ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KORE DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

KORE DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

Son dönemlerde Kore dizileri ve müziklerinin etkisiyle ülkemizde Güney Kore'ye ve Korece'ye ilgi fazlasıyla artmış durumda. Birçok kişi kendi kendine, kurslara giderek veya üniversitede Kore Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyarak Korece öğrenmeye çalışıyor.


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümüyle ilgili internette yeterli bilgi mevcut değil, ne yazık ki. Bölümle ilgili çok fazla soru geldiğinden ve de çoğu kişinin bu konuda çok bilinçsiz olduğunu gördüğümden mezun olduğum bu bölümle ilgili detaylı bilgi vermek ve böylelikle de bu bölümü tercih edeceklere yol göstermek istiyorum.
 

Korece nasıl bir dil?

G.Kore çok önceden Çince karakterleri kullanıyormuş. Ancak Çince'nin öğrenmesi zor bir yazı sistemi olduğu için Kral Secong, Çince karakterleri kaldırıp yeni bir alfabe yapmış.(Çok da iyi yapmış!) Kore'nin Japonca'ya ve Çince'ye göre çok basit sayılacak bir alfabesi var. Korece Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Aynı dil ailesinden (Altay) geldiğimizi söyleyen dilciler de çoğunlukta. Türkçe'deki gibi Korece'de de birçok ek var. Bunlar bizim için avantaj. Yine de değişik bir alfabe ile yazılmış kelimeleri ezberlemek zor. Ayrıca Korece'de çok fazla ek ve kelime olduğu için bunları öğrenmek ve konuşurken pratiğe dökmek biraz zaman alan bir iş.


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü Türkiye'de hangi üniversitelerde var?

Türkiye'de sadece iki üniversitede mevcuttu. Ankara'da Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve de Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde. 2016 yılında ise, İstanbul Üniversitesi'nde açıldı. Bunların dışında birkaç üniversitede bu bölüm kağıt üzerinde açılmış durumda. Ancak bu üniversitelerde henüz öğretim görevlisi ihtiyacı bulunduğundan öğrenci alımı yapılamamakta.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'ne nasıl girilir?


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümünü tercih edebilmek için YGS ve LYS 5 (İngilizce) sınavlarına girmek ve yeterli puanı almak gerekiyor.



YGS nedir?


YGS yani Yükseköğretime Geçiş Sınavı, mart ayında yapılan üniversiteye girişte ilk adım. Bu sınav Türkçe Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri bölümleri olmak üzere 4 bölümden oluşmakta.

LYS Nedir?



LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı, haziran ayında yapılan üniversiteye girişte ikinci adım. Bu sınav 5 ayrı oturumdan oluşmakta. Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'ne girmek için LYS 5 (Yabancı Dil) oturumuna girmek gerekiyor.

Bölüme girmek için Korece bilmek gerekiyor mu?


Hayır, Korece bilmek gerekmiyor. LYS 5'de sadece İngilizce çözerek bu bölüme girebiliyorsunuz. Bölüme girince Korece öğrenmeye sıfırdan başlıyorsunuz.


Kore Dili ve Edebiyatı hangi puan türüyle öğrenci alıyor ve puan dağılımı nasıl, hangi alanı daha çok çözmem gerekiyor?


Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü Dil 3 puan türüyle öğrenci alıyor.


Puan dağılımı ise şöyle;


%48 Türkçe


%20 Yabancı dil yani İngilizce


%20 Sosyal Bilimler


%7 Matematik


%5 Fen


Yani sadece Türkçe, Sosyal Bilimler ve İngilizce alanlarından yeterli düzeyde soru çözerek bu alana girebilirsiniz.





Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün kontenjanları ne kadar?



Ankara Üniversitesi'nin 31, Erciyes Üniversitesi'nin 1.Öğretim 36 ve 2. öğretim 36, İstanbul Üniversitesinin ise 21 kişilik kontenjanları mevcut.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün puanı kaç?


Puanlar her yıl değişmekle birlikte Ankara Üniversitesi daha çok tercih edildiği için puanı Erciyes Üniversitesi'ne göre daha yüksek.




Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün sıralamaları nasıl?

Sıralamalar da yıllara göre değişkenlik göstermekte. Ancak Ankara Üniversitesi'ne girmek için ilk 10.000'lik kesimin içine girebilmek, Erciyes Üniversitesi için ise 1. öğretim için ilk 20.000'e girmek, 2.öğretim içinse ilk 25.000'e girmek gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi'nin sıralaması da büyük ihtimalle bu iki üniversitenin arasında bir yerlerde olur.




Peki Ankara Üniversitesi mi, Erciyes Üniversitesi mi, yoksa İstanbul Üniversitesi mi?

Bu soru herkesin kafasını karıştıran bir soru. Bizim bölümde Ankara'ya puanı yetip de tercih etmeyen ve Erciyes'e gelen birçok kişi var. Bunda Göksel Hocamız başta olmak üzere eğitimci kadrosunun iyi olması ve Kore'ye gönderilenlerin sayısının fazla olmasının etkisi var sanırım. (Ankara Üniversitesinde Kore'ye gidenlerin daha az olduğu söyleniyor. Ne kadar doğru bilmiyorum.)


(İstanbul Üniversitesi'nde bölüm yeni açıldığı için henüz bilgi sahibi değilim.)

Hangi şehirde okumalıyım?

Benim naçizane fikrim, hangi bölümü okursanız okuyun, kendi ailenizin yanınızda okuyun. Aile yanında okurken dersleriniz dışında başka şeyleri kafanıza takmıyorsunuz. Aileden uzakta okuduğunuzda başta para olmak üzere tüm yük omuzlarınıza biniyor. Ben erken yaşta sorumluluk almayı çok doğru bulmayanlardanım.  Ancak Kore Dili ve Edebiyatı bölümü kendi yaşadığınız şehirde değilse, tüm şartları iyice düşünüp taşınıp ona göre karar verin. Emek olmadan yemek de olmuyor, hayalleri gerçekleştirmek için zorlulara da katlanmak gerekiyor. Diğer yandan, bizim bölüme Kore aşkıyla yanıp tutuşarak gelip de o hayallerindeki Kore'yi bulamayıp okuldan kopan kişiler de oldu. Bu yüzden kendi niteliklerinizi dikkate alarak, bu bölüme oppa aşkıyla mı yoksa gerçekten bir dil öğrenmek ve kendinizi geliştirip meslek sahibi olmak aşkıyla mı gelmek istediğinize karar vererek gelin. Zira Kore o hayallerimizdeki Kore değil...




Erciyes Üniversitesi nasıl bir üniversite?

Malumunuz Erciyes Üniversitesi Kayseri ili sınırları içinde, Türkiye'de başarılı ilk 10 devlet üniversitesi arasında sayılan bir üniversitemiz. Üniversiteye ulaşım, tramvay ve otobüslerle sağlanmakta. Fakülteler, bazı üniversitelere kıyasla birbirlerine oldukça yakın mesafede denebilir. Uzakta bulunan fakültelere de üniversite içindeki ring otobüslerine binerek veya belediye tarafından tahsis edilmiş bisikletlerle ulaşım rahatlıkla sağlanmakta. Gözlemlediğim kadarıyla, üniversitede yabancı öğrenci sayısı da epey fazla. (Hep zencileri, İngilizce konuşanları falan görüyorum kampüsün içinde.)


Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi nasıl bir fakülte?






Erciyes Üniversitesi (eski) Fen Edebiyat Fakültesi



Fakültemiz Fen Fakültesi'yle ortak binaya sahip. Fakültemizde, Türk Dili, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Sanat Tarihi gibi bölümlerin yanında, Kore Dili, Çin Dili, Japon Dili gibi Uzak Doğu dilleri ve Ermeni Dili, İbrani Dili, Rus Dili gibi bölümler de mevcut.



Kayseri nasıl bir şehir?


Kayseri benim gözümde tipik bir İç Anadolu şehri. 1 Milyon civarında nüfusu ile Büyük Şehir kategorisinde yer alıyor. Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde aileden uzakta okumak çok zor. Kayseri bu yönüyle ne çok büyük, ne çok küçük, tam bir öğrenci şehri.

Kayseri soğuk mu?

Evet. Özellikle sıcak illerden gelenler için epey soğuk bir şehir. Kış için yanınıza kaban, çizme gibi eşyalarınızı getirmeyi unutmayın. Çevresi yüksek dağlarla çevrili olmasından kaynaklı bir durum olsa gerek, Kayseri'de rüzgar sert eser. :)


Kayseri'de gezilecek yerler var mı?


Genelde deniz kıyısındaki illerden ve büyük şehirlerden gelenler için buraya uyum sağlamak biraz zor olabiliyor. Özellikle gece hayatı arayanlar, o bar senin bu bar benim fellik fellik gezip eğlenmek isteyenler Kayseri'den fazlasıyla şikayetçiler. Zira hayat akşamleyin durma noktasına geliyor Kayseri'de. Ama alışveriş merkezleri, kafe gibi öğrencilerin takıldığı mekanlar mevcut. Erciyes Dağı'na çıkıp kayak yapabilir, Ali Dağı'na çıkıp piknik yapabilirsiniz. Nevşehir bir saatlik mesafede bulunduğundan Kapadokya'yı gezebilirsiniz. Ben Kayseri'ye çok kurak, köy gibi hiç gelişmemiş bir yer olduğunu düşünerek gitmiştim. Ancak gayet yeşil (özellikle üniversitenin içi çok yeşil), yolları çok geniş (Bununla birlikte şoförleri fren nedir bilmiyorlar, aman dikkat!) ve de şehrin ortasından geçen tramvay şehre ayrı bir hava katmış.


Kayseri insanı nasıl?


Ben şahsen bu konuda genelleme yapmaya karşıyım. Her yerin iyisi de var, kötüsü de. Kayserililer için Türkiye'de genel bir algı var. Haklarında duyduğum şeyler; gözü açık bir millet oldukları, ticari zekaya sahip oldukları, ev sahiplerinin çok kira istedikleri, satıcıları pazarlık konusunda yenemeyeceğiniz, insanlarının kaba olduğu gibi...


Gördüğüm kadarıyla Kayseri insanı tipik Anadolu insanı. Konuşmaları kulağa kaba gelebiliyor ama büyük şehirden gitmiş biri olarak insanları daha insanlıklı geldi bana. Özellikle öğrenci olduğumu öğrendiklerinde çok yardımcı oldular. Bu tabi biraz da kendinize bağlı. Siz kibar olunca onlar da kibar davranıyorlar. Alışık olmadıklarından uçuk sayılabilecek kişilere karşı farklı tepkiler verebiliyorlar. Yani gidip de otobüslerde sevgilinizle laubali hareketler yaparsanız, ne bileyim açık seçik giyerseniz farklı tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Ama yok ben yurttan/evden okula, okuldan eve/yurda giderim, kimseyle işim olmaz derseniz pek bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Bölümden mezun olunca ne iş yapacağım?

Bölümden mezun olunca işsiz kalma ihtimaliniz çok yüksek. Bunu bilerek bölüme gelmekte yarar var. Bölüm mezunları Hyundai, Samsung, KIA gibi Kore firmalarında, fabrikalarda, turizm şirketlerinde çevirmen olarak veya turist rehberi olarak çalışabilmekte. İş bulabilmek için farklı alanlarda Korece bilgisine sahip olmak şart.

Peki Kore Dili okumalı mıyım, iş bulur muyum?

