KORELİLERİN MESAFE ALGISI


Güney Kore'nin yüz ölçümü, Türkiye'nin yaklaşık 8'de biri kadar. (Çin Kore'nin 44 katı, Japonya 2 katı) Kuzey Kore ile bir araya gelseler bile, topraklarının büyüklüğü bizimki kadar etmiyor. (G. Kore 100.210 km², K. Kore 120.538 km², Türkiye 783.562 km²)

Kore'de en uzak mesafe, yaklaşık 7- 8 saat sürüyor. Bu yüzden Kore'deki mesafe algısı bizimkinden çok farklı. Korelilere Kayseri- Adana yolculuğu (3saat 43 dk) oldukça uzun geliyor. Kore'nin en güneyinde yer alan, benim bulunduğum Güney Colla Bölgesi'ndeki Gwangcu şehrinden, en kuzeyde yer alan Gyonğgi Bölgesi'nde bulunan Seul'e kadar, yaklaşık 3,5 saat sürmesine rağmen, bu mesafeyi de çok görenler vardı. Halbuki, Türkiye'de İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde bir yerden, başka bir yere gitmek için en az 2 saati gözden çıkarmamız gerekiyor. Korelilere, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna yaklaşık bir gün sürdüğünü söyleyince ağızları açık kalıyordu.


Aynı zamanda Kore'de de bizdeki gibi bölgeler var. Cecu Adası dahil olmak üzere Kore'de toplamda 9 tane bölge var. Kore, küçük bir coğrafyaya sahip olduğu için gelenek ve görenekleri de bölgeden bölgeye, bizdeki kadar, büyük farklılıklar göstermiyor.


Türkiye, Kore'ye göre kültür çeşitliliğinin fazla olduğu çok renkli bir ülke. Asya, Avrupa, Afrika kıtalarının birleştiği yerde bulunduğumuz için bölgesel olarak birçok ülke kültüründen etkilenmişiz. (Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde Arap Kültürü, Trakya'da Balkan kültürü vs. ) Ayrıca Türkiye'de 72 farklı ırk olduğu söyleniyor. Koreliler ise, yüzyıllar boyunca şimdi yaşadıkları Kore Yarımadası'nda yaşamışlar, herhangi bir yere göç etmemişler ve ırk olarak da farklı ırklarla fazla karışmamışlar. Yine bizden farklı olarak, Koreliler aynı renk ve tarzda kıyafetler giyinip tek tek tip olmaktan hoşlanıyorlar.



Bu coğrafi ve tarihi farklılıklardan dolayı, Koreliler, Türkiye ile ilgili bir soru sorduğu zaman iki kere düşünmek gerekir. Çünkü bir Koreli, Türkiye'yi de kendi ülkesi gibi görür. Bu yüzden Korelilerle konuşurken genelleme yapmaktan kaçınmak lazım. Örneğin, Enes Kaya'ya evlilik öncesi aynı evde yaşama konusunda bir soru yöneltilmişti. Enes Kaya da, "Böyle bir şey olsa babası kızı öldürür." demişti. Oysa bir Koreli arkadaşım, aynı soruyu İzmirli bir kıza sormuştu. O da herkesin rahatlıkla beraber yaşadığını söylemişti. Gördüğünüz gibi bizde kültüre dair çoğu konu yoruma açık olduğundan Korelilerle sohbet ederken Türkiye'nin Kore'ye göre büyük ve bölgeden bölgeye hatta şehirden şehre kültürün değiştiğini söylemek yerinde olacaktır.


Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir? Yorum bölümüne yorum yapmadan geçmeyin? :)

















Yorumlar