İLERİ TEKNOLOJİ GÜNEY KORE TUVALETLERİ

Geçenlerde tarihçi Talha Uğurluel'in Tuvalet Müzesi videosunu izledim ve kendimi Kore tuvaletleriyle ilgili bu yazıyı yazarken buldum. (İzlemeyenler için işte o video.) Taharet musluğu sorunu yurtdışına çıkan Türklerin yaşadığı en büyük travmalardan biri ve bu yüzden ellerde su şişeleriyle tuvaletlere girmek durumunda kalınıyor. Talha Uğurluel de videosunda Doğu Asyalıların taharet musluğu olmadığı için kendilerini pis hissettikleri ve her gün banyoya girme ihtiyacı duyduklarından bahsetmiş. Bu, kişiden kişiye değişmekle birlikte Korelilerin sık sık banyoya girdiklerine yurttaki oda arkadaşlarımda şahit oldum. Ancak Uzakdoğuluların taharet musluğunun olmaması yanlış bir bilgi. G.Kore'de taharet musluğunun alası var hem de. G.Kore'deki taharet musluğu sistemi oldukça teknolojik. Suyun sıcaklığı, püskürtme hızı ve yoğunluğu ayarlanabildiği gibi, masaj yapma ve oturduğunuz klozetin sıcaklığını değiştirme gibi özellikleri de mevcut. Tabii bu sistem Kore'de her yerde karşınıza çıkmıyor. Gittiğim otellerde, üniversitede, terminallerde gördüm ama kaldığım Chonnam Üniversitesi'nin öğrenci yurdunda yoktu mesela okuldaki birçok binada her tuvalette olmasa da en az birinde bulunuyordu. İsteyenler bu sistemi evlerine de taktırıyorlar. We Got Married ismindeki Kore programının 4.sezonunda Song Jae Rim, tuvalette bu sistem yoksa tuvaletini rahat yapamadığından bahsetmişti.


Anladığım kadarıyla Japonlarda da böyle bir sistem mevcut. Kore'deyken bir derste hocamız, her öğrenciden kendi ülkesini tanıtan sunu yapmasını istemişti. Japon bir arkadaş kendi ülkesinin bu tuvalet sisteminden bahsetmişti. Sunusuna başladığı ilk anlarda onun neden böyle bir konu seçtiğine anlam veremeyip çok garipsemiştik. Muhtemelen herkes o Japon'un pilavdan veya  karateden bahsedeceğini sanmıştı ama o, Japon olduğunu bir kez daha ispatlayıp tuvalet konusunu seçerek herkesin aklında komik bir anı bırakmıştı.

Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren başka bir sorun da tuvalet kağıtlarının kullanıldıktan sonra klozetin içine veya çöpe atılması. Güney Kore'de kaldığım yurt odamdan şahit olduğum kadarıyla Koreliler tuvalet kağıtlarını çöp kutusuna atıyorlar sanırım gider kolay tıkandığı için böyle. Japonya'da ise tuvalet kağıtları klozete atılıyor. Çinlilerle kalan bazı arkadaşlarım da tuvalet kağıtlarını çöpe atan arkadaşlardan şikayetçilerdi.

Şahsen kalabalık alanlarda taharet musluğu kullanmanın hijyenik olduğunu düşünmüyorum ama Kore'deyken alaturka tuvaletlerin olmadığı tuvaletlerde mecburen bu alafranga tuvaletleri kullanmak zorunda kalmıştım. Kore'deyken tuvalette bu sistemle ilk karşılaşmamda kafam çok karışmıştı. İnternette de Kore tuvaletleriyle mücadele eden yabancıların videolarını görünce Türkiye'de böyle bir sistem olsa ne çok komedi malzemesi çıkar diye düşünmeden edemedim. Bakınız o tuşlar ve işlevleri:




Soldan sağa Üst Düğme Grubu (düşük / orta / yüksek ayar):

