GÜNEY KORE GEZİSİ | SEUL GEZİ REHBERİ | SEOUL | 서울


Güney Kore topraklarında 1392'den 1910'a kadar hüküm sürmüş Çöson Hanedanlığı'ndan beri 600 yıldır Kore'nin başkentliğini yapmış olan  Seul (Korece'de 서울- Soul) günümüzde siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal hayatın merkezi konumundan olan bir metropol. Seul, Çöson Hanedanlığı döneminde Hanyanğ olarak anılıyormuş, 1945'te Japon İşgali'nden kurtulduktan sonra kurulan Kore Cumhuriyeti'nin başkenti olmuş ve ismi Seul olarak değiştirilmiş. Seul şehrinin ortasında Hanganğ yani Han Nehri geçiyor ve nehrin kuzeyinde kalan bölge kültürel ve tarihi yönüyle ön plana çıkarken güney bölgesi iş merkezi niteliği taşıyor. Bu yüzden Seul'ü gezdiğiniz zaman kendinizi hem geleceğe ışınlanmış gibi hissediyorsunuz, hem de zaman makinesine binip geçmişe gitmiş gibi. Seul'e dair şahsi izlenimim çok fazla yabancı turistin olmasıydı. Benim yaşadığım Gwanğcu şehrinde üniversite öğrencileri dışında fazla yabancı yoktu ama Seul'de kendimi hiç yalnız hissetmemiştim.





SEUL GEZİ REHBERİ

1. COGESA TAPINAĞI | Jogyesa Temple (조계사)



Kore dağlarında bulunan diğer pek çok Budist tapınağının aksine Seul'de bulunan Cogesa Tapınağı şehrin göbeğinde yer aldığı için ulaşımı çok kolay. Her yıl Ay takvimine göre dördüncü ayın sekizinde Buda'nın doğum gününü kutlamak için Cogesa Tapınağı'na kadar nilüfer çiçeği fener alayı nam-ı diğer Fener Festivali düzenleniyor. Ayrıca bakınız Cogesa Tapınağı yazım.

2. BUKÇON HANOK MAHALLESİ | Bukchon Hanok Village | 북촌한옥마을



Nasıl ki bizde Safranbolu Evleri ya da Hamamönü Tarihi Ankara Evleri varsa Kore'de de Kore'nin geleneksel evleri Hanokları görebileceğiniz kentin 600 yıllık tarihine ışık tutan Bukçon Hanok Mahallesi var. Lee Min Ho'nun Personal Taste dizisi bu eski mahalledeki o muhteşem evde çekilmiş. Daha fazla bilgi için Bukçon Hanok Mahallesi yazıma göz atabilirsiniz.

3. İNSADONĞ CADDESİ | Seoul Insa-dong | 인사동




Geleneksel el sanatları dükkanları, antikacılar, kafe, geleneksel çayevleri ve restoranların bulunduğu Kore'nin geleneksel yönüyle tanışmak isteyenler için ideal bir cadde. yetmişten fazla sanat galerisi İnsadonğ'u kültür merkezi haline getirmiş. 1999 yılında Kraliçe 2. Elizabeth bu caddeyi ziyaret etmiş ve sanat çalışmalarına övgüler yağdırmış. İnsadonğ'un ana caddesi araç trafiğine kapalı ve yol boyunca dükkanlar ve tezgahlar dizili halde bulunuyor. İnsadonğ da gezerken bir İstanbul isminde bir Türk restoranına denk gelmiştim ama zamanımız olmadığı için içine giremedim. Normalde Türk ve dünya mutfaklarının lokantaları İtevon'da yer aldığı için İnsadonğ'da karşılaşmak beni şaşırtmıştı.

4. GYONĞBOKKUNĞ SARAYI | Gyeongbokgung Palace | 경복궁





Güney Kore'yi tanıtan afişlerde en çok fotoğrafı kullanılan Gyonğbokkunğ Sarayı Kore'nin Topkapı Sarayı. Seul'de bulunan beş saray arasında en büyük olanı. Çöson Hanedanlığı'nın kurucusu olan Kral Teco tarafından 1395 yılında ana saray olarak inşa edilmiş.  İçerisinde ulusal Halk Müzesi ve Kore Ulusal Saray Müzesi de yer alıyor. 

