KORE YEMEĞİ: PİRİNÇ LOKUMU ÇORBASI | 떡국 | DDOGGUG



떡국(ddoggug) Pirinç lokumu/hamuru çorbası, Kore'nin geleneksel lezzetlerinden biri. Ddog (떡) yani pirinç lokumu/lokması/hamuru demek; 국(gug) ise çorba. Ddogboggi gibi birçok Kore yemeğinin içinde bulunan ddog (떡) pirincin ezilerek un haline getirilmesi ve hamur yapılıp çeşitli şekillerde dilimlenmesiyle hazırlanıyor. Doggug için halka şeklinde kesilmiş olan pirinç lokmaları (가래떡/kareddok) tercih ediliyor. (Doggboggi için silindirik pirinç lokmaları tercih ediliyor.)

Doggug Kore'nin önemli günlerinden biri olan (ay takvimine göre) yılbaşında yenen bir çorba. İçinde tavuk, yosun ve yumurta bulunuyor. Kaygan olan kurutulmamış deniz yosunundan yapıldığı için bizim damak zevkimize uygun olmadığını söyleyebilirim. (Kayganlığı ve tadı biraz mide bulandırıyor.) Ben de sırf arkadaşımı kırmamak adına yılbaşının ertesi günü içmeye gitmiştim.

Koreliler genelde küçük çocuklara "Pirinç lokumu çorbası içersen bir yaş büyürsün." diyorlar. Kore kültüründe eskiden beri var olan yemeklerden birisi. Eskiden soylular evlerinde sülün yetiştirdikleri için bu çorba sülünle yapılırmış. Ancak günümüzde sülün eti bulmak zor olduğu için tavukla yapılıyor. Hatta Korecede "Sülün yerine tavuk"(꿩 대신 닭) diye bir atasözü de var. "Hiç yoktan iyidir." anlamına geliyor.




Kıvamı için bakınız:

                                        





Yorumlar