Günümüz şartlarında çeşitli alanlarda Korece bilenlere ihtiyaç duyulmakta. Ancak kendi kendine Korece öğrenenleri, kurslara gidenleri ve de yeni açılacak bölümleri hesaba katacak olursak, bundan 5-10 yıl sonra muhtemelen bu ihtiyaç ortadan kalkacak ve Korece bilenler açıkta kalacak. Japon Dili ve Çin Dili gibi diğer bölümlerden mezun olanlar şimdiden bunu yaşıyorlar. İngiliz Dili mezunları muhtemelen farklı alanlarda uzmanlaşarak, öğretmenlik yaparak kendilerine bir şekilde iş bulabilirler. Ancak Kore Dili'nde çalışılabilecek yerler sınırlı. Bunu dikkate alarak bu bölüme gelmeniz yararınıza olacaktır.

Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü öğrencileri nasıl?

Açıkçası bizim bölümün havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez, bölümde her tip insanı bulmanız mümkün. Fakültede saçı turuncu, mavi, yeşil gibi değişik renkle boyanmış ya da saçı değişik biçimde kesilmiş birini görürseniz, bilin ki o kişi, bizim bölümdendir. Farkımız tarzımız. :) Bunu dedim diye arkadaşsız kalacağım diye de korkmayın tabi, her türden insan olduğu için kendinize uyan birilerini illa ki bulursunuz.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri arasındaki ilişki nasıl?

Bizim bölüme has, Kore'yle münasebetimizden kaynaklanan bir özelliğimiz var ki, o da, sınıflar arasında sonbe-hube yani üst sınıf-alt sınıf ilişkimiz. Bu daha ilk dersten hocalar tarafından da dile getirilir zaten. "Sonbeleriniz geçen yıllarda ..." diye başlayan cümleleri çok duyacaksınız hazırlıklı olun.

Normalde bu ilişkinin büyükleri saymak, küçükleri sevmek şeklinde tezahür etmesi gerekirken, bu sonbe-hube ilişkisini yanlış anlayıp burunları Kaf Dağı'na ulaşan sonbeleriniz de çıkacaktır. Canınızı sıkmayın. Siz de bir gün sonbe olacaksınız o zaman intikamınızı alırsınız. :)

Erciyes Üniversitesi Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü nasıl?

Bölümümüz "Biz bir aileyiz" mottosuyla hareket etmeye çalışan ve diğer bölümlere nazaran öğrencileri birbiriyle daha kaynaşmış olan bir bölümdür. Bu Türkiye'de mezun olduğu halde kendi sınıf arkadaşını bile tanımayan kişilerin olduğu diğer üniversiteleri düşünürsek genel üniversite algısını bozacak bir olgudur. Bölümde herkesle çok samimi olmasanız da en azından sima olarak bu sonbe, bu hube (bu bizden) diyebilirsiniz.

Bunun dışında bölümde Kore hayranı olsun ya da olmasın herkes Kore'ye gitmek ister. Bu yüzden de öğrenciler arasında fazla belli edilmese de bir rekabet vardır.

Bölümdeki herkes Kore Fanı mıdır?

Sanılanın aksine, bölüme gelen her öğrenci Kore hayranı olarak gelmez. Kimi tercih kurbanı olmuştur, kimi yabancı dil öğrenme aşkıyla gelmiştir, kimi geliş sebebini bile bilmemektedir. Bölüme hayran olarak gelenlere de başta hocalarımız olmak üzere kötü gözle bakılmaktadır. Bu yüzden nice hayran hayranlıklarını gizlemek durumunda kalmış ve sindirilmiştir.

Hoca derste sorar:

-Yoksa siz de mi fanlardansınız?

-...

Sınıfta derin sessizlik.

O sırada iki arkadaşın arasında geçen konuşma şudur:

-EXO'yu seviyordun sen hani, kaldırsana elini.

-EXO mu, ne EXO'su, o ne?



Bölümde Kore'ye has etkinlikler var mı?

Evet. Bölümümüzde Samulnori (Kore Geleneksel Çalgıları), Tekvando, Talçum (Maske Dansı), Yelpaze Dansı gibi Kore'yle ilgili bilimum uğraşılarımız mevcut. Yılın başında üst sınıflar (sonbeleriniz) sınıflarınıza gelerek bunların tanıtımını yaparlar. Bu etkinliklere katılmanız Kore'ye gidişte size artılar katar, hocalar bunları da değerlendirirler.

Kore Dili Ve Edebiyatı okuyorum deyince insanların tepkisi nasıl oluyor?

Kore fanları arasında epey popüler oluyorsunuz. Ama diğer insanlara söylediğinizde insanlar "Aa... çok değişik bir bölüm." diyerek şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bazılarının küçümseyen bakışlarıyla karşılaşmaya da hazır olun.

Bölümle ilgili başka hangi etkinlikler yapılır?

Yılın başında herkesin kaynaşması için yine bizim bölüme has "Tanışma Çayı" yapılır. Çay derken, öyle çayların kahvelerin havada uçuştuğu bir şeyler hayal etmeyin. Konferans salonuna herkes toplanır ve sınıflar sırayla kendilerini tanıtırlar, sonra herkes dağılır. Bunun için üst sınıfların gövde gösterisi de denebilir, o yüzden üst sınıflar pek bir hevesli giderler bu çaya.:)

Ayrıca "Geleneksel Eser Yorum Yarışması" yapılır. Kore yazarlarının Türkçe'ye çevrilmiş eserleriyle ilgili yapılan yorumlardan dereceye girenlere hatırı sayılır nitelikteki hediyelerin verildiği yarışma.

Yıl sonunda üstte saydığımız etkinliklere (tekvando, maske dansı vs.) katılanların gösterilerinin yapıldığı "Geleneksel Kore Kültür Günü" düzenlenir. Burada isteyenler şarkı söyleyip dans da edebilirler.

Bunun dışında Kore'yle ve Korece ile ilgili çeşitli konferanslar, Kore yemeklerinin yapılıp yendiği toplantılar da yapılmaktadır.

Yine yıl sonunda yapılan "Bölüm Pikniği"de eğlenceli aktivitelerimiz arasındadır.







2016 yılı bölüm pikniğinden




Bölüm hocaları kimlerdir, Koreli hocalar da var mıdır?

Prof. Dr. Göksel Türközü Hocamız, bölümümüzün en tatlı-sert hocasıdır. Bölüme gelmeden önce ismini çok duyduğum ve nasıl biri olduğunu merak ettiğim bir hocamdı. Tanışınca anladım neden kendinden bu kadar söz ettirdiğini. Burnundan kıl aldırmayan çoğu profesörün aksine, hem çok alçakgönüllü, hem de otoriter bir hocamızdır kendileri. Ondan hem çekiniriz, hem de ona çok saygı duyup severiz. Bilgisi de derya deniz. Bölüme geldiğinizde onun engin bilgisinden yararlanın derim ben.


Doç. Dr. Hatice Esin Köroğlu Türközü hocamız, bölümümüzü kuran Göksel Hocamızın sevdiceği hocamız. :) Göksel Hoca bölümümüzün babasıysa Hatice Hocamız da bölümümüzün annesidir.




Ayrıca dört tane Koreli hocamız ve beş tane de araştırma görevlisi hocamız vardır.



Bölümde hangi dersleri alıyorsunuz?


Bölüm dersleri

Bölümde Kore'ye gönderiliyor mu?

Gönderiliyor. Erciyes Üniversitesinde 2. sınıfın 2. döneminden itibaren Kore'ye gidilebiliyor. Ancak her isteyen kişi gönderilmiyor. Belli bir kontenjanı ve şartları var. Başvurular, ortalama, devamsızlık durumu, TOPIK sınavı dikkate alınarak hocalar tarafından değerlendiriliyor. Başarılı öğrenciler yurt, okul bursu alarak gidebiliyorlar. Hiç burs almadan gidenler de mevcut.

Kore'de Okurken Üniversite Harcı ve Yurt Parası Ödeniyor mu?

Şöyle ki Kore üniversitelerinin harçları çok yüksek. Kendi imkanlarınızla gitseniz muhtemelen bunun altından kalkamazsınız. Bölümümüzün Kore'deki üniversitelerle anlaşması bulunduğu için değişim öğrencisi olarak seçilen öğrencilerin çoğu okul harçlarını ödemiyorlar. Bölümümüzde Kore'ye gitmek için yukarıda saydığım şartların hepsini sağlayamayan, örneğin başarı durumları pek parlak olmayan ancak etkinliklerde görev almak vs. gibi bölümümüze katkısı olan öğrenciler, hocalarımızdan Kore'ye gitmek için özel talepte bulunuyorlar. Hocalarımız da bu öğrencilerimizi kırmayıp 5-10 milyar gibi Kore'ye göre çok az sayılabilecek meblağlarla Kore'deki üniversitelerde okuma şansı elde edebiliyorlar.


Anlaşmalı üniversitelerin çoğunun yurt parasını biz ödüyoruz maalesef. Sayılı sayıda üniversitenin yurt parası ödenmiyor. Yurt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermekte. (Aylık olarak 500-2000 lira arasında)



Kore'de Okumak Çok Mu Masraflı?

İlk başta uçak bileti için gidiş dönüş epey parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Kore para birimi bizimkine göre çok değerli. (Dolarla yarışıyor.) Bu yüzden de Kore'de yaşamak zor.  Bunu hesaba katınca Kore için çok küçük bir meblağ bizim için çok yüksek meblağlar anlamına gelebiliyor. Kore'deki masraflar kişiden kişiye, okumaya gittiğiniz şehre vs. göre değişiyor.  Kore'de tutumlu harcadığınız (o konser senin bu konser benim gezmediğiniz, çok fazla alışveriş yapmadığınız) takdirde Kore'de yemek vs. için aylık harcamanız tahminen 300-500 Bin Won'u bulur.




Bölümde Burs Olanakları Nasıl?

Çeşitli Kore kuruluşları, bölümümüzün eski mezunlarının çalıştığı Kore firmaları, hocaların yakınları, tanıdıkları tarafından bölümümüze destek için ara ara çeşitli ekonomik yardımlar yapılıyor. Ancak ne yazık ki yeterli değil.

Bölümümüze yapılacak her türlü yardıma açığız. Tanıdığınız böyle yardımsever insanlar varsa haberdar edin lütfen. :)




Kore'de ne kadar eğitim alınıyor?

Kore'de 1 ya da 2 dönem kalınabiliyor.



Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nde Koreli öğrenciler de var mı?

Evet. Çok değil, iki bilemedin üç tane Koreli öğrenci oluyor. Onlar da bir Suzy, bir Jae Joong değiller elbette. Tipik minyon Koreliler. Genelde fazla konuşmazlar, konuşmaya yeltenmezler de. Çekingen çekingen sınıfın bir köşesinde takılırlar.



Başka bölümden Çift Anadal(ÇAP) yapabiliyor muyuz?

Üniversite böyle bir imkan sağlıyor. Ancak Çift Anadal yapmanın birçok şartı var. İlk olarak Çift Anadal başvuruları 2. sınıftan itibaren (2, 3 ve 4.sınıfta) başlar. Yani bölüme gelir gelmez ben Çift Anadal'a başvurayım diyemezsiniz. Çünkü o yılki başarı durumunuza, not ortalamanıza bakılarak değerlendirme yapılıyor. İkinci olarak üniversiteye giriş puanınızın o bölümü tutuyor olması lazım. (Yani diyelim ki; Korece'ye puanınız yetiyor ve orayı kazandınız ama İngilizce'ye yetmiyor. Siz İngilizce'den Çift Anadal yapmak istiyorsunuz. İşte bu mümkün olmuyor. Önce üniversiteye girişteki dil puanınızın yetmesi gerekli.)


