KORE'DE İÇKİLER

Kore'de başka ülkelerin içkileri (sake, Japon biraları, şaraplar, pahalı Avrupa içkileri vs.) de satılıyor olmakla birlikte, Korelilerin en çok tükettikleri içkiler, Socu ve Makgolli gibi pirinçten yapılan içkiler ve bira.
Bu içkiler neredeyse her markette normal içeceklerin hemen yanında satılıyor. Herhangi bir ayrı bölüm olmadığı için, Kore'ye ilk gittiğimizde içki şişelerinin hangisi olduğunu bilmediğimizden karıştırdığımız da oluyordu.
Socu, alkol oranı en fazla yüzde 20 civarında olan (rakı yüzde 45), Korelilerin içmelere doyamadığı en temel içkileri. İsmini bile duyduklarında kkkkıı diyorlar. (Bir çeşit içki içme nidaları)  Socu genelde yeşil cam veya plastik şişelerde satılıyor. Çam İsıl (참 이슬) markası en ünlü markalardan biri. Cecu Adası da socusu ile ünlü olduğundan insanlar oraya gittiler mi socu alıyorlar.

Orijinal Socuların alkol oranı %35-45 civarında. Ancak 1960lardan sonra daha ucuza mal etmek için alkol oranı düşürülerek satılmaya başlanmış. Orijinal Socuların tadı Japonların Sakesini andırıyormuş.




Kore'de en çok duyacağınız kelimelerden biri Somek (소맥). Ben Kore'ye ilk gittiğimde herkesin ağzında bir somek lafı vardı ve ben ilk başlarda kısaltma olduğundan dolayı anlayamamıştım. Somek, socu(소주) ile mekcu(맥주) yani biranın karıştırılmasıyla yapılan bir çeşit kokteyl. Somek içmek, socuyu tek başına içmeye oranla (alkol oranı nispeten daha düşük olduğundan) geç sarhoş ediyor.
Magolli (막걸리) de Kore'nin geleneksel içkilerinden biri. Genelde beyaz, yeşil plastik şişelerde satılıyor ve sarı metal tabaklarla içiliyor. Gençler çoğunlukla somek içerken yaşlılar maggolli içiyor. Maggolli beyaz renkte ve daha mayalı, (yoğurt gibi) bir tadı var.

Kore'de çoğunlukla içkiye yeni başlayanlar veya içkiye karşı dayanıksız olanlar ve tatlı seven kızların tercih ettiği, alkol oranı epey az olan, renkli (pembe, sarı gibi kızların dikkatini çeken renklerde) teneke kutularda meyve özlü Isıltoktok (이슬톡톡) ismindeki biralar satılıyor. Aslında bu içkiler bir yandan da içkiye özendirip alıştırıyor.
Kore'de içki mezeleri çok güzel oluyor. Ya patates kızartması türünde atıştırmalıklar geliyor ya da kurutulmuş veyahut da normal balık yiyorlar.

Bakınız: biranın yanında meze olarak yenen ve yerken makasla kesilen kurutulmuş kalamar:
Koreliler kalabalık gruplarla içmeye gittiklerinde tek bir mekanla sınırlı kalmıyorlar, sabaha kadar bütün lokantaları dolaşıyorlar. Önce normal lokantaya gidip (çoğunlukla et veya balık) yemeklerini yiyorlar, yemeklerinin yanında hafif içki içiyorlar, (buraya kadar problem yok!) sonra içkinin yanında yemek değil de (patates kızartması veya çeşitli kurutulmuş deniz ürünleri gibi) atıştırmalıkların olduğu içkili mekanlara gidiyorlar. Siz tam bitti derken,  bu sefer de başka bir mekana geçiyorlar.  En sonunda da halleri kalmışsa kareokeye gidip şarkı söylüyorlar. Tabi bu maceranın sonuna kadar kalamayanlar da oluyor. (Eğer başlangıçta 20 kişilerse, sonlara doğru 4,5 kişi kalıyorlar.) Bu sürekli mekan değiştirme işini farklı mezeler tatmak için yapıyorlar. Çünkü her mekanda içkinin yanında farklı bir şey veriliyor. Ben Korelilerin bu kadar çok içki içip de nasıl ayakta kalabildiklerine çok şaşırıyordum.

 Bakınız içkinin yanında yedikleri yemekler:


Korelilerin çok fazla içki oyunu var. Bunların içinde sırf karşı cinsi öpmek veya karşı cinse dokunmak için yapılan bazen aşırıya kaçılan oyunlar da bulunuyor.  Bakınız Korelilerin içki oyunlarından birkaç tanesi:

1. Poktancu (폭탄주) yani İçki Bombası oyunu en popüler ve zararsız oyunları, aslında oyundan ziyade bir gösteri. Poktancu, genelde dizilerde de sık sık yapılıyor. Bira dolu bardakların üstüne socu ile dolu olan küçük socu bardakları yerleştirilir, sonra kaşıkla veya yemek çubuklarıyla bu socu bardakları büyük bardakların içine düşürülür. Bakınız poktancu oyununu oynamaya çalışan Koreliler:
2. Başka bir oyun da, derin bir tabağın içine, içkileri boşaltıp taş, kağıt, makas ya da doğruluk mu, cesaretlik mi? gibi oyunları oynamak. Yenilen takım veya kişi büyük kasedeki tüm içkiyi içmek zorundadır.

3. Bir diğer oyun da, doğruluk ve cesaretlik oyununun türevi niteliğindeki el kaldırıp parmak sayma oyunu. Bu oyunda herkes ellerini havaya kaldırır, sonra herkes sırayla "şapka takanlar, gözlük takanlar" gibilerinden şeyler söyler ve buna söylenilene uyan kişiler de tek tek parmaklarını kapatırlar. Tüm parmakları kapanan kişi de içkiyi fondip yapmak zorundadır.

Ayrıca bakınız: Kore'nin içki kültürü 

Peki siz Kore'nin içkileri ile ilgili ne düşünüyorsunuz. Aşağıya yorum bırakırsanız sevinirim.

Yorumlar