KORE'NİN SARI TURP TURŞUSU | Danmuci |단무지


Neden hala Türkiye'de yaygınlaşmadığını anlayamadığım uzun beyaz Japon turpları, Kore pazarlarında ve yemeklerinde sık sık rastlaştığımız hoş görünümlü bir turp çeşidi. Biz çoğunlukla turbu pişirmeden salata malzemesi olarak tüketiyoruz. Koreliler ise, bu Japon turplarını güveç yemekleri başta olmak üzere birçok Kore yemeğinde kullanıyorlar.




Kore'de bu turpların turşusu bile yapılıyor. Birçok Kore lokantasında meze olarak da yarım ay şeklindeki sarı renkli turp turşularının servis edildiğini görüyorsunuz.




Sarı renkli turp turşularını, uzun şeritler halinde dilimleyerek Kimbab yani Kore sarmasının içine de koyuyorlar. Sarı Turp Turşusunu evde denemek isteyenler bakınız:





 Tavuk kızartması satan lokantalarda da küp şeklindeki beyaz renkli turp turşularını görüyorsunuz. Eve tavuk kızartması sipariş ettiğinizde paketlenmiş turp turşularını meze olarak getiriyorlar.



Bakınız tavuk turbu turşusu 치킨무 (çikinmu) yapımı : 


Sarı turp turşusu 단무지 danmuci, Kore'de ilk yediğim günden beri aşık olduğum garnitürlerden biri. Aslen Japon garnitürü olduğu söyleniyor. Normalde Koreliler yemeğin yanında gelen mezelerle fazla ilgilenmezken, biz Türk arkadaşlarla Kore lokantalarındaki sınırsız meze hakkından sonuna kadar yararlanıyorduk.



Daha önce de bahsettiğim gibi, Kore marketlerinde her şeyin hazır halini bulabiliyorsunuz. Bu Japon turp turşularının da Kore marketlerinde yemeklerin yanında yemek için yarım ay veya küp şeklinde, Kimbab için uzun, ince şekilde dilimlenmişleri de bulunuyor; hiç dilimlenmeden bütün halinde satılanları da. Kore'den gelirken kimbab yapmak için Türkiye'ye getirdiğim yiyeceklerden biri de bu sarı turp turşusunun dilimlenmeden, kocaman bir silindir halinde satılanıydı. Bizim tuzlu ve ekşi turşuların aksine tatlımtrak olduğu için evdekiler biraz yadırgadılar ama bence kimbab bu sarı turpsuz olmuyor. Bakınız o turp:

Bizler aşırı şekerli ve içine ne idiği belirsiz şeylerin konduğu yiyecekler yedirilerek güçsüzleştirilen bir ülkede yaşıyoruz maalesef. Koreliler sağlıksız şeyleri fazla tüketmedikleri için çok dinçler veyorulmak nedir bilmiyorlar. Bakınız: Kore mucizesi ve Kore'nin balli balli kültürü. Bu yüzden bu tip  sağlıklı turşu türleri ile tanışıp acilen mutfağımıza katmamız gerektiği düşüncesindeyim. Sevgili üstat Canan Karatay'ın da dediği gibi "Turp yerseniz turp gibi olursunuz." :)



Yorumlar

Adsız dedi ki…
güzel bilgilendirme sağol