Kore Dili okuyanlar genelde fakültemizde bulunan Japonca, Çince, Rusça, İngilizce gibi dil puanıyla öğrenci alan bölümlerde ÇAP yapmak istiyorlar. Ancak bu bölüme ben Çift Anadal yaparım diye gelmeyin kesinlikle! Hangi bölümü istiyorsanız onu okuyun. Çünkü her bölüm yukarıda saydığım şartları sağlayan sadece 2 kişiyi alabiliyor, çok fazla kişi alınamıyor. Ayrıca iki dili bir arada yürütmek çok zor bir iş. Korece diğer dillere göre çok kolay bir dil ancak çap yapabileceğiniz diller Korece'den daha zor diller. Kore Dili'nde de yıldan yıla dersler zorlaşacağından bir de üstüne zor bir dili öğrenmek çok yorucu olur. Ayrıca ders programları ya da sınav programları çakıştığı için de zorlanılıyor. Bu yüzden ikisini bir arada yürütemeyip donduran birçok kişi tanıyorum ben. Zaten bizim bölümde Kore'ye gitme durumu vs. olduğu için mecburen dondurmak zorunda kalıyor insanlar. Ayrıca hocalarımız da fazla desteklemiyorlar bu ÇAP fikrini. Devamsızlık konusunda hiç acımıyorlar.


İlla da yaparım ben diyorsanız bölüme geldikten sonra buna karar verirsiniz. Daha okula başlamadan bunu düşünmeyin.





Bakınız bölümle ilgili başka bir yazım :Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü Etkinlikleri 


Bölümün facebook grubu

https://www.facebook.com/groups/erciyeskoredili/



Bölümle ilgili ziyaret edebileceğiniz siteler

http://www.erciyeskorean.com/



http://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx?Fak=112&lang=0&Pro=112091

Bölümle ilgili aklınıza takılan başka sorular varsa sorun cevaplayalım. :)










Yorumlar

Adsız dedi ki…
ben kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum seneye ygs var bölüm iyimi
Unknown dedi ki…
Ben kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum sebeye sınavlara giricem. Bana tavsiyeleriniz var mı?
Şimal yıldızı* dedi ki…
İngilizce'ye yoğunlaşmanızı öneririm. YGS'den de eksiklerinizi tamamlayın.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bölüm zor bir bölüm, çünkü dil öğrenmek çok kolay bir şey değil. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu bölüme gelecekseniz önce kendi niteliklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir, özellikle de dil öğrenme yeteneğinizi. Sonra da neden bu bölüme gelmek istediğinizi, ileride ne iş yapmak istediğinizi sorun kendinize. EXO'nun menajeri olacağım ya da gidip Kore'de şarkıcı olacağım gibi uç örneklerin yerine daha makul şeyler düşünerek gelirseniz daha sonra hayal kırıklığına uğramazsınız. Sırf Kore'ye gitmek için de gelmeyin bölüme. Mezun olunca kesin iş bulursunuz ya da bulamazsınız demek şu anki şartlar altında mümkün değil. Ama Korece bilen sayısı hızla arttığı için alanınızda en iyisi olmanız sizi iyi yerlere getirecektir.
Unknown dedi ki…
Benim dile ilgim var. Sevdiğim bir dil ise çabuk öğrenirim.Evet Kore ye gitmek istiyorum ama bu dili öğrenmek için okumak istiyorum.
Bu dile çok ilgim var. Erciyes mi yoksa Ankara mı diye kararsızım.Bazıları Ankara diyoR, bazıları da Erciyes ne yapmalıyım?
Unknown dedi ki…
Yukarıda bahsetmiştiniz ama iş imkanları hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Buna sınava girdikten sonra puanlarınız gelince karar vermek daha doğru olur bence. Aslında ikisi arasında çok büyük farklar yok diye düşünüyorum. Ancak Ankara Üniversitesi öğrencisi olmadığım için sizi yanlış yönlendirmek de istemem. Ankara Üniversitesinde okuyanlarla iletişime geçerseniz benim yazdıklarımla kıyaslama yapma imkanınız olur. Ama dediğim gibi nerede okursanız okuyun iş sizde bitiyor.
Unknown dedi ki…
Fransızca almanca dersleri de görülüyormuş.O dersleri bilmemiz gerekiyor mu? yoksa sıfırdan öğretiliyor mu. Sizce kolay mı? zorlanıyor musunuz?
Başka alanlarda kendimizi geliştirmemiz gerekir mi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Henüz öğrenci olduğum için iş imkanları hakkında yeterli bilgiye sahip değilim ne yazık ki. Ama farklı illerde ticaret veya sanayi ile ilgili çeşitli kuruluşlar ilan veriyorlar korece bilen eleman aranıyordur diye. Kendine o alanda güvenenler de başvuruyorlar ve mülakata tabi tutuluyorlar. Ayrıca turizm şirketlerinde çalışanlar da var. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi rekabet fazla olduğu için korece bilginizin üst düzeyde olması gerekiyor. Okulda özel alanlarla ilgili bilgiler verilmediğinden bu alanlarla ilgili korece bilgisine sahip olmak şart.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Erciyes'de Fransızca ve Almanca dersleri görülmüyor sadece İngilizce derslerini alıyorsunuz. Ondan da muafiyet sınavlarına girerek geçersiniz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Başka alan derken şunu kastediyorum. Örneğin Hyundai'a gireceksiniz. O zaman araba ile ilgili Korece terimleri bilmeniz gerekir. Ya da bir kimya fabrikasına gireceksiniz, o zaman da o kimyasal ürünle ilgili terimleri bilmenizi isterler. Okulda bu tip bilgiler verilmez ayrıca çalışıp öğrenmeniz gerekir.
Unknown dedi ki…
Anladım. Peki zorlanıyormusunuz? Koreli hocalar sizi zorluyor mu?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Zorlanıyoruz tabi ki. Koreli hocalardan önce Türk hocalarımız zorluyorlar. :) Koreli hocalarımız düzgün Türkçe konuşamıyorlar, o yüzden anlaşmak zor olabiliyor bazen.
Adsız dedi ki…
Muafiyet sınavı nasıl bir sınav? Bölümünüzden memnun musunuz? Ayrıca verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Unknown dedi ki…
Siz erasmus yapmayı düşünüyor musunuz? Bana erasmus ile ilgili bilgi verir misiniz? Gidenler memnun mu?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Erasmus Programı kapsamında Avrupa ülkelerine gidiliyor, Kore'ye Erasmus'la gidilemez. Gidişle hocalarımız ilgileniyorlar. Başarılı öğrenciler için uçak bileti, yurt, okul için çeşitli kuruluşlardan burslar ayarlayarak gönderiyorlar.
Adsız dedi ki…
Bazıları diyoki burslar fayda etmiyo kendi paramızla ödüyorsunuz doğru mu? Erciyes nasıl bir üniversite, bölüm iyi mi, tavsiye ediyor musunuz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Açıkçası Kore'ye gidip de hiçbir şey öğrenmeden gelenler orada yaşamaya alışamayanlar da var, kendilerini geliştirenler de. Bu kendi çalışmanıza bağlı. Kore pahalı bir ülke, parası bizimkinin üç katımız değerinde. Haliyle orada yaşamak çok masraflı.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu bölümden ne beklediğinize bağlı. Kore fanları bizim her derste Kore gruplarını, dizilerini konuştuğumuzu zannediyorlar ama alakası bile yok. Zaten hocalar çok ilgisizler bu konulara. Her ders metinler okuyup giderek zorlaşan dil bilgisi kurallarını ve kelimeleri öğrenmek için kafa patlatıyoruz biz. Erciyes de sakin bir üniversite. Etkinlik yönünden bir ODTÜ değil. Bölümü herkese tavsiye etmiyorum açıkçası. (Kore'yi çok yanlış tanıyarak gelenlere özellikle de.) Daha bilinçli olarak gelenler örneğin bir dil öğrenmek aşkıyla gelenler daha başarılı oluyorlar.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Dönemlik 10-20 bini gözden çıkarmak gerektiğini söylüyorlar. Herkese burs verilmiyor ama burs olmasa daha kötü olur. Kore'de üniversitenin harçları çok fazla. Ayrıca diğer yorumda da bahsettiğim gibi para birimleri dolarla aynı seviyede olduğundan ekonomik açıdan da çok zorluyor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim.:) İngilizceden muafiyet sınavı tüm üniversitelerde var. Sadece bizim bölüme has bir şey değil. Üniversitede İngilizce dersleri temel düzeyde olduğu için İngilizcesi iyi olanlar muafiyet sınavına giriyor. Zaten bizim bölüme gelenler LYS'de İngilizce çözdükleri için İngilizce bilerek geliyorlar. O yüzden çoğu kişi giriyor bu sınava. Yılın başında yapılıyor zaten bu sınavlar, hocalarımız okula gelince bilgi verirler zaten, öyle büyütülecek bir şey değil yani.
Adsız dedi ki…
Burs ile gidenler mi 10 20 bini gözden çıkarmak zorunda?
Adsız dedi ki…
Siz ne isteyerek seçtiniz bu bölümü? Memnun musunuz? Hocalar size yardımcı oluyor mu?
Adsız dedi ki…
Ben sayısalcıyım ama dil yeteneğim var. Çabuk öğrenirim. Sizce benim için dezavantaj olur mu? Ingilizce hocaları dil bölümünü seçmem gerektiğini yeteneğim olduğunu söylediler. Ama dil bölümü açılmadığı için sayısal bölümünü seçtim. Hem sayısalım hem de dilim iyi. Arkadaşlarım kore dilini seçme, daha iyi bölümlere gidebilirsin, kore dilinin iş imkanları yok diyorlar. Ama ben yine de bu bölümü seçmek istiyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet. Ama kesin bir sayı değil, değişebilen bir rakam bu. Ben orada okumanın masraflı olduğunu anlatmaya çalışıyorum sadece.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bizim bölümde sadece dil bölümü çıkışlılar yok, farklı alanlardan gelenler çok. Ben de tm çıkışlıyım mesela. Bir problem olmuyor. Çünkü herkes Koreceye sıfırdan başlıyor. Diğer bölümlerin iş imkanlarını bilmediğim için bunu söylemek bana düşmez. Ama mezun olunca hemen bir işe girmek isteyenler için bu bölüm uygun olmaz. Diğer bölümlerin iş imkanlarını iyice araştırıp ona göre karar vermenizi öneririm.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ben dil öğrenmek için seçtim bu bölümü. Memnunum bölümümden. Hocalarımız da çoğumuz farklı şehirlerden gittiğimiz için bir problemimiz olduğunda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama üniversitede bireysellik daha ön planda tabi ki. Hocalarla dersler ve etkinlikler dışında fazla bir münasebetiniz olmuyor.
Unknown dedi ki…
Ben korelilere hayranım.Kore ye gitmeyi de çok istiyorum.hayranı olduğum kişileri görmeyi de çok istiyorum. Ama korece öğrenmeye daha çok isteğim var.bu nedenle kim ne derse desin ben bu bu bölümü seçeceğim.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Hakkınızda hayırlısı olsun.İnşallah iyi bir iş bulursunuz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. İnşallah sizin de hakkınızda hayırlısı olur.
Adsız dedi ki…
Siz kaçıncı sınıfsınız? Sınavlar çok zor mu? Film izlemeye fırsatınız oluyor mu?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Tabi ki derslerden vakit bulduğumuz zaman dizi ve film izliyoruz. Sınavlar çalışmanıza bağlı, çalışırsanız kolay gelir.
Unknown dedi ki…
Hocalar sizi çok sıkıyor mu? Ben film izlemeyi çok seviyorum. Hem ders çalışıp hem de film izlemek istiyorum.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Üniversitede hocalar lisedeki gibi değildir. Derslerini anlatıp giderler. Siz aklınıza takılan bir şey olursa onları sorarsınız o kadar. Okul dışında çok zamanınız olur o zaman izlersiniz zaten filmlerinizi. Derslerde her gün yeni şeyler öğretildiğinden tekrarlarını düzenli yapmanız gerekir, yoksa konular birikince içinden çıkamazsınız.
Adsız dedi ki…
Öğrenmek istediğim tüm bilgileri aldım çok teşekkür ederim.
Adsız dedi ki…
Siz hangi şehirden Kayserı'ye okumaya gittiniz?
Adsız dedi ki…
Yurt işini falan nasıl ayarladiniz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ben Ankara'dan gittim.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Devlet yurtları ve özel yurtlar var. Bana devlet yurdu çıkmadığı için özel yurda yaptırdım kaydımı.
Adsız dedi ki…
Ben Erciyes Kore dili ve Japon dili arasında gidip geliyorum. Erciyes'te Kore'ye gitmek için daha çok imkan var diye duydum Japonya'ya göre.Dil öğrenmenin en etkili yolu da o ülkede eğitim almak olduğu için şunu sormak istiyorum,başarılı bir öğrenci olduğun zaman %100 bursla Kore'de eğitim alabiliyor musun?
Şimdiden teşekkürler.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Japon Dili'nde okuyanlardan Japonya'ya az kişi gidebiliyor diye duymuştum ben de. Kore'ye de herkes tam bursla gidemiyor ne yazık ki. Bir veya iki kişi tam burslu olarak gidebiliyor. Tam burs alınması orada hiç para harcamıyorsunuz manasına gelmesin. Yurt dışında okumak istiyorsanız belli bir miktar parayı illa ki gözden çıkarmanız gerekir. Okul ve kalacak yeri bursla karşılasanız bile orada değişik yemekler deneyecek, değişik yerleri gezeceksiniz, haliyle masraflı olur bunlar da.

