Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde av yasağı kalktı ve balıkçılar "vira bismillah" dedi. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen, fiyatların yüksek olması nedeniyle Türkiye'de su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının çok altında. Bakınız: Türkiye'de balık tüketimi
Kore de bizim gibi bir yarım ada ülkesi. Ancak Koreliler ülkelerinin yarımada ülkesi olmasının hakkını verip denizden babaları bile çıksa yiyorlar. Kore pazarlarını gezdiğinizde de geniş bir alanın balıklara ayrılmış olduğunu görüyorsunuz. Kore'de balık pazarlarında bizimkilerden farklı olarak suyun içinde satılan canlı balıklar, meze olarak yenen kurutulmuş yavru balıklar, ahtapot, karides, kalamar ve ismini bilemediğim birçok kabuklu deniz canlısı bulunuyor. Bakınız: Kore balık pazarı
Kore marketlerinde de içkilerin yanında yenen kurutulmuş balıklardan satılıyor. Bakınız kurutulmuş balıklar:
Kore'deyken en çok zorlandığım konulardan biri de bol deniz mahsullü Kore yemeklerini yemekti. Siz de benim gibi denizden denizden babam çıksa yemem diyorsanız önce hangi Kore yemeklerinde deniz canlısı ya da cansızı kullanılıyor onlara bir göz atalım:
Suşi | çobab | 초밥 | Çiğbalık sarma
Çiğ balık denince akla ilk gelen yiyeceklerden biri Japon suşisi. Koreliler Suşi'ye, Çobab 초밥dedikleri zaman başka bir şey yiyeceğimizi düşünerek Çobab restoranına gitmiştim ama suşiymiş meğer. Gittiğimiz Japon restoranında aşçı Japon'du. Suşinin yanına daha doyurucu olması açısından erişte çorbası da getirmişlerdi.Hvedopbab | 회덮밥 | Çiğbalıklı karışık pilav
Kore karışık sebzeli pilavı Bibimbabın çiğ balıkla yapılan versiyonu. Arkadaşlarla ilk kez Hvedopbab lokantasına gittiğimde tabakta bana bakan pişmemiş balıkları görünce epey şaşırmıştım ama içine bol acı katıp acıyla pişirince fena olmuyor. (Bildiğiniz gibi yemekler sadece ateşle pişirilmiyor. Dondurarak(mozaik pastadaki yumurtalar) veya bol acıyla da pişirilebiliyor (çiğ köfte))
Ocinğo dopbab | 오징어덮밥 | Kalamarlı karışık pilav
Bizde nasıl nohutlu pilav varsa Koreliler'de de kalamarlı pilav var. Tadı hakkında hiçbir fikrim yok Çünkü yiyebileceğimi düşünmedim. Bir arkadaşım sipariş etmişti. Bakınız :
Kim | 김 | Yosun
Çamçi | 참치 | Ton balığı
Ton balığı konservesi Kore'de hayatımı kurtaran yiyeceklerin başında geliyordu. Fiyatları Kore'de olduğum zamanlarda 1000-2000 won civarındaydı. (Korelilerin 1,2 lirası) Kore lokantalarına gittiğiniz zaman birçok yemek da tonbalıklı oluyor. (Tonbalıklı bibimbab, kimbab, omurice, yosunlu pirinç topları...)
Yorumlar