G.KORE GEZİSİ | GVANĞCU MUDINĞ DAĞI ULUSAL PARKI | Mudeungsan National Park | 무등산국립공원| Kore'de dağa çıktım!




"Kore'de yapılması gerekenler" listesine eklenecek şeylerden bir tanesi de dağ yürüyüşü yapmak. Kore dilinde buna 등산 (dınğsan) yani dağa çıkma deniyor. Dağa çıkma derken aklınıza "Dikey Limit" filmindeki gibi bir dağa tırmanış gelmesin. Bunun için 'dağın zirvesine doğru zorlu yolları aşarak yürüme' desek daha doğru olur. İngilizce'de "trekking"ya da "hiking" diye kullanılan, bizim "kır yürüyüşü" veya "doğa yürüyüşü" dediğimiz aktiviteyi Koreliler çoğunlukla birçok şehrin çevresinde yer alan dağ ve tepelerde gerçekleştiriyorlar.




Kore'de hafta sonları kafalarında şapkaları, spor kıyafetleri ve ellerinde de çubuklarıyla tam teçhizatlı olarak üşenmeden her yaştan kişi bu bahsettiğimiz dağ yürüyüşünü yapıyor. (3-4 yaşlarında annelerinin elinden tutup dağın zirvesine kadar çıkmış küçük çocuklar bile gördüm.) Bizim için piknik yapmak neyse Koreliler için de dağ yürüyüşü yapmak aynı anlayacağınız. (Dağın zirvesine çıkınca mangal yapan insanlar aradı gözlerimiz ama milli park olduğu için ateş yakmak yasakmış. Koreliler yanlarında getirdikleri yiyecekleri yiyip socu içiyorlardı. Yiyeceklerden bize de ikram etmişlerdi. )



Dağa çıkma sporu aslında Korelilerin azmini yansıtıyor. Dağa çıkarken çok zorlanılıyor ama zirveye varmanın hazzı paha biçilemez gerçekten de. Dağın zirvesinde gördüğümüz çöpleri toplayan bir amca da  her gün dağa çıkıp indiğini söylemişti.


Koreliler dağa çıkması zor ama inmesi kolay diyorlar ama ayakkabısı ikide bir kayıp duran benim için çıkması da inmesi de zordu. Üstelik yanımıza yeteri kadar su ve yiyecek almadığımız ve dağda da herhangi bir bakkal vs. olmadığı için yolun yarısında geri dönüveresimiz gelmişti ama neyse ki birlikte gittiğimiz Çinli arkadaşlarımız hazırlıklı gitmişlerdi de idare ettik.


Biz Kore'nin Gwangju şehrindeki Mudınğsan Milli Parkı'na gitmiştik. Parkın girişinde bir de küçük ve sakin bir tapınak vardı. Benim Kore'de gittiğim ilk tapınak olduğu için hayran kalmıştım. 

Bakınız o tapınaktan ve yürüyüşümüzden görüntüler:






Yorumlar