Japon Dili de çok güzel bir bölüm. Tabi Kore diline göre çok daha zor. İkisini kıyaslarken sadece yurt dışına gönderme imkanlarına bakmak yanlış olur bence. Puanlar da çok aldatıcı. Kore Dili son dönemde Kore hayranlığı nedeniyle çok tercih edildiğinden puanı yükseliyor. Japon Dilinde de bizim bölümdeki gibi çeşitli kültürel etkinlikler var. Ama Japon Dili hakkında çok fazla bilgim yok ne yazık ki benim de. Hangi dili öğrenirken daha çok zevk alabilirsiniz bunu düşünerek tercih yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Japon Dili okuyanlarla iletişimi geçin.
Adsız dedi ki…
merhaba! ygs3 puanım 347 130binlerdeyim. lys den de 30-33 gibi netim olacak . KDE ikinci öğretim okumak istiyorum ve bu bölümde okurken çift ya da yan anadal yapabilir miyim bunu öğrenmek istiyorum . eğer yapılabiliyorsa herhangi dil puanlarına göre değişiyor mu? mesela "korece(dil3) okuyorum ama ingilizceden(dil1) de diploma alabilirim !" şeklinde.
Adsız dedi ki…
Kore Dili okurken yandal ya da çift anadal yapmak mümkün mü?
Eğer mümkünse hangi bölümlerde yapılabiliyor?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet mümkün. üniversiteye giriş puanınızın tuttuğu bölümlerde yapabilirsiniz ama ortalamanızın yüksek olması ve hiçbir dersten kalmış olmamak gibi şartları var. İki kişi alınıyor bir dönemde. Kore dili okuyanlar genelde çin dili veya japon dilinden çiftanadal veya yandal yapıyorlar. Ama çoğu da ikisini devam ettirmekte zorlandığı için bırakıyor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Üniversitede puanınızın yettiği bölümlerde çift anadal veya yandal yapabilirsiniz. Çift anadal ve yandal 2.sınıftan itibaren yapılıyor. Her üniversitenin kendine göre şartları oluyor. İkinci öğretimlerde ayrıca harç ödemeniz gerekebilir. Ben bu konuda çok bilgi sahibi değilim. Erciyes'in Çift anadal ve yandal ile ilgili mevzuatını okumanızı tavsiye ederim. Bir de "Ben aslında japon dili istiyorum ama kore dilinde okuyup japon dilinde çift anadal yaparım." falan diye düşünmeyin. Asıl okumak istediğiniz bölüm önceliğiniz olsun her zaman.
Adsız dedi ki…
Cevap için teşekkürler.
Yandal ve çift anadal yapmak için illa dil bölümü mü seçme zorunluluğu var yoksa YGS veya TM puan türleriyle başka bölümlerde yapmak mümkün mü?
Adsız dedi ki…
gördüğüm kadarıyla kore dizileri de izliyorsun,okulda resmi korece öğreniyorsunuz ama dizilerde gayriresmi konuşmalar oluyor genelde bu sorun olmuyor mu yada katkı mı sağlıyor senin korecene ??
Adsız dedi ki…
dersler arasında ingilizce de var,
peki ingilizce temel ingilizce mi yoksa ileri seviye mi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Temel ingilizce dersleri. Dersler uzaktan eğitim şeklinde. Yukarıda da bahsettiğim gibi muafiyet sınavına giriyor herkes.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Aynı puan türüyle alan yerlere başvuruluyor diye biliyorum. Daha detaylı bilgiyi öğrenci işlerini arayarak ulaşabilirsiniz ben çok bilgi sahibi değilim bu konuda.
Unknown dedi ki…
Şimal sen kimsin cok merak ettim kacinci sinifsin? Guzel anlatmissin bolumu
Adsız dedi ki…
Hem kore dili okuyup hem de açıköğretim yoluyla başka bölüm okuyanlar varmı?
Adsız dedi ki…
Kore dili japon dili çin dili bunları senin açından zorluk derecesine göre sıralar mısın?
Adsız dedi ki…
Bu yıl bildiğin kadarıyla kaç öğrenci gitti Kore'ye ?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Diğer iki dili bilmiyorum. Ama Korece'nin o dillere göre daha basit olduğu söyleniyor. Korece'de basitleştirilmiş bir alfabe var. Karakter ezberlemek zorunda kalmıyorsunuz. Japon dilinde 3 alfabe sistemi var diye biliyorum. Çince'de de karakter ezberlemek gerekiyor. Çok detaylı bilgiye sahip değilim japonca ve Çince konusunda.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu konuda kesin bir rakam veremem ama 10 kişi gitti diye duymuştum.
Adsız dedi ki…
Sınıfta kaç kişisiniz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yukarıda da bahsettiğim gibi 36 kişilik kontenjan var. Ama okulu bırakanlar, donduranlar olduğundan sınıfta kaç kişi var tam olarak bilmiyorum.
Adsız dedi ki…
Günde ortalama kaç saat ders görüyorsunuz ve dersler saat kaçta başlıyor ?
Adsız dedi ki…
Öncelikle bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler.Fakat hala merak ettiğim şeyler var.
1.Kore dilinde okurken diğer dil bölümlerinin(İngiliz Japon vs) derslerine katılabilinir mi,hocalar bu konuda esneklik tanıyor mu?(Demek istediğim mesela o gün öğleden sonra dersin yok İngiliz dilinin derslerine girebiliyor musun,o derslerin hocaları izin veriyor mu?)
2.Kore'ye gidenler hem eğitim görüp hem de part-time bir işte çalışabiliyorlar mı?(İşi kendi çabalarıyla buldukları takdirde.)
3.Bir de bazı bölümler yurtdışına burslu öğrenci gönderirken öğrencinin banka hesabında para olup olmadığına bakıyorlarmış galiba(yine de tam emin değilim)Kore^ye giderken de böyle bir şart var mı?
Biraz uzun oldu ama cevaplarsan sevinirim.
Adsız dedi ki…
Okurken birden fazla burs alınıp Kore'ye gidilebiliyor mu?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet. Okul,yurt bursu alıp gidenler var.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim. Derslerle ilgili çok fazla soru geldiği için ikinci bir yazı yazmayı düşünüyorum. Öncelikle çift anadal veya yandal yapmadığınız sürece o derslere sürekli katılmanıza izin verilmez. Bölüm hocalarından izin alabilirseniz 1-2 derse katılmanıza izin verirler ama o da sizin pek işinize yaramaz. Sadece dersin işlenişi hakkında bilgi sahibi olursunuz o kadar. Bizim sınıfa Çin dilinden sırf merak ettikleri için gelenler oldu ama sadece dersi izlediler, korece ile ilgili hiçbir bilgileri olmadıkları için hiçbir şey anlamadılar.
Kore'de çalışanlar olduğunu duymuştum. Ancak Kore'de çalışmak yasal değil diye biliyorum. Yani orada çalışırken yakalanırsanız bu soruna neden olabilir.
Bizde öyle banka hesaplarının kontrol edildiğini sanmıyorum ama bazen bazı kuruluşlar ve kişilerce bölüme bağışta bulunuluyor. O zaman maaş bordrosu isteniyor. Kore'ye gitmek için böyle bir şart yok diye biliyorum. Asıl önemli olan başarı.

Adsız dedi ki…
Günde ortalama kaç saat ders görüyorsunuz
Şimal yıldızı* dedi ki…
İki ders bazen üç ders görüyoruz. Derslerde 2şer saat sürüyor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Günde 2 veya 3 ders görüyoruz. Dersler 2'şer saat sürüyor. Sınıfa göre derslerin zamanları değişiyor.
Adsız dedi ki…
Peki dersler sıkıcı mı geçiyor
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu kişiden kişiye değişir. Ders işleme şeklimiz sürekli soru cevap, konuşma üzerine kurulu. Dersle, çalışmakla alakası olmayanlar için sıkıcı gelebiliyor. Ama her derse bir şeyler öğrenme aşkıyla gelenler için hiç sıkıcı değil.
Adsız dedi ki…
İş imkanları hakkında biraz daha bilgi verir misiniz? Yani sabit bir iş bulabiliyor muyuz?
Kore de çalışma imkanı var mı?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Daha önce de belirttiğim gibi iş imkanları hakkında detaylı bilgiye sahip değilim ne yazık ki. Ama düzenli işler var. Turizm ve ticaretle ilgili çeşitli şirketlerde sürekli olarak çalışılıyor. Turist rehberliği yapılabiliyor. Kore'de çalışanlar var mı bir bilgim yok.
Adsız dedi ki…
Kore Dili'ni okurken birden fazla yandal yapılabiliyor mu?
Bir de iki kere burs alıp Kore'ye gidiliyor mu?Yani diyelim ki okulun 2.yılını Kore'de okudun 4.yılı da Kore'de okuyabilir misin?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Birden fazla programda yandal yapılamaz. Kore'ye bir kere gitmek bile zorken ikinci kere gitmek gibi bir durum çok zor. Belki yüksek lisansta tekrar gitme olanağınız olabilir.
Adsız dedi ki…
Bu bölümde akademik kariyer(yüksek lisans,doktora) yapma şansı ne kadar yada şöyle sorayım akademik kariyer yapmak için neler gerekli ?
Adsız dedi ki…
Kore dili ve edebiyatı taban puanı ham puan mı yoksa yerleştirme puanı mi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle Kore dili ve edebiyatı bölümü mezunu olmak gerekiyor. Başka bölümlerden öğrenciler alınamıyor. Ayrıca Ales ve Topık şartı var. Daha sonra da Korece yazılı sınav yapılıyor.
Adsız dedi ki…
Bölümden mezun olanlar hiç bölümü ziyaret edip sizinle konuştu mu ya da hocalar mezun olan öğrencilerden bahsediyor mu?Şurada çalışıyorlar şu işi yapıyorlar diye.
Bir de tuhaf olmazsa eğer Erciyes Üniversitesi'nin yemekleri nasıl? :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bölüm mezunlarını bazı etkinliklerde görme şansımız oluyor ama birebir konuşma olanağımız çok olmuyor. Hocalarımız da ne yazık ki yeterli bilgiyi vermiyorlar. Yemekleri normal bence. Öğle arasında yemekhaneye giden çok fazla kişi oluyor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yerleştirme puanı olması gerekiyor
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yazıya bölümün facebook sayfasını ekledim arkadaşlar. Aklınıza takılan mezuniyet ve iş bulma durumu ile alakalı soruları oradan sorabilirsiniz.
Adsız dedi ki…
Sınava hazırlanırken zorlandin mı? Ne kadar sürede calıştın?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Benim sınava çalışmak için çok zamanım yoktu. O yüzden çok çalıştığım söylenemez. Ama ingilizce zorladı.
Adsız dedi ki…
Ne kadar sürede hazırladınız? Ingilizce kaç net yaptınız? 11. sınıf bitti 12 ye geçtim. Şimdi başlasam yetiştirir miyim?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Kaç net yaptım tam olarak hatırlamıyorum. Benim durumum biraz karışık, hem farklı alandan girdim hem de sınava ilk girişim değildi, o yüzden çok ciddiye alarak girdiğim bir sınav değildi, beni baz almasanız daha iyi olur.

