GÜNEY KORE GEZİSİ | YOSU | 여수 | YEOSU




Yosu, Kore Yarımadası'nın güneyinde, Güney Colla Bölgesinde yer alan bir liman şehri. 2012 yılında Expo'ya ev sahipliği yapmış, son yıllarda yapılan yatırımlarla turistik açıdan ön plana çıkarılma çalışmaları yapılıyor. Kore tarihi açısından da önemli bir yere sahip olan Yosu şehri, 1500'lü yıllarda Japonlar ile yapılan deniz savaşlarına şahitlik etmiş bir deniz üssü.



Yosu şehri gece manzarasıyla ünlü. Bu yüzden de Koreliler oraya gidince gündüz gezip gece de manzarayı izleyip otelde kalıyorlar ama bana göre 2 gün Yosu'yu gezmek için biraz fazla. Biz bir gün kaldık ve istediğimiz yerleri de o süre içerisinde gezebildik. Yaptığımız tek hata, diğer mevsimler çuvala girmiş gibi, kış mevsiminde Yosu'yu gezmeye gitmemizdi. (Zaten Busan Gezisi yazısında da bahsettiğim üzere Kore'yi gezecekseniz kesinlikle ilkbahar veya sonbaharda gezin. Çünkü yazın çok boğucu, kışın da dondurucu soğuğu olan bir ülke Güney Kore.)


Kışın donma tehlikesi atlattığım için Yosu denince aklıma soğuktan bacaklarımın titremesi dışında pek birşey gelmiyor olsa da Korelilerin Yosu denilince akıllarına Busker Busker'ın 'Yosu Gece Denizi' şarkısı geliyor.
여수밤바다 - Yeosu Night Sea


Yosu'da zaman zaman diziler de çekiliyor. Hatırlarsanız Kore'de 2017 yılında yayınlanan Temperature of Love (Aşkın Sıcaklığı) dizisinde de Yosu'yu gezmişlerdi.

Yosu'da gezilecek yerleri anlatmaya başlamadan önce Yosu'da çektiğim görüntüleri sizinle paylaşmak istiyorum. (Zira aşağıdaki fotoğraflar yanıltıcı olabilir.)



GÜNEY KORE-YOSU'DA GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

1. Amiral İ Sun Şin Meydanı | Yi Sun Shin Square | 여수 이순신 광장

Yosu'da görülmesi gereken önemli yerlerin başında, Kore'nin Barbaros'u, Amiral İ Sun Şi'nin heykelinin bulunduğu meydan geliyor. Kore tarihinde Japonlara karşı mücadele veren bir donanma komutanı oluyor kendileri. Bu amiralin Seul meydanında da Kral Sejong ile beraber bir heykeli mevcut.

2. Kaplumbağa Gemisi | Geobukseon | 거북선

Yosu'nun meydanında 1500'lü yıllarda Japon saldırısında kullanılan kaplumbağa biçimli demir zırhlı savaş gemisi yani Kaplumbağa Gemisi'nin bir modeli de sergileniyor. Hatta bu geminin dünyanın ilk zırhlı gemisi olduğu söyleniyor. (Ne kadar doğru bilemiyorum.)

3. Dolsan Köprüsü ve Dolsan Parkı | Dolsan Park | 여수 돌산 공원

Yosu'nun gece manzarasının ünü, Dolsan Köprüsü'nün, İstanbul'daki gibi, geceleyin farklı renklerde ışıklandırılmasından kaynaklanıyor.  Dolsan Köprüsü Yosu'yu Dolsan Adası'na bağlıyor. Adada deniz ürünü restoranları ve süslü kafeler var.

3. Teleferik | Yeosu Maritime Cable Car | 여수 해상케이블카

Yosu'nun ışıklandırılmış köprü manzarasını daha iyi izlenebilir hale getirmek için 2014 yılında teleferik kurulmuş. Bunu görünce keşke İstanbul'da da köprülerin üstünde böyle teleferikler olsa diye düşünmüştüm.

4. Expo Uluslararası Sergi Alanı | Yeosu Expo International Exhibition Hall |여수엑스포컨벤션센터 엑스포홀

2012'de Expo Uluslararası Fuarı Yosu'da gerçekleştiği, çeşitli eserlerin sergilendiği bir sergi binası da bulunuyor.  (ama pek benlik bir yer değildi.)





5. Feribot Turu

Yosu'nun çevresinde birçok ada var. Bu adaları gözlemlemek adına feribot ve vapur turları da düzenleniyor. Biz de bir feribot turu yapmıştık.











Bunların dışında Hyengiram Tapınağı da görülmesi gereken yerlerden biri. Kore'de tapınaklar genelde uzak yerlerde bulunduğundan gitmek biraz zaman alabiliyor. O yüzden biz gitmek istemedik. Ayrıca Aqua Planet de bulunmakta. Orası da hem pahalıydı, hem de çok cazip gelmediğinden gitmedik. Yosu'yu detaylıca gezmek isteyenler zaman bulurlarsa bu saydığım iki yeri de listelerine ekleyebilirler.
Yorumlarınızı bekliyorum 😍

Diğer gezi yazılarıma da göz atmayı unutmayın!


Yorumlar