KORE'DEKİ SOSLU KIZARMIŞ TAVUKLAR | 치킨




En çok özlediğim yemeklerden bir tanesi, kızarmış soslu tavuklar. Koreliler buna Çikin (치킨) (yani chicken) veya 닭튀김(daktügim) yani tavuk kızartması diyorlar. Kore'deyken domuz eti yemediğimiz ve de Kore'de kırmızı et pahalı olduğu için çok fazla tavuk tüketir olmuştuk. Bu tavuk kızartmalarını ilk kez yediğimizde biraz yadırgamıştık ama alışınca bağımlısı olduk.






Kore'deki tavuk sosları, bizimkilerden daha farklı. Bu tavuklar, tatlımsı-acımsı soslara bulanmış halde servis ediliyor. Biz genelde ban ban yani yarı yarı (hem acılı hem de sade) olandan alıyorduk. Kore'de Shabu Shabu yazımda da bahsettiğim gibi yemekleri yarı yarı olacak şekilde sipariş ediyor olmak çok güzel. 



Tavuklar,  halka şeklindeki cipsler,  küp küp doğranmış hafif tatlımsı turp turşuları veyahut da mayonez soslu lahanalarla servis ediliyor. İsterseniz tavuğun but, kanat, taşlık gibi değişik yerlerini de sipariş edebiliyorsunuz. Yanına içecek olarak kola, soda veya bira, socu alabiliyorsunuz. Genelde bu mekanlar içkili mekanlar oluyor. Koreliler çok fazla içki içtikleri için Kore'de neredeyse her köşe başında bu 치킨칩 (Çikinçip) yani tavuk evlerine rastlıyorsunuz. Özellikle akşam saatlerinde bu mekanlar hem öğrencilerin okul çıkışı, hem de büyüklerin iş çıkışı sık sık gidip alem yaptıkları yerlerden biri.  








Aynı zamanda bu kızarmış tavuklar, Kore'de eve sipariş ederken en çok tercih edilen yiyecek. Yolda motosikletli tavuk siparişi yapan kuryeleri çok görüyorsunuz. Eve sipariş ettiğiniz tavukların yanında da sarı turp turşusu, pirinç lokumu kızartması, soslar vs. getiriliyor.






Kızarmış tavuk sipariş ettiğinizde yanına tek kullanımlık ahşap yemek çubuklarından konuyor. Kore'den getirdiğim ahşap çubuklar:



Yorumlarınızı bekliyorum. :)













Yorumlar