelerle kıyaslanması gereken bir başka konuyu teşkil etmekte.


Devlet üniversitesi olduğu için genelde başarılı öğrencilerin olduğu bir üniversite. Gvanğcu'da özel üniversite olan Chosun Üniversitesi'ne giden bir arkadaşım Chonnam National üniversitesi'nin Güney Kore'nin güney bölgesi olan Chonnam Bölgesi'nin iyi üniversitelerinden biri olduğundan bahsetmişti.


Kore'de her üniversitenin kendisine ait montları oluyor. Bakınız: Chonnam Üniversitesi'nin üniforması denebilecek montları.



Gwangju şehri başkent Seul'e birazcık uzak. Dikkat dikkat: 4-5 saat Kore için uzak bir mesafe demek! Bakınız: Korelilerin mesafe algısı. Bu yüzden her canınız istediğinde Seul'e gidemiyorsunuz. Seul'e gitsek nolcak ki diye düşünmeyin. Seul büyük ve çok kültürlü bir şehir. İtevon'da birçok salça, zeytin ve kıyma gibi birçok Türk ürünü bulabileceğiniz Ortadoğu ülkelerine vs. ait marketler yer alıyor. Bunun dışında yine İtevon'da Türk restoranlarında çalışan arkadaşlarım oldu. (Ancak bu konuda dikkat etmenizi öneririm. Arkadaşlarımdan bazıları Türk restoran sahipleri tarafından tacize uğradı ve paraları tam olarak ödenmedi.) Gvangcu'da Türk restoranı yok ve Türklerle karşılaşma ihtimaliniz çok az. Chonnam Üniversitesi'nde sadece değişim öğrencisi olarak giden öğrenciler dışında sadece bir kez başka bir üniversitede yüksek lisans yapacak olan ama bizim okula bir yıllık dil kursu için gelmiş olan Boğaziçi mezunu birini görmüştük. Chonnam Üniversitesi Seul'deki Üniversitelerle kıyaslandığından çok gerilerde kalıyor. Harç ödeyecekseniz önceliğiniz Seul olmalı.

Yabancı öğrenciler arasında Özbek ve Çinli öğrencilerin çok fazla olması zaman zaman derslerde kendinizi yalnız hissetmenize neden olabiliyor. Koreli hocaların bazıları Çin'e bazıları Japonya'ya giderek ihtisas yapmışlar, Tabii bazıları da Avrupa ve Amerika'ya. Çinliler genelde çok sessiz ve kendi hallerinde takılıyorlar ama bazen derslerde Çin'i iyi bilen Koreli hocalarla Çinliler arasında muhabbet dönüyor siz saf saf bakıyorsunuz.  (Aynı şey Japonlar için de geçerli.) Çinli ve Japon öğrencilerin seçebilecekleri ders sayıları sizinkine göre çok daha fazla olabiliyor. Çünkü Koreliler için verilen Çince ve Çin'le alakalı her derse katılabiliyorlardı, Japon arkadaşlarım Japon kültürü dersinde hoca tarafından çok seviliyordu, çünkü Koreli öğrencilere Japon kültürünü öğrenmelerinden yardımcı olmaları açısından yararlı oluyorlardı. İngilizceleri mükemmel seviyede olan Avrupalı ve Amerikalı öğrenciler İngilizce tartışmaların yapıldığı derslerin aranan elemanları oluyordu. Yani üniversitelerde Türk olarak bulunmanız diğer öğrencilere göre iki kat zorlanacağınız anlamına geliyor.  Bu durum Kore'deki tüm üniversitelerde aşağı yukarı aynı şekilde tezahür ediyor. Bu yüzden bunu göze alarak İngilizcenizi ve Korecenizi oldukça geliştirerek Kore'ye eğitim için gitmeniz iyi olacaktır.


Çinlilerin birçoğu sadece Korece bilip Kore'ye geldikleri için, İngilizce işlenen bazı derslerde Koreli hocalar, çok zorlamayacaklarını söyleyebiliyorlar. Yani eğer Koreceniz İngilizcenize göre daha iyiyse ve hocanız da anlayış gösteriyorsa bazı İngilizce derslerini alabilirsiniz. Ancak yabancıların çoğunlukta olduğu, İngilizce tartışmaların bolca yapıldığı dersler de oluyor. (Çatır çatır İngilizce konuşamıyorsanız seçemeyeceğiniz derslerden bahsediyorum.) İlk hafta ders-ekle sil haftası olduğu için derslere mutlaka girip kendi yeteneğinize göre dersleri silmeniz yararınıza olacaktır.


Son olarak, Kendi niteliklerinizi hesaba katarak, okuyacağınız bölümde alabileceğiniz dersleri göz önünde bulundurarak üniversite seçmenizin çok önemli olduğunu tekrar tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum.  Şimdilik okul hakkında aklıma gelenler bu kadar, diğer şeyleri başka yazılarda konuşalım...



Yorumlar