GÜNEY KORE’NİN DOĞUM GÜNÜ YEMEĞİ : MİYOGGUG | YOSUN ÇORBASI | 미역국


Doğum günlerinde pasta kesip mum üfleme geleneğinin nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bilgilere sahip değiliz, ancak bu konuda birtakım teoriler var. Bu geleneğin, 18. Yüzyılda çocukların doğum günlerinde, onların ruhlarını korumak için Almanya’da başladığını ileri süren bir teori mevcut. Bir başka teoriye göreyse, mum üfleme geleneği Antik Yunan’da Tanrıça Artemis’in doğumunu kutlamak için ortaya çıkan bir gelenek olduğu iddia ediliyor.  Kültürümüze, sevgililer günü, anne ve babalar günü gibi sonradan başka kültürlerden transfer olmuş ve halen bazı çevrelerce eski Hıristiyan adeti olduğu gerekçesiyle kutlanmak istenmeyen bu doğum günü kutlama adetinin çıkış noktası ne olursa olsun  dünyada birçok ülkede sürdürülüyor.


Güney Kore'de ise, batıdan geçen pasta üfleme geleneğinin yanında, doğum günlerinde Miyoggug (미역국) yani Yosun Çorbası tüketiliyor. Miyog (미역) Korece'de kurutulmamış, genellikle salata ve çorbalarda kullanılan taze deniz yosunlarına verilen isim; Gug (국) ise çorba demek. Ayrıca bakınız: Kore'de Yosun yazım. 


Kore'de doğum günü yemeği olarak bu yosun çorbasının yenmesinin de bir sebebi var elbette. Nasıl ki biz de lohusa kadınlara, doğum yaptıktan sonra susamaları ve bu sayede de sütlerinin bollaşması için lohusa şerbeti veriliyorsa, Güney Kore'de de yeni doğum yapmış kadınlara iyot ve B12 yönünden zengin yosun çorbası hazırlanıp içiriliyor. Kore'de yosun sağlıklı besinler arasında sayılıyor. Hatta yosun yemenin saç uzattığına inanılıyor. (Belki de doğumdan sonra kadınların saçları döküldüğü için buna inanılıyordur. )


Koreliler, her doğum günlerinde yosun çorbası içerek annelerini bir nevi yad etmiş oluyorlar. Hatta bu durumdan hareketle doğum günlerinde "Bugün yosun çorbası mı yedin?" (오늘 미역국을 먹었어요? ) şeklinde soru sorarak "Bugün doğum günün mü?" demek istiyorlar. Olur da doğum gününüzde bir Koreli gelip de size bu soruyu sorarsa "Ayy ben yosun hiç sevmem ki.." demeyin yani.)

Yosun çorbasının Türklerin damak zevkine uygun olmayan bir yemek olduğunu düşünüyorum. Ancak yapılışını merak edenler için hazırlanış videosunu da sizlerle paylaşmış olayım:





Yorumlar