GÜNEY KORE'DE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN KAFELER


Kore'de Kahve Kültürü yazımda da bahsettiğim üzere, Koreliler kahve içmeye bayılıyorlar, yoğun iş ve okul yaşantılarının stresini (Bakınız: Kore'nin Balli Balli Kültürü) kahvecilerde atıyorlar.

1999 yılında Starbucks'ın ilk şubesini açması Kore'de kahve ve kahvecilik kültürünün yaygınlaşmasına neden olmuş. Kore, son 15 yılda kahvecilikte adeta patlama yaşamış. Hatta Koreliler artık klasik kahvecilik kültürünü aşmış durumdalar. Kore'de bizde olmayan birçok değişik tarzda kahveci var. Kendi ülkesinin tanıtımını yapmak için her fırsatı değerlendiren Koreliler, bu değişik konseptlerdeki kafelerini de Kore turizmini geliştirmenin bir aracı olarak görüyorlar. (Kore'de kahvenin üstüne resim yapan baristalar bakınız.)




Ayrıca Kore'de kahve ve kahvecilerle ilgili de birçok dizi var. (Coffee House, Coffee Prince, Coffee please gibi) 2008 yılında Gong Yoo ve Yoon Eun Hye'nin başrolleri paylaştığı Coffee Prince dizisinde de kahve türleri ve kahvelerin nasıl yapıldığına dair güzel bilgiler veriyordu. Kahve türlerini bu diziyi izleyerek öğrenmiştim. (Kore dizisi izlemenin faydalarında biri.😊 )



Kore'de kahvecilerin bir çoğu bir yandan kahvenizi içerken Korelileri gözlemleyebildiğimiz, bir yandan da bedava internet kullandığımız nezih mekanlardan biri olduğundan Kore'deyken kafelerde bolca vakit geçiriyorduk. Bakınız Kore'de kahvecilerde çektiğim videolar:



Kore'deki Kafeler:

1. Starbucks

Kore'de kahvecilerin anası rolündeki Starbucks'lardaki kahve fiyatları, bizdeki gibi, diğer kahvecilere göre biraz daha fazla. "Starbucs'ta kahve içtim." diyerek hava atanlar Kore'de de var. Ancak Kore'de Starbucks sayısının bizdeki kadar çok olduğunu zannetmiyorum. Çünkü Koreliler, diğer birçok şeyde olduğu gibi, (naver, kakaotalk vs.) kendi kafelerini açıp yabancılara para kaptırmıyorlar. Bakınız: Kore Mucizesi

Aşağıdaki haritada da gördüğünüz gibi, Türkiye'deki Starbucksların sayısı çoğu Avrupa ülkesininkinden fazla:

2. 24 Saat Açık Kafeler

Kore'nin en beğendiğim kahvecilerinden biri de 7/24 açık olan kahvecileri. Genelde bu kafelerde öğrenciler oluyor. Sabaha kadar oturup ders çalışıyorlar. Kore'deyken en çok şaşırdığım şeylerden biri de hangi kafeye gitseniz ders çalışan üniversite öğrencileri görmeniz. (Bizdeki gibi boş boş lak lak etmiyorlar.)

Diyelim ki, bir yeri gezmeye gittiniz ancak kalacak yer bulamadınız. O zaman ne yaparım ben diye endişe etmenize gerek kalmıyor. 7/24 saat açık kafeler var, gidip kahvenizi alıp kafede sabahlayabiliyorsunuz. (Müzik sesi ve ışık yüzünden öyle deliksiz bir uyku çekemiyorsunuz tabi.)

Bakınız Cecu Adası'nda bir kahvecide sabahlayan ben:


3. Study Cafe / Ders Çalışma Kafeleri


Kore'de eskiden sınava çalışanlar için, bizdeki internet kafe benzeri, öğrencilerin ders çalışabileceği ders çalışma odaları varmış. Şimdi artık bu mekanların yerine, bilgisayarınızı alıp dersinizi çalışabileceğiniz ders çalışma kahvecileri gelmiş. Bu kahveciler çoğunlukla 24 saat açık oluyor. Kore'de kütüphaneler ödev yapıp sınava hazırlanan üniversite öğrencileriyle dolu olduğu için daha ferah ortamlarda yanına kahvesini alıp ders çalışmak isteyen öğrenciler bu kahvecileri tercih ediyorlar.


3. Manga Kafeler

Daha önceki Kore'de Manga Kafesi yazımda da detaylı olarak bahsettiğim gibi, Kore'de çizgi roman okuma kültürü çok yaygın olduğu için çizgi roman kafeleri de yapılmış.


4. Hayvan Kafeler

Kedi, köpek, rakun vs. tipinde hayvanların bulunduğu kafeler de Kore'de son dönemde özellikle turistlerin bolca ziyaret ettiği mekanlardan biri haline geldi. Bu hayvanlı kafeler sadece Seul'de değil birçok şehirde bulunuyor. Benim bulunduğum Gwancu şehrinde de kedi, köpek kafeleri vardı ama ben sağlıklı bulmadığım için gitmek istememiştim. Bu kafelerde kahvenizin dışında belli giriş ücreti alındığı da oluyor. Bu yüzden normal kafelere göre biraz daha pahalı.

Bakınız Seul'de rakun kafede rakunlarla mücadele eden bir arkadaşım:



5. Açık Kafeler


Kore'de yazlar çok nemli ve bunaltıcı, kışlar da buz gibi soğuk oluyor. Koreliler yazın bu bunaltıcılığı, kışların soğukluğuna çözümü kahve içmede buluyorlar. Okula ya da işe giden Koreliler yol üstündeki (bizdeki büfe tipindeki) bu dışarıya açık kafelerden kahvelerini alıp yollarına devam ediyorlar. Genelde bu tip kafelerin içinde ya oturacak yer olmuyor ya da oturmak için çok küçük oluyor.


Siz ne düşünüyorsunuz? Bizde de Kore'deki gibi değişik kafe patlaması yaşanır mı?





Yorumlar