BİFTEK OTU | PERİLLA YAPRAĞI | 깻잎

Kore dizileri izleyenler iyi bilirler, Koreliler et lokantalarında ocak başında eti, bizim çiğköfteyi marulun arasına koyup yediğimiz gibi, bir yaprağa sarıp yerler. İşte o yapraklar, Japonya'da Shiso, Güney Kore'de gennip-깻잎)olarak bilinen Perilla veya Biftek Otu (들깨) adındaki bitkinin yapraklarıymış. Bakınız: Perilla frutescens var. crispa


Bu Biftek Otu bitkisinin yaprakları, bizim asma yapraklarından daha küçük ve sivri yapıda. Kırmızı, yeşil, iki renkli, tırtırlı olmak üzere farklı türleri mevcutmuş. Hatta kırmızı renkli olanı epey değerliymiş. Bizdeki fesleğene benzeyen ve Nanegillerden olan bu bitki Uzakdoğu mutfağında özellikle de Kore mutfağında çok popüler. Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlanan bu Biftek otunun tohumları internette satılıyor ve arsız bir bitki olduğu yani çabucak çoğaldığı söyleniyor. Hatta Türkiye'de yaprak sarması sararken kullananlar da varmış. Normalde bizde yaprak sararken çok uğraştırdığı için küçük yaprak fazla tercih edilmez ama farklı lezzetleri denemekte yarar var tabii ki. 

Koreliler bu bitkiyi, hem bizdeki nane gibi tat vermesi için yemeklerin içine ekleyip baharat olarak, hem de bizdeki marul gibi et ve pilava sararak yemeklerin yanında bir sebze olarak tüketiyorlar.  Daggalbi,  Dogboggi ve Kimbap yani Yosun Sarması gibi yemeklerin içine konuyor ve Kore yemeklerine o kendine özgü lezzeti Biftek Otu veriyor.

Biftek Otu Salamurası - 깻잎 장아찌



Koreliler yemekleri mezelerle birlikte yiyorlar. Bizdeki gibi bol sebze ve meyveye sahip olmayan Koreliler (Bakınız: Kore'de meyve ve sebzeler yazım) bu Biftek Otu'nun bile salamurasını yapıp garnitür olarak yemeklerin yanında tüketiyorlar. 


Ben Chonnam Üniversitesi'nin yemekhanesinde yemek yerken, ilk kez bu bitkinin salamura yapılmış haliyle karşılaşmıştım. Koreli oda arkadaşıma hemen o yediğim şeyin ne olduğunu sormuştum. İnternette İngilizce çevirisine baktığım zaman Susam Bitkisi (참깨- Çamge) yaprağı olarak karşıma çıkmıştı ve Kore'de marketlerde susam yağı çok satıldığından ben Susam yaprağı zannetmiştim ama okuduğum birkaç yazıda iki bitkinin farklı olduğundan ve İngilizce çevirisinde hata olduğundan bahsediliyordu. Bu yazı sayesinde bu yaprakların aslında Perilla Bitkisinin yani Biftek Otunun yaprağı olduğunu öğrenmiş bulundum. (Blog yazmanın artıları.)) 



Biftek otu salamurasının (깻잎 장아찌) çok değişik bir lezzeti var. Salamura olup iyice yumuşamış haldeki Biftek Otu yapraklarını ağır metal Kore yemek çubuklarıyla yemek de ayrı bir hüner gerektiriyor. Bu videoda Korelilerin Arda'sı sevgili Bek Conğon Biftekotu Turşusu nasıl yapılıyor bundan detaylıca bahsediyor. Bakınız:



Perilla Yapraklı Akıtma/Krep | 깻잎전

Korelilerin yeşil soğanla yapılan krebi Pacon'unu duymuşsunuzdur. Bu da Biftek Otuyla yapılan versiyonu:






Yorumlar