KİMÇİ | 김치 | KIMCHI | KORE TURŞUSU

1. Kimçi Nedir?

Turşu kurma adeti, bizde olduğu gibi, Kore'de de yüzyıllardır süren bir adet. Koreliler lahana veya Kore turbundan yapılan pul biberli veya bibersiz turşulara kimçi diyorlar.  Özellikle 17. yüzyılda pulbiberin Kore'ye girmesi ile pulbiber, kimçi başta olmak üzere birçok Kore yemeğinde kullanılmaya başlanmış. Kore kışları soğuk bir ülke olduğu için, Koreliler kış aylarında sebzeleri saklamak için kimçi kuruyorlar.  Kore'de buzdolabına benzer özel turşu saklama dolapları bulunuyor. Bu dolaplarda bol miktarda turşu saklıyorlar.
Kore'de marketlerde farklı şekillerde paketlenmiş kimçiler satılıyor.  Bakınız: Kore'de marketten aldığım birkaç kullanımlık hazır kimçi.



2. Koreliler için kimçisiz yemek, yemekten sayılmıyor!

Korelilerle kavga etmek istiyorsanız yemek yerken önlerinden kimçilerini almanız yeterli olacaktır. Koreliler yemeklerin yanında bolca meze tükettikleri için mutfaklarında da sos ve turşu bolluğu var. Kore'de lokantalara gittiğiniz zaman neredeyse her yemeğin yanında meze olarak kimçinin bir türü getiriliyor. Kimçi güveci, kimçi gözlemesi, kimçili kızarmış pilav, kimçili erişte gibi pek çok yemekte de ana malzeme olarak kimçi kullanılıyor.  Daha önce bahsettiğim Açık büfe lokantasına gittiğimizde bin bir çeşit yemek olmasına rağmen Koreli arkadaşlarım kimçinin olmamasından yakınıyorlardı.

3. Kore'nin dünya çapında tanınmış yiyeceklerinin başında kimçi geliyor.

Kore dizilerinde ve filmlerinde bolca kimçi göstermek de Kore kültürel emperyalizm politikasının bir parçası haline gelmiş durumda. Bizimkiler yemek programlarında kavga etmekten yemek tanıtmaya sıra bulamazken, Kore'de yemekle pek de alakalı olmayan bir programda bile (ünlü babaların çocuklarıyla ilişkilerinin anlatıldığı Return Of Superman programında) turşu kurduklarına denk gelmiştim. Sanırım dünyaca ünlü bir sağlık dergisinde de kimçinin ve turşunun yararlarından bahsedilmiş. (Bizde de sevgili Canan Karatay hocamız çok övüyor da değeri bilinmiyor!)  Ayrıca Koreliler kimçinin 100'den fazla çeşidinin olduğunu söylüyorlar ve bu çeşitlilikle de iftihar ediyorlar.


4. Tadı nasıl?

Her milletin damak zevkine saygı duymak gerektiği düşüncesinde olmakla birlikte Kore'de kimçi yiyecekseniz o kadar büyük beklentilere girmemenizi tavsiye ederim. Bizim turşularla kıyaslandığı zaman birazcık daha acılı ve kokuşmuş olduğunu söyleyebilirim. Bizim gibi turşu cenneti bir ülkede yaşayanlar için bile yemesi zor bir Kore aperatifi ama Kore'de yemek yedikçe oranın damak zevkine de alışıyorsunuz. Ben de başlangıçta turşuların tadını yadırgamış olsam da Gagdugi yani pulbiberli turp turşusu en sevdiğim turşulardan biri olmuştu. Bakınız: yapılışı.



5. Son Söz

Koreliler böyle kimçi bolluğuyla övünerek başka ülkelerden Kore'ye giden turistleri etkiliyor olabilirler belki ama Korelilerin bu tutumu bana hep komik gelmiştir. Sanırım bunda Erciyes Üniversitesi'nde Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okurken bir Koreli hocamızın "Kimçi bizde çok fazla." diyerek abartılı bir şekilde Kore yemeklerini övmüş ve lafı "Türkiye'de bizdeki kadar yok"a getirmiş olması da etkili.  Her ne kadar bizde son dönemlerde turşu yapma alışkanlığı azalmış olsa da, cennet vatanımızda bin bir çeşit sebze yetişiyor ve bu yüzden de bin bir çeşit sebze ve meyvenin turşusu yapılıyor. Bakınız: 65 çeşit meyve ve sebzenin turşusu  Bu yüzden Kore gibi sebze ve meyve kıtlığı olan bir ülkede sebze turşusu türünün bizden fazla olabileceğine imkan vermiyorum. (Büyük ihtimalle Koreliler, yemeklerinde yaptıkları gibi, içinde malzemesi aynı ama yapılış şekli farklı olan turşuları da ayrı bir tür olarak sayıyorlardır. )

Kültürel değerlerimize Kore kadar sahip çıkıp bunları Koreliler gibi yabancıların gözüne gözüne sokmamız dileğiyle...


Yorumlar