Su ve Koltuk Sıcaklığı işlevini ayarlama

Renkli Düğme Grubu

Kırmızı - Durdurma

Mavi - Yıkama fonksiyonu

Yeşil - Taharet fonksiyonu

Gri - Kurulama işlevi

Sağ taraftaki Üç Düğme Grubu

Başlığı öne ve arkaya kaydırma

Orta düğme: masaj etkisi veren ileri geri otomatik hareketi başlatma

Sağ Alt Düğme Grubu

Yıkama ve Bide fonksiyonu için su basıncını ayarlama


Güney Kore'de Alaturka Tuvaletler

Korelilerin bu alafranga tuvaletlerinin dışında Alaturka tarzı tuvaletleri de var. Ancak bunlar da bizimkilerden çok farklı. Bizimkinin tersi şekilde gideri görecek şekilde oturmanız gerekiyor. Ayrıca sifonlar da ayaklarınızla basabildiğiniz pedallar şeklinde. Böylece çok daha hijyenik. Korelilerin bu tuvaleti de Japonlarınki gibi hatta videolarını izlemeye doyamadığım sevgili Sergül Kato da annesiyle bu tuvalette video çekmişti. (Ama onun yerine bunu bulabildim işte başka bir tuvalet videosu.) 


Fotoğrafta işaretlediğim yere ayağınızla bastığınızda tazyikle arkadan öne su geliyor ve tuvaleti temizliyor.

Bir seferinde okuldaki tuvaletlerin birinde bizdeki gibi bir tuvalet yazısına denk gelmiştim. "Güzel insanların arkasında bıraktığı yer de güzeldir." yazıyor.



Kore'nin Umumi Tuvaletleri

Kore'de umumi tuvaletler konusunda en çok şaşırdığım nokta terminal gibi kalabalık yerlerde umumi tuvaletlerin ücretsiz ve tertemiz olmasıydı. Bizdeki umumi tuvaletlerin haliyle kıyasladığımda temizlik konusunda çok ama çok utandım. Korelilerden aceleci millet yoktur ancak Kore'deyken nerede tuvalete gittiysem herkes saygılı bir şeklide uzun uzun kuyruklar yaparak sıra bekliyordu. 

Birçok şeyde olduğu gibi tuvalet konusunda da Korelilerin ne kadar ince düşünceli olduklarını anlıyorsunuz. Kore'de umumi tuvaletlerde içeride birinin kalması durumunda yardım istemesi için acil yardım butonu konmuş. Sanırım turistik bir şehir olduğu için Busan Terminali'nde tuvaletlerde klasik müzik çalıyordu. Ayrıca bizde çoğu tuvalette askı bile bulunmazken, Kore'dekilerde tuvaletlerin içine girdiğinizde eşyalarınızı koymanız için rafların konmuş olduğunu gördüm. 




Tüm bunların dışında, Korelilerin tuvalet konusundaki bazı alışkanlıkları bizi çok şaşırtıyordu. Mesela tuvaletlerde asılı halde bulunan sabunları herkesin hunharca ellemesi. 😂 Bana çantada sabunla gezme huyu edindirmişlerdi sağ olsunlar. Ayrıca tuvaletleri bu kadar temiz olmasına rağmen, Korelilerin birçoğu tuvaletten çıkınca ellerini yıkamıyorlardı. Üniversitelerde kütüphanelerinde çok değişik manzaralarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bizde tuvaletler çok temiz olmadığından kokudan vs. rahatsız olup hemen kaçmak istiyoruz. Ancak Koreliler için tuvalet adeta bir yaşam alanı. Ellerinde Starbucks bardakları veya yiyeceklerle girip çıkıyorlar. Bizde genelde şehirlerarası uzun yolculuğa falan çıkılmadığı sürece tuvalette diş fırçalayanlara rastlamazsınız ama Kore'de bu çok normal bir durum. Erkeklerin de pisuvarda hacet görürken aynı anda diş fırçaladığını söylemişti bir arkadaşım. (Böyle multi-function Mercedes'te bile yok 😂)




Tuvalet demişken Cecu Adası Köy Müzesi'nde gördüğüm tuvaleti de sizinle paylaşayım. Heykellerle çok güzel izah edilmiş ama anlamayanlar için domuzlar bir nevi lağım vazifesi görüyor diyerek durumu özetleyeyim.




Ayrıca bakınız Kore dizilerinde tuvalet sahneleri yazım


Tuvalet konusunda yurtdışı ve yurtiçinde neler gözlemlediğinizi yorum bölümünden benimle paylaşmayı unutmayın!

Yorumlar