GÜNEY KORE GEZİSİ | BUSAN BM ANIT MEZARLIĞI- UN MEMORIAL CEMETERY | 재한유엔기념공원

                                         

Güney Kore'nin Busan şehrinde görülmesi gereken yerlerden biri de BM Anıt Mezarlığı. 1951'de Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden askerler için kurulmuş olan bu mezarlık dünyada BM tarafından kurulan tek mezarlık olma özelliği taşıyor.


Kore Savaşı'na 16 ülke  (ABD, İngiltere, Türkiye, Kanada, Avustralya, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, G. Afrika, Kolombiya, Yunanistan,Tayland, Etiyopya, Filipinler, Belçika) asker göndermiş. 5 ülke de (Norveç,Danimarka,İtalya, İsveç, Hindistan)  tıbbi yardım yapmış.


BM Anıtı'nda defnedilenlerin sayısı;
Avustralya 281  
 Kanada 378 
 Fr  44 
Hollanda 117 
Yeni Zelanda 34 
Norveç 1  
Kore Cumhuriyeti  36 
 G. Afrika 11
Türkiye 462
  İng 885 
ABD 36
Savaş Sonrası 11
Bilinmeyen 4

Her ne kadar Koreli gençler Türklerin savaştaki büyük rolünden bihaber olsalar da, yukarıdaki sayılardan da anlaşılacağı üzere, Türk şehitlerinin sayısı birçok ülkeninkinden daha fazla. Zaten kocaman bir alanın bizim şehitlerimize ayrıldığını görüyorsunuz. 

Mezarlık Busan'da çok geniş bir alana kurulmuş. Koreli amca ve teyzeler sanki gezecek başka alan kalmamış gibi spor kıyafetlerini giyip yürüyüş alanı olarak kullanıyorlardı. Biz orada ağlarken Korelilerin güle oynaya yürüyüş yapması biraz gücümüze gitti açıkçası.

Ülkelerinden kilometrelerce uzakta olan bir ülkede, kendi ülkeleri için savaşmış ve şehit düşerek o uzak topraklara gömülmüş olan şehitlerimizin olduğu bu şehitliği görmek hayatımın en duygulu anlarından biriydi. 20'li yaşlardaki şehit düşmüş askerlerimizin ziyaretlerine gidebilecek yakınlarının olmamasını bilmek de ayrıca içimizi yaktı. İsimsiz asker mezarlarını görünce dünyadaki bütün savaşlara lanet ettik. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun!


































Yorumlar