KORE'DE BALIK


Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde av yasağı kalktı ve balıkçılar "vira bismillah" dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen, fiyatların yüksek olması nedeniyle Türkiye'de su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının çok altında. Bakınız: Türkiye'de balık tüketimi



Kore de bizim gibi bir yarım ada ülkesi. Ancak Koreliler ülkelerinin yarımada ülkesi olmasının hakkını verip denizden babaları bile çıksa yiyorlar. Kore pazarlarını gezdiğinizde de geniş bir alanın balıklara ayrılmış olduğunu görüyorsunuz. Kore'de balık pazarlarında bizimkilerden farklı olarak suyun içinde satılan canlı balıklar, meze olarak yenen kurutulmuş yavru balıklar, ahtapot, karides, kalamar ve ismini bilemediğim birçok kabuklu deniz canlısı bulunuyor. Bakınız: Kore balık pazarı


 Kore marketlerinde de içkilerin yanında yenen kurutulmuş balıklardan satılıyor. Bakınız kurutulmuş balıklar:

Kore'deyken en çok zorlandığım konulardan biri de bol deniz mahsullü Kore yemeklerini yemekti. Siz de benim gibi denizden denizden babam çıksa yemem diyorsanız önce hangi Kore yemeklerinde deniz canlısı ya da cansızı kullanılıyor onlara bir göz atalım:

Suşi | çobab | 초밥 | Çiğbalık sarma

Çiğ balık denince akla ilk gelen yiyeceklerden biri Japon suşisi. Koreliler Suşi'ye, Çobab 초밥dedikleri zaman başka bir şey yiyeceğimizi düşünerek Çobab restoranına gitmiştim ama suşiymiş meğer. Gittiğimiz Japon restoranında aşçı Japon'du. Suşinin yanına daha doyurucu olması açısından erişte çorbası da getirmişlerdi.




Hvedopbab | 회덮밥 | Çiğbalıklı karışık pilav

Kore karışık sebzeli pilavı Bibimbabın çiğ balıkla yapılan versiyonu. Arkadaşlarla ilk kez Hvedopbab lokantasına gittiğimde tabakta bana bakan pişmemiş balıkları görünce epey şaşırmıştım ama içine bol acı katıp acıyla pişirince fena olmuyor. (Bildiğiniz gibi yemekler sadece ateşle pişirilmiyor. Dondurarak(mozaik pastadaki yumurtalar) veya bol acıyla da pişirilebiliyor (çiğ köfte))


 

Ocinğo dopbab | 오징어덮밥 | Kalamarlı karışık pilav

Bizde nasıl nohutlu pilav varsa Koreliler'de de kalamarlı pilav var. Tadı hakkında hiçbir fikrim yok Çünkü yiyebileceğimi düşünmedim. Bir arkadaşım sipariş etmişti. Bakınız :

Kim | 김 | Yosun


Kore mutfağında yosunun yeri apayrı neredeyse her Kore yemeğinin içinde veya yanında kurutulmuş veya normal halde yosun görmek mümkün. Yosunun Türk damak zevkine uyan bir yiyecek olduğunu düşünmüyorum. Daha detaylı bilgi almak için daha önceki yazıma bakınız: Kore'de yosun ve Yosun sarması/kimbab


Çamçi | 참치 | Ton balığı


Ton balığı konservesi Kore'de hayatımı kurtaran yiyeceklerin başında geliyordu. Fiyatları Kore'de olduğum zamanlarda 1000-2000 won civarındaydı. (Korelilerin 1,2 lirası) Kore lokantalarına gittiğiniz zaman birçok yemek da tonbalıklı oluyor. (Tonbalıklı bibimbabkimbabomuriceyosunlu pirinç topları...)

Nakci | 낙지 | Ahtapot

Kore'ye gidince görülmesi ama yenilmemesi gerekenler listesinde olan balık türlerinden biri ahtapot. Koreliler ahtapotu yeme işini epey abartmış durumdalar; pişirerek, pişirmeden ve hatta Old Boy ve Tayland filmi Hello Stranger'da da bahsedildiği üzere canlı olarak yiyorlar. Ancak boğaza takılma  tehlikesi olduğundan tehlikeli. Koreliler ahtapotun içine yeşil biber, salça, sarımsak gibi malzemeler ekleyip pişirmeden yemeklerin yanında meze olarak tüketiyorlar.  (낙지젓갈) Bu ahtapot mezesi sert ve lastik gibi oluyor, çiğnenmiyor ve hiç lezzetli değil. Bakınız: Ahtapot mezesi yapımı.










Yorumlar