KORE GEZİSİ | CONCU | 전주 | JEONJU

 


GÜNEY KORE CONCU ŞEHRİ GEZİ NOTLARI

📌Kuzey Colla Bölgesi'nde bulunan Concu şehri, 2012 yılında UNESCO tarafından Gastronomi Şehri ilan edilmiş. Sebzeli/etli pilav diyebileceğimiz Concu Bibimbab'ı meşhur. 
📌Gezerken kendinizi tarihi Kore dizilerinde hissedeceğiniz Concu Hanok Köyü Concu'da görülmesi gereken en önemli turistik nokta.
📌Kore'nin ünlü 2 kilisesinden biri olan Condonğ Katedrali görülmesi gereken ikinci önemli mekan.
📌Concu'da tarihi öneme sahip birçok olay gerçekleşmiş. 2019 yılında yayınlanmış olan Kore dizisi Nokdu Flower'da anlatılan Donğhak Köylü Hareketi bu Concu şehrinde gerçekleşmiş.

♦️Concu'da kaç gün kalınmalı?♦️

Her ne kadar gezi rehberlerinde Concu'yu gezmek için 1 gün yetmez deniyor olsa da düzgün bir plan yaparsanız Concu için bir gün fazlasıyla yeterli olacaktır.


♦️Concu Nasıl Gezilmeli?♦️

Concu'yu gezmek çok zor değil. Çünkü Busan'daki gibi gezilecek yerler arasında dağlar kadar mesafe yok. Kore'de taksiler ucuz olduğu için birçok yeri taksiyle gezmek hesaplı oluyor. Biz Concu'yu gezerken otobüse ihtiyaç duymadık. 3 arkadaş gezmiştik ve her taksiye binişimizde her birimiz 2000 won küsür para vermiştik.


♦️Concu Seul'den kaç saat sürüyor?♦️

Concu, Kore'nin güney kısmında kaldığı için Koreliler için Seul'den epey uzakta. (Korelilerin mesafe algısı bizimkinden birazcık farklı. Kore'de mesafe algısı yazısına bakmanızı tavsiye ederim.) 2 saat 40 dk sürüyor. Çok uzak sayılmaz yani.
Eğer bizim gibi günübirlik bir gezi yapacaksanız otobüs saatlerini kaçırmamak adına hızlı hareket etmekte yarar var.




Concu Gezimden görüntüler:


Concu Kore'deyken yaşadığım Gwanğcu şehrine (Sunçon şehri gibi) Seul'e göre çok daha yakın mesafede olduğundan (1 saat 10 dk) gidiş gelişte zaman çok da problem olmamıştı. Gwanğcu'dan Concu'ya gidiş dönüş biletimi hala saklıyorum:

♦️Concu'da ne yenir?♦️



Daha önceki Bibimbab yazımda da detaylıca bahsettiğim üzere, UNESCO tarafından Gastronomi şehri seçilmiş olan Concu şehri, Bibimbab yani sebzeli/etli pilavıyla ünlü. Concu Bibimbab'ı Kore kraliyet mutfağını temsil eden bir yemek. Bibimbaplar önceden ısıtılmış kocaman pirinç kaplarda servis ediliyor. Fiyatı, muhtemelen içinde kıyma olduğundan, normal Bibimbab'lardan birazcık daha yüksek oluyor. (10.000- 15.000 Won civarındaydı) Ancak Bibimbab'ın yanında getirilen mezeler bol olduğu için verdiğiniz paraya fazlasıyla değiyor. (Zaten Kore'de porsiyonlar çok büyük.) Concu'ya yolunuz düşerse mutlaka Hanok Köyü'nün çevresindeki lokantalarda Bibimbab yemenizi tavsiye ederim!




Concu'yu gezimizde şehrin meydanında karşımıza bu buz kütlesi çıkmıştı. Üstünde "Yazın sadece ben varım değil mi?" yazıyor. Neden böyle birşey yolun ortasında duruyordu anlayamamıştık ama temmuz ayının sıcak ve neminde böyle ferahlatıcı şeyler görmek bile mutluluk vericiydi.😊



Geze geze bitap düşünce karşımıza çıkan nehre de ayaklarımızı sokup kendimize gelmiştik.









Kore'deki salıncaklar bizimkilerden biraz farklı. Koreliler bu salıncaklarda ayakta sallandıkları için salıncakların boyları bizimkilere göre çok daha uzun. 

Bu salıncakları Concu gezimizde görmüştük. Kore kültüründe önemli yeri olduğu için tarihi ve turistik mekanlarda bu  devasa salıncaklara çok rastlıyorsunuz. Kore tarihi dizilerinde de gösteriliyor. Eskiden Koreli genç kızlar uzun bahçe duvarlarından dışarı bakmak istediklerinde bu salıncaklarda sallanıyorlarmış diye de duymuştum.😄

Kore salıncağı


Yorumlar