Yetiştirirsiniz tabi ki. Eksik olduğunu düşündüğünüz dersleri tamamlamaya öncelik verin. Şimdiden yavaş yavaş İngilizce kelime öğrenmeye de başlayabilirsiniz.
Adsız dedi ki…
Ben satış aldığım. Ama dilim çok yatkın.
Adsız dedi ki…
Sayisalciyim.
Adsız dedi ki…
Eğer tanıdığın veya bir arkadaşın varsa Japon dili ve edebiyatı bölümü hakkında da herhangi bir platform üzerinden bilgi almamız mümkün mü? Şimdiden teşekkürler.
Şimal yıldızı* dedi ki…
https://www.facebook.com/Erciyes-%C3%9Cniversitesi-Japon-Dili-ve-Edebiyat%C4%B1-212664162088876/?fref=ts Bu sayfa da Japon dilinin sayfası. Ayrıca dilforum diye bir forum sitesi var oradan da bilgi alabilirsiniz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet, çok uzun zamandır izliyorum Kore dizilerini. Tabi konuşma diliyle bizim öğrendiğimiz Korece arasında farklılıklar var ama öyle anlaşılmayacak düzeydeki farklılıklar değil. Başlarda dizilerdeki konuşmaları anlamazken zamanla anlar hale geldim. Dizilerin de koreceme katkısı olmuştur hiç şüphesiz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Arkadaşlar çok yorum yapıldığı için bazı yorumları gözden kaçırabiliyorum. Cevap vermediğim yorumları yapanlar tekrar hatırlatın bana kendinizi.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Uluslararası ilişkiler, dış ticaret gibi bölümleri okuyanlar olduğunu duyuyorum.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bölümde sayısalcılar da çok. Hiçbir şey imkansız değildir, yapabilirsiniz. Alın son ygsyi ve lysyi bir çözün, bakın, nerede eksiklikleriniz var. Sonra da oturun yavaş yavaş çalışmaya başlayın. Daha zamanınız var. Kararlı olduktan sonra her şeyi başarırsınız.
Adsız dedi ki…
sınava hazırlanırken kore dizileri izliyormuydun?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet, izliyordum ama dediğim gibi çok ciddiye alarak girmediğim için böyleydi. Herkesin sınava hazırlanma şekli farklıdır.
Adsız dedi ki…
Hangi dönemde girdin sınavlara? Yes zor muydu?
Adsız dedi ki…
Pardon ygs zor muydu?
Adsız dedi ki…
Kore de iş bulma imkanı var mı? Kore dili ve edebiyatı okuyanlar orada iş bulabilir mi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yukarıda da bahsettiğim gibi mezun olduktan sonraki iş durumu hakkında detaylı bilgiye sahip değilim ne yazık ki. Ama mezun olunca Kore'de çalışanlar olduğunu duydum.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Birkaç yıl oldu ben gireli. YGS bazı yıllar zor, bazı yıllar kolay oluyor. Bu kolaylık zorluk durumu da kişiden kişiye, çalışma şekline göre değişir. YGS'yi daha iyi yapmanız gerekiyor. Yabancı dilden daha önemli çünkü.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ben çift anadal yapmakla ilgili ne yazık ki yeterli bilgiye sahip değilim. Bu konuda detaylı bilgi almak için okulun öğrenci işlerini arayın. Değişim öğrencisi olarak gitmekle ilgili de asistanlardan telefonla görüşerek bilgi alabilirsiniz.
Adsız dedi ki…
Benim dil3 siralamam 24 bin. Ankara yazmayi dusunuyorum. Istanbuldada kore dili bolumu acildigi icin ankaraya olan talebin birazda olsa azalacagini dusunuyorum. Sizce ankaranin gelme olasiligi nedir?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Boğaziçi üniversitesi Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden. O üniversite hakkında yorum yapmak bana düşmez tabi ki de. Şu anda 10.sınıfsanız ileride ne olacağını kestirmeniz çok çok zor. Boğaziçi Üniversitesi güzel olduğu kadar girilmesi de çok zor olan bir üniversite o yüzden öncelikli hedefiniz üniversite sınavı olmalı. Ve tabi ki de ingilizce. İngilizce ileride hangi meslek sahibi olursanız olun en gerekli dil. Kore Dilinde bile okusanız İngilizce bilmeniz gerekiyor.
Sizin yerinizde olsam ben oturur okul derslerime ve ingilizceye çalışırdım koreceyle vakit kaybetmezdim. Eğer üniversitede güzel bir bölümü kazanırsanız zaten kurslarla veya kendi kendinize koreceye başlayabilir ve kariyerinizi buna göre çizebilirsiniz. Kore'de burslu olarak lisans ve yüksek lisans yapma olanakları var. Bunları araştırın. Ama dediğim gibi önceliğiniz şu anki başarınız olmalı.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Tercih sonuçlarının ne olacağını kestirmek çok zor. Kaç kişinin tercih yapacağını bilmek zor çünkü. Ancak dediğiniz doğru, İstanbul'da açılması Ankara'ya talebi az da olsa azaltabilir. Ama şunu da düşünmek lazım İstanbul'da muhtemelen düzen tam oturmamıştır. Bu yüzden orayı tercih etmek istemeyenler de çıkacaktır. Ankara Kore Dili eski bir bölüm. Bu yüzden Ankara'nın birden 20 000'in üstüne çıkacağını düşünmüyorum. Siz yine de gitmek istediğiniz yerleri yazın bir şey kaybetmezsiniz ama boşuna da umut bağlamayın.
Not. Ankara çıksa da çıkmasa da bana sonradan yerleştiğiniz yerleri yazın, merak ederim ben ;)
Adsız dedi ki…
teşekkür ederim cevap için .. 11 bindeyim ve tercihim tek kayseri korece olacak :D
Çift anadal bi sene bekleyebilir :)
Adsız dedi ki…
Ailem bu bölümü seçmeni istemiyor. Bu bölümü okuduktan sonra mesleğim olmazmış. Doğru mu? Hocalar bu konu hakkında bilgi vermiyor mu? Bir mesleğimiz olmaz mı? Lütfen yardım edin. Bu konu hakkında bilgi verin.
Adsız dedi ki…
Bölümü okuduğumuzda bu şirketlerde çalışabilmek için başka bir bölüm daha okumak gerekir mi yoksa sadece terimleri bilsek yeter mi

Şimal yıldızı* dedi ki…
Ailenizin endişelenmesi çok normal. Eğer bu bölümde okurken koreceyi çok iyi biçimde öğrenirseniz işsiz kalmazsınız. Ama ben yan gelip yatayım, sadece okulda öğrendiklerimle yetineyim başka hiçbir şey yapmayayım derseniz diğerleri önünüze geçer ve işsiz kalırsınız, bu kadar net. Bu tamamen kendinize bağlı. Yukarıda da bahsettim, eğer korecenize güveniyorsanız çeşitli kuruluşların iş ilanlarına başvurup işe çevirmen olarak alınırsınız. Tabi diğer alanlar gibi değil iş olanakları. Belli başlı firmalar ve fabrikalar var. Ayrıca turizm sektöründe de çalışabilirsiniz.

Şimal yıldızı* dedi ki…
Gerçekçi olmak gerekirse, şu anki Türkiye şartlarında direkt meslek sahibi olacağınız bir bölüm neredeyse yok. Birçok üniversite açıldı ve binlerce işsiz mezun var. Çoğu mezun 2-3 yıl KPSS'ye çalışıp atanma bekliyor.

Benim şahsi fikrim, eğer ingilizce okuyabiliyorsanız önceliğiniz ingilizce olsun. Türkiye'de kamunun da özel sektörün de ilk aradığı yabancı dil ingilizce. Kimse önce size korece biliyor musunuz diye sormaz. İngilizcelerini yurtdışına gidip geliştiren bunun yanında iktisat işletme gibi bölümleri okuyan arkadaşlarım var benim. İngilizce bildikleri için her kapı açılıyor onlara.

