KORE'DE KAREOKELER



Kareoke, Japonca'da "boş orkestra" anlamına geliyor. Koreliler ise, kareoke için, 노래방 (norebanğ) yani "şarkı odası" kelimesini kullanıyorlar.

Kore'ye de büyük ihtimalle Japonya'dan geçmiş olan bu kareoke kültürü çok yaygın. Caddeler kareoke dükkanları ile dolu. Nasıl ki, bizde insanlar bir araya gelince dans ediyorlarsa (danstan kastım; halay çekmek, göbek atmak, horon tepmek vs.) Kore'de de Koreliler, yalnız başlarına ya da arkadaş gruplarıyla stres atmak veya eğlenmek için bu şarkı odalarına gidip şarkı söylüyorlar. Aslında Koreliler, bize göre, daha içine kapanık ve utangaç bir millet ama şarkı odalarında tüm utangaçlıklarını atıp şarkıcı edasıyla şarkılarını söylüyorlar.

Kore'de şarkı odalarını, büyüklüklerine göre iki şekilde sınıflandırmak mümkün. İlki, 코인 노래방 (koin norebanğ) denen, bozuk para ile çalıştırılan küçük kareoke mekanları. Bu mekanlarda, farklı büyüklüklerde, beş ile on arasında, ses geçirmeyen odalar oluyor. Siz de kişi sayınıza göre, oda büyüklüğünü belirliyorsunuz. Bu odaların içinde de, en fazla 5 -6 kişi sığacak şekilde karşılıklı bir, iki küçük koltuk, şarkı sözlerinin takip edildiği bir televizyon ve bir veya iki ayaklı veya kablolu mikrofon ve klima bulunuyor.

 İçerisi karartıldığı için utanıp sıkılmadan gidip şarkı söyleyebiliryorsunuz. Bu tip şarkı odalarında 1000 Won'a (Yani bizdeki 1 liraya) dört tane şarkı seçebiliyorsunuz. Televizyonun yanında bulunan makinelere 1000 wonluk kağıt para veya bozuk para atıyorsunuz. Söylemek istediğiniz şarkının numarasını veya ismini, odalara konan şarkı listelerinden veya ezberden seçip (yukarıda gördüğünüz) geniş kumandayla tuşluyorsunuz. Eğer yanınızda bozukluğunuz yoksa, mekanın girişindeki para bozdurma makinesinden paranızı kolaylıkla bozdurabiliyorusunuz.



Her şarkı bitiminde ekranda puanınızı görüyorsunuz. Puanlamanın nasıl yapıldığı konusu muamma olmakla birlikte, eğer yüksek sesle ve kesintisiz şarkı söylerseniz iyi puan alıyorsunuz. Bazı yerlerde geleneksel şarkılar vs. seçildiği zaman yüksek puan veriliyordu.


İkinci tip şarkı odaları ise, ilk tip şarkı odalarına göre, daha geniş ve yiyecek, içecek servisinin yapıldığı odaların bulunduğu birazcık daha pahalı mekanlar.  Bu odalar genelde yarım saat, 1, 2 saatliğine tutuluyor. (Biz  6-7 kişi gidip 1 saatliğine tutup kişi başı 10.000 vermiştik.) Kalabalık arkadaş grupları ile daha fazla şarkı söylemek isteyen kişiler, bu odaları tercih ediyorlar. Bazı odalarda yere bir masa konmuş oluyor, bazılarında yuvarlak masa etrafına oturuyorsunuz. Ya yerden ısıtma bulunuyor, ya da içeriye ısıtıcı koyuyorlar. Kış günlerinde sokakta gezinip yorulan ve ısınacak yer arayanlar için ucuza ideal bir mekân.



Bazı şarkı odalarının içinde kayıt stüdyolarına benzer odalar bulunuyor. Hatta orada şarkı söyleyenlerin görüntüsünü ve sesini de girişteki ekranlara veriyorlar.



Genelde Koreliler, efkarlandıklarında yalnız başlarına birkaç şarkı söyleyip stres atmak için küçük kareoke odalarını tercih ediyorlar. Kalabalık olduklarında da, önce içkili mekanlarda yemeklerini yeyip içkilerini içip iyice çakırkeyif olduktan sonra kalan grupla büyük şarkı odalarına gidip şarkılarını söylüyorlar. Bu yüzden  şarkı odaları geceleyin hizmet veren mekanlar oluyor. Kafası güzel olanların bolca bulunduğu yerler olsa da, genel itibariyle güvenli mekanlar oluyorlar. Yine de her önünüze çıkan şarkı odalarına gitmemenizde yarar var. Bir keresinde Busan da Türk arkadaşlarla bu şarkı odalarına gitmek istemiştik ama gittiğimiz şarkı odası biraz korkutmuştu bizi. (Kore dizilerinde, filmlerinde bolca gördüğümüz, iş adamlarının eğlenmeye gidip de yanlarına fıstık gibi mini etekli kızları aldıkları tipteki bir şarkı odasıydı. Girişteki menüde pahalı içkilerin olması ve kapıda da 'Ablanız sizi bekliyor' tarzında yazıları okuyunca koşarak uzaklaşmıştık oradan.) Busan turistik bir yer olduğu için genelde böyle gazino tipi şarkı odaları varmış.



Bu şarkı odaları, acilen Türkiye'ye gelmesi gerektiğini düşündüğüm eğlence mekanlarından bir tanesi. (Bizde de bazı bar tipi mekanlarda kareoke salonları var ama Kore'deki şarkı odaları her kesime hitap eden yerler.) Hem kafeler gibi gençlerin eğleneceği güvenli mekanlar kurulmuş olur, hem bundan para kazanılır, hem de halihazırda okullarda doğru düzgün müzik eğitimi verilmediği için hiç değilse bu yerlerde gidip yeteneğimizi keşfedebiliriz diye düşünüyorum. Bu şarkı odalarının Kore'de K-pop gelişmesine büyük katkısı olduğunu da unutmamak lazım!



Bakınız: Kore'de şarkı odalarında çektiğim videolar:


Yorumlar