5. GVANĞHVAMUN MEYDANI | Gwanghwamun Square | 광화문광장

600 yıllık başkentin merkezinde uzanan ana cadde, Kore'nin en çok övülen kahramanlarından Kral Seconğ ve Amiral İ Sun Şin 'in heykellerine ev sahipliği yapıyor. Bizdeki Sultan Ahmet Meydanı gibi düşünülebilir. Ancak bu meydan trafiğe açık ve Kore halkının yürüyüşler, gösteriler ve diğer etkinlik ve programlar yaptığı bir meydan aynı zamanda. Daha detaylı bilgi için Gvanğhvamun Meydanı yazıma göz atınız.

6. GVANĞHVAMUN KAPISI | Gwanghwamun Gate | 광화문


Gvanğhamun meydanında bulunan bu devasa kapı aynı zamanda Seul'ün en büyük sarayı Gyonğbokkunğun'un Gvanğhamun meydanına bakan giriş kapısı oluyor. Önünde geleneksel kıyafetlerle nöbet tutan muhafızlar bulunuyor. Anıtkabirdeki gibi nöbet değişimleri için tören yapılıyor. Meydanda lüks arabaların geçtiği bir caddenin sonunda karşınıza böyle tarihten fırlamışçasına geleneksel bir kapı çıkması insanı şaşırtıyor. Birçok Kore gezi rehberi sitesinde ve kitabında sanki ayrıca gezilmesi gereken bir mekan gibi bahsediliyor olsa da meydanı ya da sarayı gezerken görmemeniz mümkün değil. Tek başına bir cazibe merkezi olarak kabul edilmese de sarayın önünde yer aldığı için saraya girerken bu haşmetli kapıdan geçmek güzel hissettiriyor. Güney Kore'nin restore böyle yapıları muhafaza edebilmesi çok güzel.

 7. ÇONGEÇON AKARSUYU | Cheonggyecheon Stream | 청계천


Aslen doğal bir nehir olan Çongeçon, 1958 yılında üstüne asfalt dökülmek suretiyle yol yapılmış. Temmuz 2003'te başlayan ve yaklaşık 2 buçuk yıl süren bir çalışma neticesinde yeniden şehrin ortasından geçen yaklaşık 6 kilometrelik bir nehre dönüştürülmüş. 22 köprüsü bulunan bu nehir gece manzarasıyla ünlü. Yazın hava çok sıcak olduğundan herkes ayaklarını suya sokuyor. Nehirde balık bile vardı. Bizde elimizdeki ekmek kırıntılarıyla balıkları beslemiştik. Bence Seul gibi çok kalabalık olan bir şehrin ortasına böyle insanların nefes alma yerleri koymaları çok güzel bir fikir. Bizde de Eskişehir içinde nehir geçen ender şehirlerden biri. Akşamleyin sevgilileriyle giden Koreli gençlerin mucuk mucuk sesleri de fazlasıyla duyuluyormuş. 

8. Namdemun Kapısı | Namdaemun | 남대문


Namdemun Kapısı yani Büyük Güney Kapısı, Kore'nin ilk Ulusal Hazinesi ve ortasında kemer bir kiriş bulunan en büyük kale kapııs. 2008 yılında bir Koreli tarafından ateşe verilmiş ve yangında epey hasar görüp 2013 yılında restorasyonu tamamlanmış. 

Namdemun Kapısı'na birkaç dakikalık mesafede Namdemun ile aynı adı taşıyan pazar bulunuyor. Pazarın tarihi Çöson Hanedanlığı'na kadar gidiyor ve o zamandan beri Kore'nin en bilinen pazarı. Namdemun Pazarı'nda her şey bulmak mümkün. Kore'ye dair turistik eşyalar almak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmelisiniz.