Eğer siz İngilizcenizi yeterli görüyorsanız ve koreyle ilgilenmek istiyorsanız, o zaman gelin bu bölüme. Ama dediğim gibi sonuçlarına da hazırlıklı olun. Çok fazla mezun var onlara fark atmanız lazım.
Adsız dedi ki…
Ben bu bölümü çok istiyorum. Bu bölümü okuyup çok çalışırsam olmaz mı? Bide bu firmalarda çalışabilmek için sadece terimleri bilmemiz gerekir mi? Yoksa o firmalarla ilgili başka bölüm daha okumamız gerekir mi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Benim kastettiğim şey, bu bölümden mezun olmanın tek başına yeterli olmayacağı. Kendinizi geliştirmelisiniz. İngilizce ve korecenizin çok iyi düzeyde olmalı. Tabi başka bölüm okumak da işinize yarar.
Adsız dedi ki…
Siz ne yapmayı düşünüyor sunuz?
Adsız dedi ki…
Hocalarımız bu bölüm hakkında hiç konuşmuyor mu? Sizi yönlendiriyorlar mı? Internette araştırdım üst sınıflara iş teklifleri geliyormuş doğru mu?
Adsız dedi ki…
Japon dili ve edebiyatının iş imkanları daha mı iyi? Çok kararsızım sizce hangisi daha iyi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Japon dili hakkında bilim yok malesef orada okuyanlarla iletişime geçerseniz daha iyi olacaktır
Şimal yıldızı* dedi ki…
Şimdiden ileride ne olacağını kestirmem zor. Şu anda sadece derslerle meşgulüm.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Facebook grubundan vs. ilanlar veriliyor. Onlardan bahsediyorlardır muhtemelen. Birçok rakip var dememin sebebi de bu işte. O ilan için birçok kişi başvuruyor ve en donanımlı kişi işe alınıyor. Hocalarımız pek iş mevzularına girmiyorlar aslında. Yani çoğunlukla ders anlatmakla meşguller. Bize iş bulmak onların görevi değil zaten. Bazen çevirmene vs. ihtiyaç olduğunda hocalarımızla iletişime geçiliyor ve hocalarımız da yüzlerini kara çıkartmayacak olan başarılı öğrencilerini tavsiye ediyorlar.
Adsız dedi ki…
Merhaba ben daha once sizinle iletisime gecip 24 binde oldugumu ankaranin gelme ihtimalinin ne oldugunu sormustum. istanbulda bolum acildigi icin siralama belki oynar demistim. siz de 20 bin ustune cikacagini sanmıyorum. yine de ne kazanirsaniz beni haberdar edin demistiniz. sonuclar aciklandi. ankarayi yazmistim kayseriyi yazmamistim. o yuzden gazide seyahat işletmeciligi ve turizm rehberligi geldi. istemiyordum ama bakalim belki tekrar girerim sinava :) soylemek istedim. her sey icin cok tesekkur ederim. iyi gunler ��
Unknown dedi ki…
Merhaba unni ben lise 2 öğrencisi olacağım.Ve aklımda bu bölüm ve erciyes veya ankara ünv.var.Bu bölüme girebilmek için lisede İngilizce üzerine mi yoğunlaşmam gerekiyo.Ben bu bölümü çok ama çok istiyorum. Erken karar vermiyorum değilmi?
Unknown dedi ki…
Merhaba unni ben lise 2 öğrencisi olacağım.Ve aklımda bu bölüm ve erciyes veya ankara ünv.var.Bu bölüme girebilmek için lisede İngilizce üzerine mi yoğunlaşmam gerekiyo.Ben bu bölümü çok ama çok istiyorum. Erken karar vermiyorum değilmi?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Çok mutlu oldum geri dönüş yaptığın için. Her şeyin hayırlısı olsun. Belki de bu senin için doğru olandır. Turizm de güzel bir alan. O bölümdeyken bir yandan da korece öğrenebileceğini biliyorsun değil mi? Ankara'da korece kursları var onları araştırabilirsin. İstedikten sonra yapamayacağın şey yok :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Merhaba. Böyle ne yapmam gerekiyor diye sorduğunuzda kendimi Güzin
Abla gibi hissediyorum. :)
Aslında erkenden karar verip o yolda ilerlemek çok güzel. Önünüzde daha çok zaman var, bu sürede kararınız sürekli değişecektir. Yukarıda da dediğim gibi kendi derslerinize yoğunlaşıp İngilizcenizi geliştirmenizi tavsiye ediyorum.
Adsız dedi ki…
Kore konsolosluğunda çalışmak için neler gerekir?
Adsız dedi ki…
Kore dilini okuduktan sonra konsolosluklarda çalışabiliriz diyorlar çalışmak için neler gerekir?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Dışişleri Bakanlığı tarafından açılan sınavlar var. Bakanlığın internet sitesinde ilanlar veriliyor. Onlara bakabilirsiniz. Ama konsolosluklarda çalışmak her yiğidin harcı değil tabi ki.
Adsız dedi ki…
Ben kore dilini okurken ingilizcemi geluşrirsem iş bulabilirmiyim
Şimal yıldızı* dedi ki…
İş ortamında bir koreliyle karşı karşıya geldiğinizde onunla rahatlıkla korece yeri geldiğinde de ingilizce konuşabilecek seviyeye geldiğinizde iş bulabilirsiniz tabi ki de.
Adsız dedi ki…
Merhaba! 12. sınıfa geçiyorum bu sene ve İmamhatip mezunu olacağım. Dil öğrenmeyi seven biriyim. 5-6 senedir Kore'ye ve Korece'ye (KPOP-KDRAMA hariç) oldukça ilgiliyim ve sadece dizi izleyerek çok yüksek olmasa da belli bir seviyeye geldim. Kendime telaffuz konusunda güveniyorum. Fakat LYS-5'i düşündükçe ateşlerim çıkıyor T^T İngilizce'yi geliştirmek adına 1,5 senedir orada burada video çeviriyorum ve evet, elbette faydası oldu fakat biliyorum ki bu kesinlikle yeterli değil. Okul ve video çevirmek dışında hiçbir şekilde artı bir eğitim görmedim İngilizce adına, çünkü ne yazık ki yaşadığım yer küçük bir yerleşim yeri olduğu için kurs ya da özel ders imkanım yok. Hocalarım elimdeki imkanları değerlendirmemi söylerken ben elle tutulur bir imkan göremiyorum ne yazık ki. Sanırım sınava pek de bilinçli bir şekilde çalışmadınız fakat tavsiyelerinize güveniyorum. İngilizce konusunda yeterli seviyeye gelmem için ne yapmalıyım? + İmamhatip öğrencisi olduğum için sınava çalışırken aynı zamanda ezber de yapacağım bu sene. Beni strese sokuyor bu durum. Umarım yardımcı olursunuz.
Adsız dedi ki…
peki kolayca bulabilir miyiz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle sınava bilinçli bir şekilde çalıştım ama benim sınava ilk girişim olmadığı için, ilk kez üniversiteye giren bir öğrenci gibi strese girip sıkı çalışarak girmedim. Ama yine de hiç çalışmadım desem yalan olur. Ben eşit ağırlıkçıydım bu yüzden de zorlandım, her şeye sıfırdan başladım.

İmkanım az demişsiniz, ilk olarak kendinize bahane üretmeyi bırakın. Benim sizin gibi imam hatipli sınıf arkadaşlarım var. Onlar yapmışsa siz de yapabilirsiniz. Bu size engel değil.

Nasıl veya nereden başladığınız da önemli değil, çalışmaya başlayın yeter ki. Okullarda yeterli eğitim verilmiyor olabilir, gidebileceğiniz bir kursta yoktur belki ama internetten lysye hazırlık kitapları önerilerini okuyun. İngilizce gramer, paragraf, kelime gibi kitaplar var onlardan alın ve çözmeye başlayın. Sınav formatını öğrenin ve ona göre çalışın, en önemlisi bu. Her gün ingilizce bir şeyler okuyun, bol kelime öğrenin. Denemeler çözüp seviyenizi görün. Çıkmış sorulara bakın. Zamanla yapabildiğinizi görürsünüz.
Fighting :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet:) İnternetten ilanlar veriliyor kendinize güveniyorsanız gider başvurursunuz ve girersiniz işe.
Adsız dedi ki…
Peki sabit bir iş olur mu? Bulabilir miyiz?
Unknown dedi ki…
Merhaba unni ben lise 2 öğrencisi olacağım.Ve aklımda bu bölüm ve erciyes veya ankara ünv.var.Bu bölüme girebilmek için lisede İngilizce üzerine mi yoğunlaşmam gerekiyo.Ben bu bölümü çok ama çok istiyorum. Erken karar vermiyorum değilmi?
Adsız dedi ki…
Bu öneriler inanın çok değerli benim için. Çok teşekkürler! Olur da kazanırsam ve siz de halen o okulda olursanız teşekkür edeceğim. :3
Unknown dedi ki…
Merhabaaa :) Liseden bu sene mezun oldum belki bu sene yapabilirim diyordum Erciyes bir ihtimal şansım var diyordum ta ki ygs sınavım kötü geçene dek :( ama umudumu yitirmedim mezuna kalıp bu bölüm için çalışacağım suan hedeflerim daha da yüksek tabi :) ingilizceye başladım ygs den az eksiklerim var.. iyi mi yapıyorum kötü mü bilmiyorum ama hayalin kötüsü olmaz tabi inşallah bir gün sizlerle aynı bölümde olduğumu haber vermek için iletişime geçerim verdiğin bilgiler için teşekkürler unni(sunbae) :))
Unknown dedi ki…
Merhabaa :) bu sene mezun oldum. belki bir ihtimal erciyes olabilir diye düşündüm fakat ygs beklediğim gibi geçmedi :( ama mezuna kalıp bu bölüme tekrar hazırlanacağım. umudumu yitirmiş değilim hayallerimin peşinden gitmek istiyorum kötü yorumlar aldığım kadar iyi yorumlar da alıyorum. bu bölüm hakkında daha fazla bilgiye sahip olmama ve daha da cesaretlendirmene vesile olduğun için teşekkürler unni :)) gelecek yıl buraya kazandım geliyorum demek dileği ile ...!! :))
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet, çoğunuzun benden iyi şeyler duymak istediğinizi biliyorum. Sadece cesaretlenmeye ihtiyacınız var. Yoksa isteyince ve çalışınca yapılamayacak bir şey yok.

Bekliyorum hepinizin iyi haberlerini :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Israrla soruyorsun bana ama ben cevapladım yukarıda zaten senin sorunu. :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
İnşallah gönlünüzden geçenlerin hayırlısı olur.

Önemli olan kendi düşündükleriniz aslında. Ben sadece bilinçli olarak bu bölüme gelmenizden yanayım. Kararlı olunca başarırsınız.
Unknown dedi ki…
Omo unni biyane farkında değilim ^_^ peki unni bu üniversiteden mezun olduktan sonra korede yaşayıp orada is bulabilir miyiz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu da önceden soruldu. Ben yeterli bilgiye sahip değilim bu konuda ama yine de cevaplayayım. Korede yüksek lisans vs. yapabilirsiniz. Onun dışında eğer Türkiyeyle ortak çalışan bir firmada çalışırsanız koreye gönderilebilirsiniz.
Adsız dedi ki…
Bu yıl Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı kazandım merak ettiğim birçok şeyi araştırdım ve buldum ancak merak ettiğim şey ders kitaplarının nerden edinildiği?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle hoşgeldin Erciyes Kore dili ailesine :)
Ders kitaplarımızın birçoğu fotokopi. Fakültenin fotokopisicinden çektiriyoruz. Bazı kitaplar da yayınevlerinden hocalar tarafından getirtiliyor. Biz de gidip hocaların odasından para verip alıyoruz.
Adsız dedi ki…
Merhaba bu bölüm için ygs den Türkçe 35 üzeri net ve sosyal da 30 net üzeri gibi bir net yapsam.İngilizce sınavından da 15-20 net yapmak yeterli olur mu acaba ?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ben bu tip hesaplardan anlamıyorum. Böyle soruları cevaplamakta da çok zorlanıyorum. İnternette net ve puan hesabı yapan yerler var oradan hesaplayabilirsiniz. Bana sınavla ilgili şeylerden çok bölüm hakkında soru sorsanız daha çok yardımcı olurum. Sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum.

Yine de sizin sorunuzu geri çevirmeyeceğim. Kendi netlerimden hareketle, Türkçeden 25 net, sosyalden 20 net, matematikten 10 net, ingilizceden 35 net civarında yapıp Erciyes'e yerleştim ben.
Adsız dedi ki…
Bu kadarı bile yeterli oldu çok teşekkürler^^
Adsız dedi ki…
Haftanın bir günü okula gitmeyip bilgisayardan dersi takip ediyormuşsun doğru mu acaba ?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet, eruzem dersleri yani inkılap tarihi, ingilizce, türk dili dersleri uzaktan eğitim şeklinde. Dersleri internetten takip ediliyor. Vize yani ara sınavlar internetten yapılıyor. Finaller ise okulda yapılıyor.
Unknown dedi ki…
Unni kore dili ve edebiyatı kazanan abiler ablalar "ben 1.öğretimi ve ya 2.öğretimi kazandım" diyorlar 1.öğretim ve 2.öğretim ne demek
Şimal yıldızı* dedi ki…
Şimdiye kadar aldığım en tatlı soru bu :)
2. öğretim adından da anlaşılacağı gibi bazı üniversitelerde 1.öğretime alternatif olarak açılan öğretim türüdür.1.öğretimlerin dersleri çoğunlukla gündüzdür, kolay kolay geç saatlere sarkmaz. En fazla akşam beşte biter dersler. 1.öğretimlerin puanı daha yüksektir, harç ödemezler, ödeseler de az miktarda öderler.

