KORE'DE DÜĞÜN- KOREAN WEDDING CEREMONY




Kore düğünleri bizimkilerden birazcık farklı. Bizde en fazla yarım saat nikah sürüyor sonra da 4-5 saat dans ediliyor. Kore'de ise toplamda en fazla yarım saat sürecek şekilde düğünler yapılıyor. Önce damat giriyor, ardından da gelin ve gelinin babası geliyorlar. Nikah kıyılıyor, aile büyükleri selamlanıyor, gelinin veya damadın bir arkadaşı şarkı söylüyor, fotoğraf çekimi ve yemek ile bitiyor.

Benim katıldığım düğün aslında normal Kore düğünlerinden birazcık farklıydı. Çünkü damat askerdi. Bu yüzden damadın iş arkadaşları değişik gösteriler yaparak düğünü birazcık daha renkli hale getirmeye çalıştılar. Gelinle damat salona girmeden önce damadın asker üniforması giymiş arkadaşları gelin ve damadın geçeceği yerde, sırayla dizilip ellerindeki kılıçlarla  köprü yaptılar gelin ve damat da bu köprünün altından geçip salona girdiler. Nikah kıyıldıktan sonra da damada 'kayınpederine şirinlik yap, bize kılıç kullanmadaki hünerlerini göster, konuklardan bahşiş topla' gibilerinden eğlenceli şeyler yaptırdılar. Sonra da fotoğraf çekimi yapıldı ve hemen açık büfe olan yemeğe geçildi.Aslında düğünün en eğlenceli kısmı açık büfe kısmıydı. Kore'de doğru düzgün pasta yiyemeyen bizler bu sayede pasta yeme fırsatı bulduk. Biz yemek yerken de gelin ve damat geleneksel Kore kıyafeti hanbokları giyip misafirleri selamladılar.

Bizde yemekli düğünlerde davetlilerin hepsi gelip yemeklerini yerler. Kore'de bu biraz farklıydı. Gelin ve damat için verilen (bizdeki takı) para karşılığında yemek fişi veriliyor ve  o fişi gösterip açık büfeden yemek yiyebiliyorsunuz.



Bizdeki düğünlerin hep abartıldığını düşünmüşümdür. Çünkü çoğu zaman 'elalem ne der' diye altından zor kalkılacak borçlara girilir ve gereksiz harcamalar yapılır. Ama Korelilerdeki düğün de eğlenceli gibi gelmedi bana. Koreliler normalde de çok aceleci oldukları için düğünleri de göz açıp kapayıncaya kadar bitti. Yine de Allah bir yastıkta kocaltsın.

Düğünden görüntüler



Yorumlar