GÜNEY KORE GEZİSİ | MOKPO | 목포




Güney Kore'nin Mokpo şehri, kendisi küçük ancak işlevi büyük olan Kore'nin önemli liman kentlerinden biri. Mokpo denince akla denizcilik ve balıkçılık faaliyetleri geliyor. Mokpo'da benim dikkatimi ilk çeken limanda demirlemiş büyük gemilerdi. Kore'nin ekonomisinin gelişmesinde denizcilik faaliyetlerinin büyük rol oynadığı dikkate alındığında bu çok normal tabii. Bunun dışında yine Mokpo'da Kore ekonomisinde önemli bir yer tutan balıkçılık faaliyet alanları da çok. Mokpo'da balıkçılıkta (yosun kurutma vs.) çalışan yabancılar da çok diye duymuştum. Balıkçılık işi biraz sağlıksız ve zor olduğu için Koreliler bu alanda çalışmayı fazla tercih etmiyorlar. Pakistan vs. gibi yerlerden gelen öğrenciler okul tatil olduğu zaman Mokpo'ya gidip para biriktiriyorlardı. Türklerden de gitmek isteyenler olduğunu biliyorum.

Güney Colla Bölgesi'nde bulunan Mokpo Kore'nin önde gelen turistik yerlerinden biri değil. Aslına bakılırsa görülecek çok bir şey de yok. Diğer yandan, Mokpo'nun turistik bir yer olmamasının (dolayısıyla da reklam, abartı ve kalabalık olmamasının) "Gerçek Kore"yi görmede büyük artıları oluyor. Bu yüzden BusanConcu, Gyonğcu gibi turistik yerlerden sonra Kore'de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.



Mokpo'ya gittiğimizde Kore'nin geleneksel danslarını izleyip müziklerini dinleme fırsatı bulduğum bir gösteriye de katılmıştım.  Bakınız: Kore Geleneksel Dans ve Müzik  Gösterisi

MOKPO'DA GEZİLECEK YERLER


1.  Şapkalı Kaya | 갓바위 | Gatbawi Rock 




Mokpo'da ilk görülmesi gereken şey,  şapkalı kaya (갓바위 gatbavi). 갓 gat, Koreli erkeklerin eskiden kullandıkları şapkalara verilen isim. 바위 bavi ise, kaya demek. (bakınız: Kore'de taş kağıt, makas oyunu) gatbavi ise şapkalı kaya anlamına geliyor. Şekli bu şapkalara benzediği için böyle bir isim takmışlar. (Kore, herşeyinde olduğu gibi bu iki kayayı da bir şeylere benzetip turizmine katmış!)
Mokpo kıyısında bulunan bu kayalar, doğal bir tafoni/mantar kaya/şeytan kaya oluşumu. Bir nevi bizdeki peribacaları gibi.






2. Tabiat Tarihi Müzesi |목포자연사박물관 | Mokpo Natural History Museum 


Doğa meraklılarının gitmesi gereken müzelerden biri Mokpo Tabiat Müzesi. Müzede hem Mokpo şehrinin tarihi eserleri var, hem de milli eserler bulunuyor. Fosil ve büyük dinazor iskeletleri de yer alıyor.

Kore'de doğaya büyük bir ilgi var. Bu yüzden Kore'de doğa ile ilgili müzeler de çok fazla. Koreliler bu tip müzeleri öğretici buldukları için genelde çocuklarıyla gezmeyi tercih ediyorlar. Okullar da bu yerlere bolca gezi düzenliyor. Ayrıca Kore'de müze gezme kültürü de bulunduğunu söylemek mümkün. Kore'de müzeler çok temiz ve modern gözüküyor. Ülkemiz medeniyetin beşiği olmasına rağmen müze gezme alışkanlığına sahip değiliz maalesef. Çoğu müzemiz toz kir içinde. Mokpo çok turistik bir yer olmamasına rağmen gittiğimiz müzelerde İngilizce, Japonca, Çince gibi birçok alanda rehber hizmeti vardı. (Kore otobüslerinde de bu dillerde anons ve yazılar oluyor genelde.)



Bakınız: çeşitli kuşlara ait tüyler:

Bakınız: ölü kelebekler (İnşallah kendileri öldürmemişlerdir!)



3. Ulusal Denizcilik Müzesi | National Maritime Museum |국립해양문화재연구소


Kore gemicilik sektörünü önde elen isimlerinden biri. Yukarıda da bahsettiğim gibi balıkçılık faaliyetleri çok gelişmiş. En çok balık ihraç eden ülke. Bakınız: Kore'de Balık Denizcilikte de önceleri birinci sırada Japonya yer alırken Kore Japonya'yı geçip ilk sıraya yerleşmeyi başarmış.

Kore'de denizcilik tarihine adanmış tek milli müze de Mokpo şehrinde yer alıyor. Bu müzede 11 ve 14. yüzyıllardan kalma iki gemi enkazından (Vando ve Şinan) çıkarılan Kore ve Çin çömlekleri, madeni paralar ve diğer ticari eşyalar sergileniyor. Müzede Vando gemisinin normaldekinin yarısı ölçüsünde bir gemi maketi de var. Müzede 4 sergi salonu bulunuyor. 1 ve 2. salonlarda gemi enkazları, 3.de Kore balıkçı köy yaşantısı ve 4.de de Kore geleneksel gemileri (tavşan ve kaplumbağa şeklinde) Bakınız: Yosu Kaplumbağa gemisi

Yorumlar