2.öğretimlerin ise dersleri geç saatlerde başlar. Yüklü miktarda harç öderler. Ve bazı okullarda çift anadal, yandal gibi imkanlardan yararlanamazlar.

kısaca 1.öğretimler gündüzcü, 2.öğretimler gececidir.
Unknown dedi ki…
Unni sen çok tatlısın ya sorularıma cevap verdiğin için çok çok teşekkür ederim benim bir ablam yok sen benim ablam gibi oldun sorularım senin sayende cevaplaniyor.sarangheyo (yanlış yazmış olabilirim :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim :) Aklına takılanları sor yine cevaplarım. ;)
Unknown dedi ki…
Daima.teşekkür ederim. :)
Adsız dedi ki…
Merhaba :)
Öncelikle bu blogtaki yazılarınız bana o kadar yardımcı oldu ki anlatamam ,çok teşekkürler.
Ben bazı sebeplerden dolayı mezuna kalan,sadece 1 yıldır koreyi merak edip tanıyan,koreceyi kendi imkanlarımla öğrenmeye başlayan,tm mezunu biriyim. Aslında Kore Dili ve Edebiyatı ilk kez aklıma bu bölümün mezunu olan bir tanığımın tavsiyesiyle ve bu dile olan merakımla başladı. Ve hayatımda birkaç ay içinde çok büyük bir dönüm noktası yaşayarak bu sene dil-3 için hazırlanmaya başladım. Tekrardan teşekkür etmek istiyorum ki sizin sayenizde,(ki kpop dinleyip sürekli kdrama izlemiyor olsam da) ''Bu bölümü korece dilini öğrenmek istiyorum yoksa başka beklentilerim mi var?'' gibi aklımı kurcalayan bir soruya açıklık getirdim. İngilizcem hiçbir zaman aman aman iyi olmadı ama ben her zaman yeni diller öğrenmeye,yeni kültürler tanımaya meraklı bir insandım. Ve dediğim gibi buradaki tavsiyeleriniz,öneriniz bana o kadar yardımcı oldu ki kendimdeki soruları cevapladım. Aslında aklımda bir soru yok ama ben yine de yazılarınızı okuyunca iletişime geçmek istedim. Yaazılarınız için tekrar tekrar çok teşekkür ederim. Umarım bu bölümde ve hayatta hakkınızda her şeyin hayırlısı olur ve mutlu olursunuz :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Övgüleriniz için teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. İnşallah herkes için her şeyin hayırlısı olur.

Ben de sınava hazırlanırken aklımda birçok soru işareti vardı. Ancak internette bölümle ilgili doğru düzgün bilgi bulamamıştım. Bu yüzden böyle bir yazı yazmak istedim.

İngilizce konusunda da Koreceyi çok daha kolay öğrenebiliyorsunuz. İngilizceyi tek kelime konuşamayıp koreceyi şakır şakır konuşan arkadaşlarım var benim. O yüzden İngilizceyi çok takmayın kafanıza.

Herkes sevdiği bölümü okumalı. Sevdiği işi yapınca mutlu oluyor çünkü insan. Ben sadece daha eleştirel, daha sorgulayıcı olmanızı istiyorum. Her ihtimali düşünerek gelirseniz sonra hayal kırıklıkları yaşamazsınız.
Adsız dedi ki…
Tekrar çok sağolun. İngilizce dediğim gibi hep eksik yanımdı benim ama sizden böyle şeyler duyunca gerçekten daha rahatladım bu konuda.

Kesinlikle çok haklısınız,ben de sizin gibi düşünen biriyim.Gerçekten insanın öncelikle kendini sorgulayıp bazı cevaplar alması gerekiyor yoksa dediğiniz gibi hayal kırıklıları olabiliyor.

Burada benim gibilerin sorularına açıklık getirmeniz ,bir arkadaş - abla olarak yol göstermeniz çok güzel. Umarım seneye bende güzel bir başarıyla,olabildiğince az soru işareti ve yeni bir dil öğrenecek olmanın heyecanıyla orada olurum :)
Özge dedi ki…
Merhaba. Ben 12.sınıfım ve tm öğrencisiyim. İngilizcen temel seviyede yani çok iyi değil. YGS'den yüksek bir puan yapıp(türkçe 30-35 sosyal 28-30 mat 7-10 civarı), LYS'de sadece birkaç net yaparsam puanım Erciyes'e yetiyor. Ama ingilizcemin böyle olması bir sıkıntı yaratır mı? Korece'ye hevesim var ve kursunu gittim. Korece açısından hem öğrenme hem dersler konusunda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum.Şuan tek sıkıntım ingilizce :)
Özge dedi ki…
Merhaba. Ben 12.sınıfım ve tm okuyorum. İngilizcem temel seviyede yani öyle çok iyi değil. Planım YGS'den yüksek bir puan yapıp(türkçe 30-35 sosyal 30 mat 7 civarı), LYS'de sadece birkaç net yapmak. İngilizceden birkaç net ile Erciyes'e puanım yetiyor. İngilizcemin böyle olması bir sıkıntı yaratır mı okula alınırken veya derslerde?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle İngilizceden birkaç net yapmak yeterli olmayabilir. Bence işiniz şansa bırakmayın. Daha önünüzde 1 yılınız var. İngilizceye başlayın. Çok güzel kitaplar var küçük tüyolar veren. Basitten başlayın. Az bir çalışmayla en az 10-20 net yapılabilir. Gözünüzde çok büyütmeyin. Ben de ilk başladığımda hiçbir şey yapamam diye düşünüyordum ama biraz üstüne düşünce yapılabiliyor.

İngilizce hayatınızın her döneminde lazım. Artık bir zorunluluk. Dünyadaki birçok kişinin ikinci yabancı dili ingilizce. Hele ki dil bölümü öğrencisiyseniz İngilizce öğrenmeniz şart. İleride korecenizin yetmediği yerde ingilizce konuşmanız gerekebilir. Artı okulda bile bazı koreli hocalarımız ingilizce konuşuyorlar.
Adsız dedi ki…
İş imkanları ile ilgili ayrıntılı bilgileri nereden alabiliriz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu konuda detaylı bilgi alabileceğiniz bir yer olduğunu sanmıyorum. Alınabilse okulun öğrencileri olarak biz alırız zaten. Yukarıda bahsettim aslında çeşitli firmalarda çalışılabiliyor diye. Siz neyi öğrenmek istiyorsunuz?
İrem dedi ki…
Yani internetten takip etmek zorunlu mu ? Sadece internet üzerinden mi dinleyebiliyoruz o dersleri??
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet, sınıf ortamında işlenmiyor dersler. İnternetten işlerken yoklama alınıyor. Vizeleri internet üzerinden yapıyorsunuz finalleri sınıfta yapıyorsunuz. Gözünüzde fazla büyütmeyin ama abartılacak bir şey değil. Öğrenirsiniz okula gelince sistemin nasıl işlediğini.
Adsız dedi ki…
yazdığınız yazıyı ve tüm yorum ve cevapları okudum. aslında gözüm biraz korktu bu sene 11.sınıf oldum. önceden sürekli pisikolog olacağımı söylüyordum kore dili edebiyatıdiye bir bölüm olduğunu yeni öğrendim ve bütün ilgim bu bölüme kaydı.doğruyu söylemek gerekirse 5 senelik korecanım exo,bts.vb guruplara ve kdramaya ilgim baya büyük bu bölümü okumak isteme sebebimde bu. fakat oppaları görmek için değil korede ki oyunculuk sektörü çok dikkatımı çekiyor orda dizi sektörüne girmek istiyorum.fakat yazdıklarınızı okuyunca biraz hayal kırıklığına uğradım.erciyes üniverstesinden değişim öğrencisi olarak koreye gidildiğini sanıyorumdum yanı üniversiteyi ordan bitirebileceğimizi fakat öyle değilmiş.
lise den mezun olunca üniverte tercihimi kore üniverstelerinden yana kullanabilirmiyim faküttenizdeki koreli hocalardan ordaki üniversteler hakkında bilgi alabilirmisiniz.
sizden rica ediyorum.ordaki üniversteye yerleşme şansım varmı şartlar ne lütfen benim için bunları sorarmısınız. fazla abarttıysam kusura bakmayın şimdiden teşekkürler:D :D :):)
Adsız dedi ki…
cevap verirseniz sevinirim soruma yayınlanmadı bile :(
Adsız dedi ki…
Merhaba öncelikle bu blogu açarak harika bir iş yaptığınızı belirtmek istiyorum çünkü geçen sene aklımda milyon tane soruyla kalakalmıştım... Bilgi için yeterince hatta doğru dürüst bir yazı bile yoktu...