9. HAN NEHRİ | Han River | 한강

Seul'ün sembolü olan Hanganğ yani Han Nehri, kentin içinde doğudan batıya doğru uzanıyor. Bizde boğaz neyse Kore'de de Han Nehri o. Nehrin üzerinde 24 köprü bulunduğunu öğrendiğimde şok olmuştum. Nehirde vapur seferleri de yapılıyor. Nehrin kıyısında çeşitli spor tesislerinin bulunduğu parklar yer alıyor. Su kayağı, nehirde kayıkla dolaşma, balık tutma imkanları da mevcut. Han Nehri'nde piknik yapmak nasip olmadı maalesef. 

10. SEUL ORMANI | Seoul Forest | 서울숲

Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği gibi, Seul'ün kalbinde bulunan Seul Ormanı, şehrin kalabalığından uzakta tabiat ananın nimetlerinin tadını çıkarabileceğiniz mükemmel bir orman. Seul'ün keşmekeşinden kurtulup bu ormanda sakin bir yürüyüş yapmak çok keyifli.  Orman'ın girişinde bir bölüm hayvanlara ayrılmış. Girişte aldığınız çeşitli yiyeceklerle hayvanları besleyebiliyorsunuz. Hayvanat bahçeleri içinde hayvanları betona hapsetmektense, hayvanları doğal yaşamları içinde gözlemlemek çok daha güzel.  Bakınız: Concu Hayvanat bahçesinde sıcaktan mahvolan zavallı hayvanlar Orman, Kültürel Sanat Parkı, Ekolojik Orman, Doğal Hayatı Deneyimleme Alanı, Ekolojik Sulak Araziler ve Han Nehri Kıyısı Parkı olmak üzere beş bölüme ayrılıyor. 

11. DONĞDEMUN KAPISI |Dongdaemun | 동대문



Donğdemun yani Büyük Doğu Kapısı, Seul'de yer alan dört ana kapıdan biri. Donğdemun Kapısı'nın ilginç tarafı kapıyı çevreleyen bir başka duvarın da bulunuyor olması. Alçak bir yere yapıldığı için coğrafi olarak dezavantajlı olduğundan kenti işgalcilerden korumak için buraya ikinci bir koruma kalkanı daha yapılmış.
İstanbul'daki surlar gibi Seul'de de Namdemun ve Donğdemun Kapıları bulunuyor. Namdemun'da pazar varken, Dongdemun Kapısının yakınında Donğdemun Alışveriş Merkezleri yer alıyor. Bu yüzden Namdemun daha geleneksel bir imaja sahipken Donğdemun daha modern bir görüntüye sahip.

12. MYONĞDONĞ KATEDRALİ | Seoul Myeong-dong Cathedral | 서울 명동성당



Myonğdonğ Seul'ün en bilinen alışveriş bölgelerinden biri. Meşhur Lotte AVM'ye kadar uzanan iki caddede sağlı sollu mağazalar bulunuyor. Kore'nin en büyük Katolik kilisesi Myonğdonğ Katedrali de özellikle pazar sabahları ziyaretçi akınına uğruyor. Daha fazla bilgi için Myonğdonğ Katedrali yazıma göz atabilirsiniz.

13. İHVA KIZ ÜNİVERSİTESİ | EWHA WOMANS UNIVERSITY | 이화여자대학교

Seul'ü gezerken gezi güzergahımızda olduğundan İhva Kız Üniversitesi'nin içinden geçmiştik. Seul videosunda görüntülerini paylaşacağım için gezi rehberine bu açıklama kısmını ekleme gereği hissediyorum. Kore'de Konfüçyanizm'daki "7 yaşından sonra kız ve erkeklerin bir arada bulunmamamlıdır." şeklindeki bir nevi haremlik selamlık ilkesinin etkisiyle açılmış sadece kadınların eğitim aldığı İhva ve Sukmyonğ gibi üniversiteler var. İhva Üniversitesi'ni çok ilginç bir camlı mimariye sahip olduğu için bizim gibi yolunuz düşerse gidebilirsiniz.


