KORE'DE MEYVE VE SEBZELER

KORE'DE AÇ KALMADAN NASIL YAŞANIR?

İster okumak için, isterse çalışmak için gitmiş olun, rahat ana kucağından kopup da yad ellerde yaşamak sanıldığının aksine hiç kolay olmuyor. Çok zengin de olsanız, o ülkenin diline çok hakim de olsanız, hatta orada geniş bir çevreniz bile olsa, sonuçta siz o ülke vatandaşı değilsiniz ve ağzınızla kuş bile tutsanız size oranın vatandaşıyla aynı muameleyi göstermeyecekler. Bakınız: Kore'de Türk olmak ve Kore'de müslüman olmak. Kore'ye değişim öğrencisi olarak gittiğim zaman ilk başlarda oraya gitmeyi başarmış olmanın mutluluğuyla fazla özgüvenli ve umursamazdım ama Kore'de yaşayıp da yarı aç bir vaziyette dolaşmaya alışınca yurt dışında hele de Kore'de ayakta kalmanın hayal ettiğimden daha zor olduğuna kanaat getirdim. Kore'de kurdan dolayı liradan wona çevrilince paranızın kuş kadar kalması, Korelilerin Türkleri Arap statüsüne koymaları ve kendi ülkelerine göre gelişmemiş ülke vatandaşlarını hakir görmeleri gibi zorlukların üstesinden bir şekilde geliyorsunuz ama aç kalmaya katlanamıyorsunuz. Kore'de aç kalanlar derneğinin bir üyesi olarak kendi tecrübelerimden hareketle Kore'ye gideceklere yol göstermesi için bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.

KORE'DE MEYVE VE SEBZELER

Kore'de yaşamak istiyorsanız meyve ve sebzelere elveda demeniz gerekiyor. Çünkü Kore'de meyve ve sebzeler çeşit ve miktar olarak kıt. Bunun Kore'nin iklim ve bitki örtüsünün elverişsizliği, toprağının az, nüfusunun fazla olmasından kaynaklı bir durum olduğunu tahmin ediyorum. Kore'ye gitmeden önce "Amaan ne aç kalcam, Kore yemeklerini yiyemezsem, gider kendi yemeğimi kendim yaparım." diye düşünüyordum ama Kore market ve pazarlarında meyve ve sebze fiyatlarını görünce Türkiye'ye neden "cennet vatan" dendiğini daha iyi anlamış oldum.
Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Kore'de de meyveler tek tek satılıyor. (Aslında biz de kilo ile alıyoruz ama yarısı çürük çıkıyor ya da kullanılan ilaçlar yüzünden kısa sürede çöp oluyor ya neyse!) Ayrıca Kore'de özellikle meyveler çok pahalı. Bu yüzden de Koreliler meyveyi çok değerli görüp birinden meyve hediye aldıklarında havalara uçuyorlar. (Bir arkadaşıma mandalina hediye etmişlerdi ve bunu çok önemli bir hediye almış gibi instaramda paylaşmıştı.) Kore'de yiyebileceğiniz en ucuz meyve muz. Muzun dışındaki birçok meyvenin fiyatı el yakıyor. Karpuzun tanesi 30.000 won'a satılanlarını gördü bu gözler.
Kore'de marketlere gittiğiniz zaman fiyatların yüksekliğinin yanında birçok sebze ve meyvenin bizimkilerden farklı olduğunu fark ediyorsunuz. Daha önceki Sarı turp turşusu  yazımda da bahsettiğim gibi Kore'de bizim turplardan farklı olarak Japon turbu da denen beyaz renkli uzun turplardan satılıyor. Bakınız:



Kore'de birçok değişik türde mantar satılıyor ve en ucuz sebzelerden biri mantar olduğundan neredeyse her alışverişimde mantar alıyordum.


Kore'de armutların şekli de elma gibi yusyuvarlak ve kocaman. Bakınız: yuvarlak armutlar ve küçücük kelek kavunlar:


Tatlı patates 고구마 (goguma) de bizde nadir bulunan sebzelerden biri. Koreliler tatlı patatesi sadece haşlayarak yedikleri gibi, kafelerde içeceklerini, waffleını bile yapıyorlar.

Kore'de sonbahar ve kış mevsiminde marketlerde tatlı patates haşlama makineleri görüyorsunuz.


Fasulye filizi 콩나물 (konğnamul) da bizde tüketilmeyen yiyeceklerden biri. Koreliler bu fasulye filizini yemeklerin yanında aperatif olarak tükettikleri gibi güveç yemeklerinin içine de koyuyorlar.


Yine fasulyeden yapılan tofu (두부) soya peyniri de bizde olmayan bir diğer Kore yiyeceği. Marketlerde tıpkı bizdeki peynir gibi dilimlenerek alınanları, paketlenmiş olanları, biraz daha cıvık versiyonları vs. bulunuyor. Kore güveç yemekleri başta olmak üzere birçok Kore yemeğinde kullanılıyor.



Ayrıca bakınız: Kore yemekleri
Kore'de Alışveriş Yapmak 



Yorumlar