Geçen sene her şeyi göze alıp kde için sınava hazırlanıp girdim fakat ygsm çok iyi diyerekten lysyi takmadım ve 377 puanla ortada kaldım... Sanırım kazanamanın etkisi ve ailemin/çevremin baskısıyla kendimi ingilizceye itmeye çalıştım ingiliz dili okuyacağım ben ya diye dolaşmaya başladım ama bunu yaptığım zaman içimdeki bütün çalışma isteği sevinç uçup gitti tabiri caizse kendimi evsiz barksız ortada kalmış hissettim o yüzden yeniden kde için hazırlanıyorum. Kendime korecede ingilizceden daha çok güveniyorum ve sadece korece okumayı düşünmüyorum açıktan uluslararası ilişkiler de okumayı düşünüyorum. Soruma gelecek olursam, sizce gerçekten azimle çalışırsam bir şansım olur mu kore diliyle?
Chanyeol ♡♥♡ dedi ki…
Merhaba. Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Benim sorum;Ben ortaokul 7.sinif öğrencisiyim. İngilizcem ortalama olarak iyi. Koreceyide internetten youtubeden kendi çabalarımla öğrenmeye çalışıyorum. Şu an alfabeyi öğreniyorum. Yani ingilizceye şimdiden ağırlık versem çok mu erken olur? Şimdiden teşekkürler. 감 사 합 니다
Chanyeol ♡♥♡ dedi ki…
Merhaba. Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Benim sorum;Ben ortaokul 7.sinif öğrencisiyim. İngilizcem ortalama olarak iyi. Koreceyide internetten youtubeden kendi çabalarımla öğrenmeye çalışıyorum. Şu an alfabeyi öğreniyorum. Yani ingilizceye şimdiden ağırlık versem çok mu erken olur? Şimdiden teşekkürler. 감 사 합 니다
Chanyeol ♡♥♡ dedi ki…
Merhaba size bir sorum olacak. Ortaokul 7. Sinif ogrencisiyim. Ingilizceye simdiden ağırlık versem çok mu erken olur? 감 사 합 니 다
Chanyeol ♡♥♡ dedi ki…
Merhaba size bir sorum olacak. Ortaokul 7. Sinif ogrencisiyim. Ingilizceye simdiden ağırlık versem çok mu erken olur? 감 사 합 니 다
Adsız dedi ki…
dil de kaç net yapmalıyız ortalama 80 soruya inmiş sanırım ama benim sınava girmek için 2 yılım var
Chanyeol ♡♥♡ dedi ki…
Merhaba! Benim bir sorum olacaktı. Ben ortaokul 7. Sınıf öğrencisiyim. İngilizcem iyi.korede okumak çok istiyorum. Hem oppalardan dolayı hemde korece dilini sevdiğim için. Yani şimdiden ingilizceye ağırlık versem çok mu erken olur. Birde üniversitede kore dili ve edebiyatı seçmek için lisede hangi bölüme yönelmem gerek?? Şimdiden teşekkürler...
Unknown dedi ki…
Bende kore dili ve edabiyat bölümüne gitmek istiyorum. Erciyes kore dili ve edabiyatı benim çok dikkatimi çeken bir üniversite ve allah izniyle bu üniversiteye gitmek istiyorum.sence bu üniversiteden mezun olunca sayfa çevirmenliği ve tercümanlık yapabiliyomusunn.gerçekten yani bir dil öğtenmek istyorum şimdiden teşekkür ederim
Adsız dedi ki…
bu bolümü pkadar cok istiyorumki ama malesef yasam standartlarım buna uygun degıl
Adsız dedi ki…
bu bolümü pkadar cok istiyorumki ama malesef yasam standartlarım buna uygun degıl
Unknown dedi ki…
Merhaba. Öncelikle dürüst bir şekilde sorulanlara cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben şu anda lise üç sınıfı öğrencisi dil bölümündeyim. Açıkçası ben bu kore fanlarından biriyim. Ama kesinlikle Kore Dili ve Edebiyatı bölümünü bu yüzden istemiyorum. Tamamen dil aşkından. Kültür de işin içine giriyor. Yani herşeyiyle seviyorum. Oppacı tipler gibi olduğumu da sanmıyorum. Ya da hayalgücümün sınırlarını zorlamıyorum. Şimdi sormak istediğime gelelim. Kime üniversite hayalimi söylesem (ve kesinlikle Erciyes Üniversitesini istiyorum.) İş imkanı hakkında konuşuyor. Bu bölümde çiftdal yapabiliyor muyuz?
Adsız dedi ki…
Merhaba. Öncelikle dürüst bir şekilde sorulanlara cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben şu anda lise üç sınıfı öğrencisi dil bölümündeyim. Açıkçası ben bu kore fanlarından biriyim. Ama kesinlikle Kore Dili ve Edebiyatı bölümünü bu yüzden istemiyorum. Tamamen dil aşkından. Kültür de işin içine giriyor. Yani herşeyiyle seviyorum. Oppacı tipler gibi olduğumu da sanmıyorum. Ya da hayalgücümün sınırlarını zorlamıyorum. Şimdi sormak istediğime gelelim. Kime üniversite hayalimi söylesem (ve kesinlikle Erciyes Üniversitesini istiyorum.) İş imkanı hakkında konuşuyor. Bu bölümde çiftdal yapabiliyor muyuz?
Unknown dedi ki…
ben bu bölümü okumak istiyorum ama sorun şu ki ingilizcem yok. sadece ygs den bu bölüme yetecek kadar puan alsam lys 5 sınavına da girip net yapmadan çıksam yine de kazanabilir miyim bu bölümü yoksa 1 net olsa dahi yapmak zorunda mıyım ?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bunun hakkında hocalarımızın bilgi sahibi olduklarını düşünmüyorum. Çünkü bununla ilgilinmiyorlar, onların işleri derslerini anlatıp gitmek sadece. Bununla ilgili olarak Kore Kültür Merkezi'nin geçmiş duyurularına bakmanızı öneririm. Kore'de lisans ve yüksek lisans için çeşitli burs olanakları var bunun için duyurular yapılıyor her yıl.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Çok yoğun olduğum için bakamadım yorumlarınıza çok özür diliyorum bunun için. Yazılan tüm yorumları yayınlamaya çalışıyorum. Yayınlamamışsam henüz bakmamışım demektir :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ne istediğinizi bildiğiniz ve azimle çalışıp pes etmediğiniz takdirde Allah yolunuzu açar buna inanın sadece :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
İngilizce bir anda öğrenilecek bir şey değil zaten. Kendinizi geliştirmek için ne gerekiyorsa yapın. Boş şeylere vakit kaybetmeyin.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yukarıda yazdığım şey sizin için de geçerli, bir kez yorum yazıp bırakın. Gitmiyor diye düşünmeyin ben yoğunluktan kontrol edemiyorum sadece o kadar.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Tabi ki yabancı dil bölümüne yönelmeniz gerekiyor. Ama sanırım şu anda sistem biraz değişti. Bunu detaylı olarak araştırmanızı tavsiye ederim.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Tercümanlık konusunda yeterli bilgiye sahip değilim ama çok fazla para kazanıldığını da düşünmüyorum bu alanda. Çünkü kendi kendine korece öğrenen birçok kişi bizim alanımızda çalışabiliyor. Bu yılki mezunlardan sadece 3 tanesi iş bulabilmiş 4-5 kişi de yüksek lisans yapıyor diğerleri iş aramakla meşguller. İş bulma durumunu sanırım buradan anlayabilirsiniz.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu soruyu yukarıda cevapladım. Bir göz atın. Benim naçizane tavsiyem; bu bölüme çift anadal var diye gelmeyin, hangisini istiyorsanız o dile gidip o bölümün en iyisi olmaya bakın.

Çift anadal yapmak için birçok şart gerekiyor yukarıda yazmıştım. Ayrıca iki dili bir arada yürütmek çok zor bir iş. Korece diğer dillere göre çok kolay bir dil ancak çap yapabileceğiniz diller çok zor. Bu yüzden ikisini bir arada yürütemeyip donduran birçok kişi var. Zaten bizim koreye gitme durumu vs. olduğu için mecburen dondurmak zorunda kalıyor insanlar. Ayrıca hocalarımız da fazla desteklemiyorlar bu fikri.



İlla da yaparım ben diyorsanız bölüme geldikten sonra buna karar verirsiniz. Daha okula başlamadan bunu düşünmeyin. Hem zaten başarı durumunuza göre en erken 2.sınıfta başlayabilirsiniz. Hem de bir bölüme en fazla iki kişi alınıyor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet yeterli düzeyde net yapmak zorundasınız. Sıfır İngilizceyle hiçbir yabancı dil bölümünü kazanamazsınız. Çünkü bu bir anlamda da siz ingilizceyi yapabiliyorsanız yani bir dil öğrenebiliyorsanız diğer dilleri de öğrenebilirsiniz demektir. Ayrıca ingilizceden kaçamazsınız. Çünkü Korece okurken de İngilizce bilmeniz yararınıza olacak.
Adsız dedi ki…
Merhaba öncelikle bilgi verdiğiniz ve açıklamalar için çok teşekkür ederim. 11.Sınıf dil öğrencisiyim kore dili edebiyatı istiyorum küçüklükten beri kore ve japonyaya çok fazla ilgim var.Kore dilini fanlık yüzünden vb. istemiyorum gerçekten o dile yoğunlaşarak ilerde ki mesleğimi yapmak istiyorum.Ama bir kaç gün önce bi kurumdan okulumuza bilgi vermek için geldiler dil ve edebiyatları önermediklerini söylediler kore rus ispanyol japon vb.. Bu dilleri okuyup mezun olduktan sonra işssiz kalan öğrencilerinin olduklarını söylediler işsiz kalmasalarda bu dille alakalı bir şey yapamadıklarını söylediler. ve bu beni gerçekten çok fazla üzdü. Dil-1den ingilizce ağırlıklı tercih vb yapın dediler.Siz ne diyorsunuz acaba bu konu hakkında? Gerçekten kore dilini çok seviyorum ve ilerde başarılı olabileceğimi düşünüyorum ve kore dili edebiyatı istiyordum hala istiyorum ama bu dedikleri beni kaygılandırıyor işsiz kalmak da istemem. Cevaplarsanız çok teşekkür ederim
Unknown dedi ki…
peki bana önerebileceğiniz ingilizce kitabı var mı ? baştan öğrenmek istiyorum lys sınavına kadar derslerim kötü değil ama lys sorularını yapamam. bunun için bana kitap önerin lütfen
Adsız dedi ki…
Bende bu bölümü okumak istiyorum türkiyede (almanyadan geliyorum bende) ama kore ve ingilizceyi türkiyede okuyabilirmiyim? Yoksa ikisi birden çok mu zor olur?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Aynı anda iki lisans bölümünü okuyamazsınız. Bir bölüme girdikten sonra şartları sağlarsanız diğerinden çift anadal yapabilirsiniz ama çift anadal yapmak çok kolay değil maalesef yazının sonuna çift anadalın zorluklarını da ekledim. Bence hangisini daha çok istediğinize karar verip ona göre çalışın.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Okulunuza gelenler doğru söylemişler. Diğer bölümleri bilmiyorum ama bizim her yıl mezun sayımız artıyor üstelik bir de İstanbul'da açıldı. Şimdi bile mezunlar iş bulamazken ileride daha büyük sıkıntılar doğacaktır.
Ancak günümüz şartlarında her bölümde iş bulma sıkıntısı var malesef. Çünkü birçok mezun var ve hepsi de aynı niteliklere sahip. Fark yaratacak özellikleri yok.
Ama dil1'dekiler de hemen iş bulamıyorlardır. Mesela ingiliz dilindekiler de başka bir dil daha öğrenmek zorundalar. Çünkü herkes artık ingilizce konuşabiliyor.
Yani nereye giderseniz gidin iş kendinizde bitiyor. Eğer kolay iş bulayım derseniz diğer bölümleri araştırın, yok ben sabrederim ve biraz da işimi şansa bırakırım derseniz de bizim bölüme gelin.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ben gireli çok olduğu için hatırlamıyorum. Ama piyasada çok fazla kitap var gidin bir göz atın derim. Bir gramer kitabınız olsun. Bol bol okuyun soru çözün geçmiş soruları özellikle. Bol kelime öğrenin. Kurgusal sözlük kelime öğrenmenizde işe yarayabilir. Read at workleri okuyabilirsiniz. Sınav stratejilerine yönelik gramer kitapları da işinize yarar.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu ygs netinize göre değişir. Ygsden 60-80 arası net, lysden de 30-50 arası. Kesin bir sayı değil bu benim tahminim.
Adsız dedi ki…
merhaba be 12.sınıf öğrencisiyim ve herkezin olduğu gibi benimde koreye ve koreceye merakım var ve korece yazmayı biliyorum ve dilim (dillere)-korece konuşmaya yatkın ama ben ne yapıcağımı bilmiyorum ? korece öğrenmeyi çok istiyorm .bir yandan da yorumlarda yazılan cevaplar beni korkuttu. ne yapmalıyım sizcebu bölüm benim için bir Heves mi? yoksa başarılı olabileceğim bir bölüm mü?
Unknown dedi ki…
merhaba benim ingilizcem çok iyi degil ama lys den 12 net yapsam bile o bölüme gidebilecegimi soyledi doğrumu?
Unknown dedi ki…
uygulayacağım. peki dilci olmadığım halde ingilizce kursuna gitmemi önerir misiniz? yoksa kendi çabalarımla da 30 net olsa dahi yapabilir miyim?
Adsız dedi ki…
Cevap için teşekkürler.Çabuk iş bulmaktansa kendi istediğim bölümü tercih ederim.Topik sınavına girmeyi bile düşünüyordum ama şuan ki korecem sadece hangeul kendini tanıtma basit kelimeler ve cümleler şuan ki korecemle olmaz. Ama direk üniversiteye orda başlamak harika olurdu. Hayırlısı olur umarım. Bloğunuz çok güzel ve bilgiler için çok teşekkürlerr!
Adsız dedi ki…
Şimdi en baştan başlamak istiyorum. Ben sayısal çıkışlı bir öğrenciydim. Erü de elektrik elektronik müh. ve makine müh. okudum. koreceyi de öğrenmeye çalışıyorum.Biraz iş deneyimim olunca iş için bu dili kullanmak, yüksek lisans için koreye gitmek gibi bir planım var. Kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum. Bir yere kadar ilerledim ancak iş güç araya girince sekteye uğruyor ve süreklilik sağlayamıyorum. Düzgün bir şekilde bu dili öğrenmek istiyorum. Öss sınavına girmeyi iyiden düşünmeye başladım bir kaç aydır. Ama nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. özellikle ingilizce sınavı konusunda yeterince bilgim yok. Erasmus falan da yaptım ingilizcem çok kötü değil ama malum ösym sınavları konu olunca hesaplar tutmuyor. Sınava çalışma konusunda tavsiyeleriniz varmı? yada okula girmekle uğraşmadan özel korece dersi alabileceğim biryer var mı?
1 – 200 / 306 Daha yeni En yeni