KİMBAB | 김밥 | YOSUN SARMA

Kimbab 김밥, Kore yemeği denince akla ilk gelen, Kore'de en çok sevilen yemeklerden biri. Korece'de Kim 김 kurutulmuş yosun, bab 밥 pilav demek, kimbab 김밥 da yosunlu pilav diye çevrilebilir. Ancak ben yapılış şekli biraz bizim sarmalara benzediğinden "yosun sarması" demeyi daha uygun gördüm.

Kimbab görünüş itibariyle Japonların suşisine benziyor. Bazı kaynaklarda kimbabın norimaki denen Japon kimbabı ile benzerliğinden dolayı Japonya kökenli olduğu da söyleniyor. Kimbabın yapılışı da suşininkine benziyor olmasına karşın, içinde kullanılan malzemeler farklı olduğundan tadı suşiden biraz farklı. Bence Kore versiyonu daha güzel.



Aynı zamanda Kimbab yapılışı kolay görünen ama aslında zor olan bir Kore yemeği. Yosun çok narin yapıda olduğu için sararken kırmamaya özen göstermek gerekiyor. Hem ustalık gerektirdiğinden, hem de çok tüketildiğinden Kore yemeği lokantalarında kimbab yapan kişiler de ayrıca çalıştırılıyor.
Koreliler lokantalarda kimbabı ana yemeklerinin yanında (ortaya) sipariş ediyorlar. Bir yere giderken ayrıca bizdeki ekmek arası gibi ellerinde yedikleri de oluyor.



Kore marketlerinde her şeyin hazır hali bulunduğu gibi kimbabın da üçgen şeklindeki paketlenmiş versiyonları da satılıyor. Bu hazır kimbapların şeklini bozmadan açmak da epey ustalık gerektiriyor. Ben Kore'ye ilk gittiğimde kimbabları açarken epey zorlanıyordum. Bakınız marketlerde satılan üçgen kimbabların açılması:




Lokantada kimbab sipariş edecekseniz "햄 빼주세요 hem be cuseyo"(Sosisi çıkarın.) demeniz  gerekiyor. Çünkü içine domuz etiyle yapılan sosislerden koyuyorlar. Domuz eti yemeyenlerin hazır kimbabların da hepsini yiyemeyeceğinizi hatırlatmak isterim. Üzerlerini dikkatle okuyup hem 햄 veya domuz eti 되지고기yazan kimbabları almamaya özen gösterin.


Kimbabın yapılışı:

İlk olarak Kimbablar için uygun olan yosunlardan aldığınıza emin olun. Çünkü her yosunla kimbab yapamıyorsunuz. Bakınız kimbab yapılabilen yosunlar:

Doğru yosunu aldığımıza emin olduktan sonra yosununu seriyoruz. Amerikan servisiniz varsa onun üstünde yapmak daha kolay olur.

Serilen yosunun ortasına yağsız pilavı iyice yapıştırıyorsunuz. 


Onun üstüne de ince şeritler halinde kesilmiş omlet, sarı turp turşusu havuç gibi malzemeleri koyup tüm malzemeleri sarıyorsunuz.

 Türkiye'de sarı turp turşusu, kimçi yani Kore turşusu  bulmak zor olduğundan tadını Kore'dekiler gibi tuturmak biraz zor oluyor. Sarı turp turşusu yapmak isteyenler buyurunuz.



Dilimlemeden önce yosunun üstüne yağ sürmek kesmeyi kolaylaştırıyor.


Afiyet olsun:)

Daha profesyonel tarif isteyenler bakınız:

Yorumlar