KORE'DE YOSUN

Yosunun tarihte ilk kez Üç Krallık döneminde Kore'de yenilmeye başlanmış, daha sonra da ticaret yoluyla Çin ve Japonya'ya yayılmış olduğu söyleniyor. Yosun,  Kore'de tadılacak lezzetler listesinde olması gereken bir malzeme. Özellikle Japon turistlerin ülkelerine dönerken yanlarına aldıkları yiyeceklerin de başında geliyor. Koreliler neredeyse her Kore yemeğinde kıyılmış olarak veya bütün halinde yosunu kullanıyorlar. Ayrıca Koreliler yosunun saçlara iyi geldiğini ve saç çıkarttığını söylüyorlar. Gerçekten de Kore'de saçları dökülen erkeklere bizdeki kadar çok rastlamıyorsunuz.


Güney Kore dünyaya en çok yosun ihracatı yapan ülkelerin başında Güney Kore sonrasında Çin, Tayland geliyor. (Dünyada en çok yosun üreten ülkeler sırasıyla Çin, Güney Kore ve Japonya. ) Tayland deniz yosunu üretmeyip Kore'den alıp onu işleyerek(kızarmış deniz yosunu, füme deniz yosunu...) ihraç ediyormuş. Yosun çiftliğinde çalışan insanlar yosundan yana çok dertlilermiş. Çünkü yosun bozulmasın diye üstüne tuz ruhu dökülüyormuş.



Bana göre yosun, deniz kokusu barındırdığından Türk damak zevkine uygun bir yiyecek değil. Kore'ye ilk gittiğim zamanlarda yosunun kokusundan dolayı yiyemiyordum hatta okuldaki yemekhanede menüde domuz eti olduğu günlerde domuz eti yerine küçük paketlerde satılan yosunlardan veriyorlardı ama ben genelde Koreli arkadaşlarıma veriyordum. Tabii zamanla diğer Kore yemeklerine alıştığım gibi yosuna da alıştım. (İnsan nelere alışmıyor ki:) )

 Koreliler yosunları kurutulmuş veya taze olarak tüketiyorlar. Kore'de marketlerde birkaç çeşit yosun satılıyor bu yüzden yapacağınız yemek türüne göre yosun almanız gerekiyor.  Kimbab yani yosun sarması için iyice kurutulmuş yosunları alamıyorsunuz çünkü sararken dağılıyor. Ben Türkiye'ye döndüğümde kimbab yaparım diye yanıma kurutulmuş yosun almak istemiştim ama o kadar farklı çeşit yosun vardı ki en sonunda marketteki elemana sormak zorunda kalmıştım. Bakınız: Kore'den gelirken aldığım, kimbab yapımında kullanılan çoklu kurutulmuş yosunlar:



Kurutulmuş yosunlara Korece'de Kim (김) deniyor. Bu yosunlar hafif tuzlanmış ve yağlanmış olarak farklı ebatlarda satılıyor. Kimbab için kullanılan kurutulmuş yosunlar Koreliler genelde yemeklerin yanına koydukları pilavı çubukları yardımıyla bu kurutulmuş ve küçük küçük kesilmiş yosunlara sarıp yiyorlar.




Kore'de yosunlu hazır ramyonlar yani erişteler bile var.



Yosun yemiyorsanız Kore'de aç kalmanız muhtemel. Çünkü içinde yosun olmayan Kore yemeği neredeyse yok gibi. Gelin yosunlu Kore yemeklerine bir göz atalım:

1. Bibimbab | 비빔밥 | Sebzeli Pilav

Önceki Kore Yemeği Bibimbab  yazımda detaylıca bibimbabdan bahsetmiştim. Kurutulmuş ve ince ince dilimlenmiş yosunlar bibimbabın üstünü süslerken kullanılıyor. Eğer yosun sevmiyorsanız bibimbab sipariş etmeden önce mutlaka belirtmeniz gerekiyor.


2. Miyoggug | 미역국 | Yosun Çorbası 


Yosun ile yapılan en temel yemeklerden biri Yosun çorbası vücudu toksinlerden arındırıyor. İçine dana eti, midye, deniz kulağı vs. konularak yapılıyor. Yıl boyunca iyi şans ve sağlık getirdiğine inanıldığı için doğum günü çorbası ve hamilelik sırasında kaybedilen besin maddelerini geri kazandırdığı için loğusa çorbası olarak da biliniyor. Bu yüzden Koreliler doğum günlerinde Yosun çorbası yiyerek annelerini yad ediyorlar. Bakınız: Kore'de kocakarı ilaçları Kaygan bir tadı olduğu için birazcık mide bulandırdığını söyleyebilirim. Yosun çorbası içip de beğenen Türk arkadaşıma hiç rastlamadım.



3. Kimbab | 김밥 | Yosun Sarması


En temel Kore yemeklerinden bir tanesi olan Kimbab adı üstünde kim 김 yani kurutulmuş yosun ile yapılıyor. Kimbab ile ilgili detaylı bilgi için bakınız.


4. Cumokbab | 주먹밥 | Yosuna bulanmış pirinç topları




Korece'de cumok 주먹 yumruk, bab 밥 da pilav anlamına geliyor. Kore lokantalarında bazı yemeklerin yanında tabakta pilav yerine bu pirinç toplarından getirildiği oluyor. Lapa halindeki pirinç elle yuvarlanıyor sonra kurutulup dilimlenmiş yosuna batırılıyor. Bu pirinç toplarının ton balığıyla yapılanı da çok lezzetli. Benim bu pirinç toplarıyla tanışmam gittiğim Ddogboggi lokantasında oldu. Doggbogginin yanında meze olarak pirinç toplarından veriliyordu. Lokantadaki 3 garson bir köşede pilavın başına oturmuş harıl harıl bu pirinç toplarını yuvarlıyorlardı. 




5. Ddoggug | 떡국 | Pirinç Lokumu Çorbası


Kore'de ay takvimine göre yılbaşında yenen ve şans, bereket getirdiğine inanılan pirinç lokumu çorbasının içine taze olarak veya üstüne süsleme amacıyla kurutulmuş olan yosunlardan konuluyor.  Bakınız: KORE YEMEĞİ: PİRİNÇ LOKUMU ÇORBASI | 떡국 | DDOGGUG







Yorumlar