GÜNEY KORE'DE BANKALAR

Güney Kore'ye gittiğinizde para bozdurmak için yolunuzun düşeceği ilk yerlerden biri bankalarolacağı için bu yazımda Kore'de bankacılık işlemlerinin nasıl olduğundan ve Türkiye ile farklarından bahsetmek istiyorum.

Güney Kore'de Bankacılık Hizmeti

Güney Kore'de bankacılık hizmetinin bizimkine göre çok daha iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Kore'de bankalarda dikkatimi çeken ilk şey, gişedeki bankacıların çok nazik olduklarıydı. Türkiye'de resmi kurumlarda nedense hep bir bezginlik veya kızgınlık hali oluyor. Bir şey sormaya çekiniyorsunuz. Koreliler de saatlerce çalışıyorlar ama her müşteriyi güler yüzle ayakta karşılayıp ayakta uğurluyorlar.  




Güney Kore'de Bankamatikler

Güney Kore'den örnek almamız gerektiğini düşündüğüm bir başka şey de, bankamatiklerin diğer mağazalar gibi tek bir kapalı yerde toplanmış olması. Birçok farklı bankanın bankamatiklerinin olduğu mağazanın içine girip istediğiniz bankamatiği kullanabiliyorsunuz. Yağmurda vs. ıslanma derdi olmuyor. Ayrıca şifrenizi girerken etraftan biri bakıyor mu diye endişe de etmemiş oluyorsunuz. Bizde de bazı alışveriş merkezlerinde böyle bankamatiklerin bir arada olduğu bölümler var ama caddelerde diğer mağazalar gibi sırf bankamatiklere ayrılmış yerlere denk gelmedim ben. 

Güney Kore'de Para Çekme

Kore'de kullanılan bankamatik makineleri Türkiye'dekiyle neredeyse aynı. Kore'deki bankamatikler sadece dokunmatik ekrandan oluşurken, bizimkilerde hem tuş, hem de dokunmatik ekran bulunuyor. Kore'de her bankamatiğin yanında kese kağıdı şeklinde para zarfları bulunuyor. Toplu miktarda para çektiğiniz zaman cüzdana paranızı sıkıştırmak yerine bu zarflara koyabiliyorsunuz. Ayrıca bankamatikten para çekerken hangi tutarda para çekmek istediğinizi seçebiliyorsunuz. Yani çektiğiniz parayı sadece 10.000 Wonluk, 50.000 Wonluk vs. olacak şekilde alabiliyorsunuz. Bizde bankamatik kafasına göre takıldığı için Türkiye'de para çekmek isteyen Koreli bir arkadaşım çok şaşırmıştı.

Güney Kore'de Hesap Cüzdanları

Güney Kore'de hesap cüzdanları bize göre çok daha yaygın. Banka kartı çıkarttığınızda hesap cüzdanını da yanında veriyorlar. Bankamatiklere hesap cüzdanınızı sokup işlem yapabiliyorsunuz. İlla gişeye gitmenize gerek yok. Kore'de imza yerine kullanılan kişisel mühürler de bize göre daha yaygın.


Güney Kore'de döviz bozdurmak

Öncelikle eğer Güney Kore'ye gidecekseniz yanınızda Öyğo yerine Dölağğ bulundurmanız daha yararlı olur.  Güney Kore'de dolar yabancı döviz olarak Euro'ya göre daha çok kullanılıyor. Euro da bozduruyorlar tabii ama dolarla işinizi daha kısa sürede halledebilirsiniz gibime geliyor. Türk lirası götürmeyelim mi? derseniz Türk lirası götürebilirsiniz ama Türk lirası bozduran banka bulmak çok zor oluyor. Eğer Türk lirası bozdurmak istiyorsanız Hana Bank'ta Türk liralarını bozdurabilirsiniz. Ancak bu banka da çok yaygın değil. Türkiye'de de Wonları Türk Lirasına bozdurmak için Merkez Bankasına gitmeniz gerekiyor sanıyorum.



