KORE YEMEĞİ: PİRİNÇ LOKUMU KAVURMASI | DDOGBOGGİ | 떡볶이


Ddogbogi (떡볶이) yani pirinç lokumu kavurması, Korelilerin burunlarını çeke çeke yedikleri  bol acılı Kore yemeklerinden bir tanesi. Eğer acıyla aranız iyiyse bu yemek tam da size göre!

Uyarı: Yemeden önce yanınızda bolca peçete bulundurmanızda yarar var. Çünkü yerken acıdan sürekli burnunuz akıyor!




Ddogboggi, benim en favori Kore yemeğim. Ddogboggi'yi ilk izlediğim Kore dizisi Düşlerimin Prensi'nin sokak yemekleri yedikleri bölümünde görmüştüm. Bu yüzden tadını çok merak ediyordum. Kore'de ilk yediğim yemek de yine Ddogboggi olmuştu.


PİRİNÇ LOKUMU ÇORBASI'nda da olduğu gibi, Ddogbogi de, ddog yani pirinç hamuru/ lokumundan yapılıyor. Bu pirinç hamuruna, Kore salçası, soğan ve balıklı pişi/ balık keki gibi malzemeler eklenip pişiriliyor. Ddogboggi lokantalarda üstüne peynir eritilerek servis ediliyor. Genede Koreliler, Kore yemekleri satılan lokantalarda ana yemeklerin yanında (ortaya) sipariş ediyorlar. Çünkü tek başına yediğinizde çok doyurucu olmuyor. Biz Kore'ye ilk gittiğimizde bunu bilmediğimizden ana yemek olarak, omurice ile birlikte sipariş etmiştik ve doymamıştık. Bakınız:


Bunun dışında Kore'de sadece ddogbogginin satıldığı lokantalar da var. Biz bu ddogboggi lokantalarına gittiğimizde 4 kişi aynı kaptan yemiştik. Yanında da kurutulmuş yosuna bulanmış pirinç topları, sarı turp turşusu gibi mezelerden de koymuşlardı. Bakınız kocaman kaplarda servis edilen ddogboggi:


Ddog yani pirinç hamurları fazla pişerse hemen şişip hamurlaşıyor. Bazı lokantalarda bunun önüne geçmek için taşınabilir ocakların üstünde bir tavayla, malzemelerin pişirilmeden servis edildiği de oluyor. Size sadece pişirmek kalıyor. (Şabı Şabı Yemeği'ndeki gibi kendin pişir, kendin ye usulü yani.) Biz kıvamının nasıl olması gerektiğini bilmediğimizden bize garsonlar pişirirken yardımcı olmuşlardı. Bakınız masada pişirdiğimiz ddogboggi:


Dogboggi sadece lokantalarda satılmıyor, aynı zamanda Kore'nin en çok tüketilen sokak yemeklerinden de bir tanesi. Kore'ye ilk gittiğim zamanlarda yemekler hakkında hiçbir şey bilmediğim için sokaktaki ddogboggi satıcısı amcayı sorularımla darlarken ben bakınız:


Hem sokakta satılan ddogboggiler lokantada satılanlardan iki kat daha acı olduğundan, hem de saatlerce dışarıda, açıkta pişirilirken sağlıklı gözükmediğinden ben sokakta satılan ddogboggileri fazla tercih etmiyordum. Bakınız sokakta kamyonetlerde sattıkları Ddogboggi:


Ddogbogginin lokantada ve sokakta satılanlarının dışında, evde yapmak isteyenler için marketlerde toz halindeki sosuyla birlikte paketlenmiş olarak satılan versiyonları da var. Biz de bir arkadaşımla hazır olandan alıp su ekleyerek yapmıştık. Tabi içinde sadece pirinç hamuru ve sosu dışında malzeme olmadığından asıl ddogbogginin yerini tutmamıştı. Bakınız hazır ddogboggimiz:




Evde ddogboggi yapmak isteyenler de bakınız:


Yorumlar