14. DOKSUGUNĞ SARAYI | Deoksugung palace | 덕수궁



Doksungunğ Sarayı, Kore'nin hareketli kavşaklarından birinin köşesinde yer alıyor. Batı tarzı modern binaların bulunduğu tek saray. Bizde de Anıtkabir'dekine benzer biçimde, Kore geleneksel asker üniformaları giymiş olan kişilerce ihtişamlı bir asker nöbet değişimi töreni yapılıyor. Bu tören pazartesi günleri hariç her gün hava şartları el verdiği ölçüde saat 11, 14 ve 15.30'da yapılıyormuş. Paylaştığım videoda gördüğünüz üzere biz de gezerken nöbet değişimini izlemiştik. 


Doksugunğ'un yanında Doldamgil yani Taş duvarlı yol olarak bilinen Kore'nin meşhur caddesi de yer alıyor.


15. KORE SAVAŞ ANITI | The War Memorial of Korea | 전쟁기념관



10 Haziran 1994'te açılan müzenin amacı ziyaretçilere Kore'nin yaşadığı savaşların sebep olduğu acıları hatırlatmak. Kore'nin 5000 yıllık tarihi boyunca karşı karşıya kaldığı onca işgale direnişini dünyaya gösteriyorlar. Müzede yer alan heykeller, birbirine sarılmış Kuzey ve Güney Kore askerlerini temsil ediyor. Bu heykel, bana Çanakkale'deki Mehmetçiğe Saygı Anıtı'nı anımsatmıştı. Ayrıca bakınız: Kore Savaş Anıtı yazım

16. GANĞNAM CADDESİ | Gangnam Street | 강남동



Gangnam kelime anlamı olarak "nehrin güneyi" demek. Han Nehri'nin güneyinde yer alan uluslararası şirketlerin, finans kurumlarının, lüks mağazaların olduğu bir yer. İstanbul'da Beşiktaş, Nişantaşı neyse Kore'de de Gangnam o. Kore'nin Rodeo Drive'ı olarak da geçiyor.  PSY'nin Gannam Style şarkısına da konu olmuş bu semti sadece durakta aktarma yaparken birkaç dakikalığına görme imkanım oldu, bu yüzden videoda kısacık görüntüsü geçiyor. 

17. İTEVON | Itaewon |이태원



İtevon Seul'ün en egzotik caddelerinden birisi. 1970'lerde ABD'nin buraya askeri üs kurmasının ardından bölgeye pek çok yabancı yerleşmiş ve burası zamanla yabancı diyarına dönüşmüş. Caddede dolaşırken dünyanın her yerinden insan ve lokantaya rastlıyorsunuz. Birçok Türk lokantası da var. Aynı zamanda Seul Camisi de bu semtte yer alıyor. İtevon'da gezerken yere Hollywood'da olduğu gibi ülke isimleri ve bayraklarının yer aldığı levhalar yapıştırılmış ve uzun uğraşlar sonucunda Türkiye levhasını bulma sevincim görülmeye değerdi. Bakınız: Seul Camisi yazım  İtevon hakkındaki detaylı bilgi için  İtevon yazıma göz atınız. 

18. Namsan Kulesi


Namsan Kulesi tüm Seul'u yüksekten görebileceğiniz bir kule. Koreliler genelde sevgilileriyle çıkıyorlar. Biz gezerken hem zamanımız olmadığı, hem ayakkabılarımız ayağımızı vurduğu, hem de yapış yapış bir sıcak olduğu için  Namsan Kulesi'ne çıkamamıştık. Oradakilere sorduğumuzda teleferikle veya otobüsle gidildiğini ve biraz zaman aldığını söylemişti. Sonradan öğrendik ki aslında bize çok yakınmış. Biz gidemediğimiz için sizlerle herhangi bir fotoğraf paylaşamıyorum ama yolunuz düşerse, bizim yerimize de gidip gezin ve bizi yad edin olur mu?  

Yorumlarıınızı bekliyorum!💙💙💙


Yorumlar