Kore Bankaları

Kore'de Gunğmin 국민 (yani Halk bank), Uri 우리 (yani bizim), Şinhan 신한 gibi bankalar en yaygın olan bankalar. Hana Bank daha önce bir yabancı döviz bankasıyla birleştiği için döviz bozdurmak için daha iyiymiş. Bu bankada sadece dolar, euro vs. değil, birçok ülkenin parası bozdurulabiliyor. Seul'de Gvanğhvamun Meydanı'na yakın olan Hana Bank'ın önünde bu şekilde tüm ülke paralarının resimleri konmuştu. Biz de Türkiye'nin paralarını bulmaca oynamıştık.

Güney Kore'de Banka Kartları

Gelelim banka kartlarına. Güney Kore'de, Türk bankalarının bazı kartları bankamatiklerde veya alışveriş yaparken kullanılamayabiliyor. Bu nedenle, Kore'ye gitmeden önce, orada problem yaşamamak için mutlaka ve mutlaka bankanızla görüşmeniz gerekiyor. Kartınızın yurtdışı kullanımına açık olup olmadığı, kartınızın son kullanım tarihinin geçip geçmediğini, telefonunuzu yurtdışında kullanıma açtırmayacaksanız telefonunuza şifre mesajı vs. gelmeyeceği için internet bankacılığına ne şekilde erişim sağlanabileceği gibi pek çok konuda bilgi almanızı tavsiye ederim. 

NOT: Türkiye'de bankalardaki bazı çalışanlar, yurtdışına çıkacağım deyince Güney Kore'yi bir Avrupa ülkesi ile aynı değerlendirip Avrupa ülkeleri için uygulanan uygulamaların Güney Kore'de de uygulanacağı yanılgısına düşebiliyor. Bu yüzden gideceğiniz ülkenin Güney Kore olduğunu tekrar tekrar belirtmenizde yarar var.

Hangi kart götürülmeli?

Kore'ye gitmeden önce üzerinde Mastercard işareti olan kartları götürmemi söylemişlerdi. Ziraat ve İş Bankasının bankamatik kartlarını kullanabiliyorduk. Yapı Kredinin kredi kartı olan bir arkadaşım alışverişlerini bu kartla yapmıştı ama sonra çekim yapılmadığını söylemişti, para kesildi mi kesilmedi mi hala bilmiyorum.

Kore'de öğrenciler topluca yemek yediklerinde yediklerinin parasını bir kişi topluca kartıyla ödüyordu. Sonrasında da herkes tek tek o ödeyen arkadaşa para gönderiyordu. Bunun tutarı 10.000 ila 20.000 won arasında değişen küçük meblağlar oluyordu genelde. Kore'de para gönderirken kesinti olmuyormuş. Eğer Kore'de uzun süre kalacaksanız Kore'de bir kart çıkartmanız daha iyi olur. 

Güney Kore'de Temassız Kartlar

Türkiye'de son dönemlerde temassız kart kullanımı çok yaygınlaştı. Kore'de bu durum bizden yıllar önce vardı. Hatta nasıl güveniyorlar şifresiz alışveriş yapmaya diye düşünmüşlüğüm çoktur. Ama gelin görün ki biz de nihayetinde o seviyeye ulaşmışız şükür. Darısı güvenli sokakların başına. Geceleyin Koreliler gibi elimizi kolumuzu sallayarak karanlık sokaklarda rahatça gezeceğimiz günlere...

 Güvenlik demişken Kore'de her caddede CCTV yani güvenlik kameraları olduğundan mı insanların gözleri doyduğundan mı nedir bilinmez Kore'de yerde kredi kartları düşmüş oluyor ve kimse almaya teşebbüs etmiyor. Böyle günlerce kartların aynı yerde kalmasına hayretle müşahede etmiştim.







Yorumlar