KORE YEMEĞİ : BİBİMBAB | 비빔밥




Kore'deyken en sık yediğim (hayatımı kurtaran), Kore yemeklerinden biri Bibimbab'tı. Aynı zamanda Türklerin damak zevkine uyduğundan severek yiyebileceğiniz ucuz yemeklerden de biri. (Tabi bu damak zevki meselesi çok değişken. Eğer normalde yemek seçen biriyseniz Kore yemeklerini sevemezsiniz. Yok ben değişik lezzetleri severim derseniz de Kore'de bile aç kalmazsınız. Mesela benim bir arkadaşım üstüne dökülen Kore salçasının tadını sevmediğinden hiçbir Kore yemeğini beğenmiyordu.)


Bibimbab, pilav ve diğer sebzeler (marul, fasulye filizi, havuç vs.) ve kıyma ya da ton balığıyla yapılan bir yemek. (Bana göre aslında yemekten ziyade salata. Zaten tüm Kore yemekleri bizim yemeklerin yanında salata gibi kalıyor. ) Epeyce derin bir metal kaba her malzemeden biraz biraz koyup üstüne de Kore salçası, dilimlenmiş yosun, susam ve omlet konulup karıştırılıyor. Metal kaplarda getirilen Bibimbab soğuk yeniliyor.








Malzemesi çok olduğu için karıştırırken de epey bir güç harcıyorsunuz.




Bazı lokantalarda pilavın ayrı bir kapta getirildiği de oluyor.




 Bazı lokantalarda yanında çorba da getiriyorlar.





Dolsot Bibimbab (돌솥 비빔밥)

 Sıcak yemek isterseniz Dolsot Bibimbab (돌솥 비빔밥) sipariş etmeniz lazım. Dolsot Bibimbap güveç kaplarda pişirilip servis ediliyor. Hemen ocaktan alıp da servis edildiğinden çat pat pişme seslerini duyuyorsunuz bu yüzden Dolsot bibimbabı yerken dibini yakmamak için önünüze geldiği an hemen karıştırmanız gerekiyor. Tabi karıştırırken elinizi da yakmamaya da dikkat edin!






Yemekleriyle ünlü Güney Colla Bölgesinde bulunan Concu şehri de Bibimbabı ile meşhur bir yer. Concu'da gittiğimiz restoranda Bibimbab'ın yanında getirilen mezeleri de epey boldu. 

Bakınız:



Bibimbab yerken ben bakınız:





Yorumlar