KORELİLER DOĞUM GÜNLERİNİ NASIL KUTLARLAR?

Kore Yaşı

Korece'de Türkçe'de olduğu gibi insanların birbirleriyle konuşurken hitap şekilleri farklıdır. Koreliler kendilerinden yaşça büyük kişilerle konuşurken ya da iş ortamlarında resmi ifadeler kullanırlar. Kore'de ast- üst ilişkisi ve Sizli Bizli konuşma bizimkine göre çok daha katıdır. Chonnam Üniversitesi'nde okuduğum dönem üniversite öğrencileri arasında bir yaş olsa dahi birbirleriyle resmi biçimde konuşmayı tercih ettiklerini gözlemlediğimde çok şaşırmıştım. Bu yüzden Korelilerle ilk tanıştığınızda size nasıl hitap edeceklerine karar vermek adına yaşınızı sordukları zaman şaşırmamak gerekiyor. 

   Güney Kore'de bu soruya cevap vermek de bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Çünkü Koreliler doğum günlerini söylerken "Kore Yaşı"yla söylerler. Yaşınızı Kore yaşıyla söylemek demek yaşınızı bir yaş büyütmek demektir. Çünkü Koreliler yaş söylerken bebeklerin doğduğu andan itibaren değil, anne karnında oluştuğu andan itibaren başlayarak hesaplarlar. Bu yüzden Kore'de her yaş muhabbeti yapıldığında  한국 나이로 (hangunğ nairo) yani "Kore yaşıyla mı?" lafını duyarsınız.


Korece'de "İyi ki doğdun!" Nasıl Denir?

Kore dizilerini izleyenler mutlaka ve mutlaka Koreliler doğum günü şarkısını duymuşlardır. Duymayanlar, yeniden dinlemek ve arkadaşlarına göndermek isteyenler için bakınız:




Koreliler doğum günlerinde normalde "생일 축하합니다." (senğil çukahamnida) -Doğum günün kutlu olsun derler ama yaşlılara " 생신을 축하드립니다."(Senğil çukadırimda)-Doğum gününüzü tebrik ederim demek gerekiyor. Eğer çok samimiyseniz de "생일 축하해" -senğil çukhahe diyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi Korece'de farklı hitap şekilleri mevcut. Bu yüzden Koreliler yaş sormakta haklılar galiba.)

 Bebeklerin Birinci Yaş Günü Töreni | 돌잔치-dolcançi

Güney Kore'de bazı doğum günleri diğer doğum günlerinden daha anlamlıdır. Bunlardan ilki dolcançi yani İlk Yaş Günü Törenidir. Korece'de bebek doğduktan sonraki ilk doğum gününe 돌 (dol) denir. Bizim bebeğin ilk dişi çıktığında Diş Buğdayı/ Hediği Töreni vermemiz gibi Koreliler de bebeklerinin ilk yaş günlerinde akrabalarını ve arkadaşlarını evlerine davet edip bebeğin özel kıyafetlerle fotoğrafını çektiriyorlar. Gelen konuklar da bebeğe hediye olarak altın yüzük (돌반지- dolbanci) verirler. 

 Bu günde ayrıca  돌잡이 (dolcabi) denen bir Çin ritüeli de yapılıyor. Ebeveynler bebeğin önüne genellikle kariyer seçimlerini veya kişilik özelliklerini sembolize eden nesneler koyarlar. Bebek önüne konulan nesneler içinden hanisini seçerse ona göre bebeğin geleceği hakkında çıkarımda bulunurlar. Mesela ip seçtiğinde uzun ömürlü olacağını, kalem seçerse okuyacağını vs. Kore'nin The Return of Superman isimli meşhur TV programında bebeğin önüne steteskop koymuşlardı ki bebek doktor olsun diye. 

Doğu Asya'da Vietnam, Japonya, Kore, Çin gibi birçok ülkede yapılan bu Bebeğe Nesne Tutturma Adeti Türkiye'de de olan adetlerden biriymiş. Ben TRT Avaz'daki bir belgeselde bunu görünce çok şaşırmıştım. Bakınız: Diş Hediği Geleneği:


60. Yaş Günü Töreni | 환갑/회갑-hvansgab/hvegab


Eskiden Kore'de ömür şimdilere göre daha kısa olduğu için 60 ve üstünü görenler için çeşitli doğum ünleri düzenleniyor. 환갑 veya 회갑 denilen 60. yaş doğum günü partisinde Koreliler 60 yaşına giren ebeveynleri için büyük bir törene davet ederek onlara uzun bir yaşam dilemiş oluyorlar.  


Kore'de Doğum Günü Yemeği- Yosun Çorbası

Koreliler doğum günlerinde kahvaltıda anneleri tarafından yapılan deniz yosunu çorbasını yiyorlar. Böylelikle Kore'de lohusa kadınlar yosun çorbası içtiği için annelerine minnettarlıklarını göstermiş oluyorlar. Bakınız: GÜNEY KORE’NİN DOĞUM GÜNÜ YEMEĞİ : MİYOGGUG | YOSUN ÇORBASI | 미역국 yazım.  

Yorumlarınızı bekliyorum.

Yorumlar