KORECE YEMİNLİ TERCÜMAN | YEMİNLİ TERCÜMAN NASIL OLUNUR?


Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü yazımda en çok aldığım sorulardan biri de bölüm mezunlarının ne iş yaptığı sorusuydu. Bütün dil ve edebiyat bölümlerinden mezun olan kişiler gibi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olanların yapabileceği mesleklerden biri de Korece Yeminli Tercümanlık. Halihazırda Korece Yeminli tercüman olarak bu yazımda Yeminli Tercümanlık hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.


Not: Korece yeminli tercümanlık hizmeti için benimle simal.yildizi93@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.



Yeminli tercüman nedir?

İlk olarak yeminli tercüman ne demektir bundan kısaca bahsedeyim. Yeminli tercüman; bir belgeyi tercüme edilmek istenen dile çevirmekle görevli kişilere verilen isim. Diyelim ki bir belgeyi yurtdışına göndereceksiniz ama belgeniz Türkçe veyahut da yurtdışından yabancı dilde bir belge aldınız ve anlamıyorsunuz. Bunun için ilk yapmanız gereken iş, tabii ki, belgeyi tercüme ettirmek olacaktır. Burada devreye tercümanlar giriyor. Herhangi bir tercüme bürosunu arayıp ya da bizzat gidip tercümenizi o büroya bağlı olarak çalışan tercümanlarca yapmanız gerekir. 


Neden 'yeminli' ifadesi var?


Peki neden 'yeminli' ifadesi vardır derseniz de aslında birçok meslekte yemin edilerek göreve başlanır. Yabancı bir dili tercüme edebilecek düzeyde bilen herkes tercümandır aslında. Ancak bir tercümanın 'yeminli' olması noterlerce bu kişinin tercüman olduğunun onaylanması gerekir. Bunun için de noter huzurunda yemin ettiğinizi belgelemeniz istenir. 


Kimler yeminli tercüman olabilir?

Normal şartlarda üniversitelerin dil ve edebiyat, mütercim tercümanlık gibi bölümlerinden mezun olan veya yurtdışında uzun yılar yaşamış bir dile yeterliliği olduğunu belgeyle kanıtlayabilen kişiler yeminli tercüman olabilirler . Ancak Türkiye'de kimse kendi işini yapmadığı ve kendi işini yapmak isteyenlere de yeterli imkan sağlanamadığı için önüne gelen, noter tanıdığı olan herkes tercümanlık yapabiliyor maalesef. (Acı ama gerçek!)


Yeminli Tercümanlar nerede çalışırlar?

Yeminli tercümanlar, tercüme bürolarına bağlı olarak çalışmaktalar. Tercüme bürolarına tercüme talepleri iletiliyor. Tercüme büroları, tercümanlarla iletişime geçiyorlar, fiyat belirleniyor ve tercümenin sözlü ve yazılı olmasına bağlı olarak belli bir komisyon ücreti tercümana veriliyor. Her dil için yazılı tercümelerde kelime sayısına, sözlülerde saate vs. bağlı olarak ayrı ayrı ücretler hesaplanıyor.


Nasıl yeminli tercüman olurum?

Üniversitelerin dil bölümlerinden mezunsanız ve elinizde bunu kanıtlayacak belgeleriniz varsa, ilk olarak bir tercüme bürosuyla iletişime geçmeniz yararlı olacaktır. Tercüme büroları çeviri için farklı dillerde yeminli tercümanlara ihtiyaç duyuyorlar. Onlarla iletişime geçip yeminli tercüman olmak istediğinizi söylerseniz size istenen belgeleri ve tutanağınızı hazırlayıp notere gitmenizi istiyorlar. Genelde her tercüme bürosunun beraber çalıştığı noterler oluyor ve sizden de o anlaşmalı olunan notere gidip belgelerinizi vermenizi istiyorlar. 



Yemin Tutanağı nasıl yazılır?

Tercüman yemin tutanakları tercüme bürolarında hazırlanıyor daha sonra notere onay için gittiğinizde de noter tekrardan yazdırabiliyor. Yemin tutanağı aşağıda görmüş olduğunuz şekliyle yazılıyor. Kendi yemin tutanağımda yazan şekliyle yemin tutanağımı paylaşayım:

TERCÜMAN YEMİN TUTANAĞI 

ADI SOYADI : 

 BABA ADI

 DOĞUM TARİHI : 

 DOĞUM YERİ 

TELEFON:

TAHSİLI 

ADRESİ 

Korece dilinden Türkçe diline, Türkçe dilinden Korece diline yapacağım tercümeleri; konuşmalara, bilgi ve açıklamalara, ibraz edilen belge ve taleplere uygun şekilde yapacağıma, öğrendiğim veya öğreneceğim sırları açıklamayacağıma, başkalarının ısrar ve telkinleri ile hareket etmeyeceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine Noter huzurunda yemin ederim. Bu yeminimi yukarıda yazılı şekilde serbest irademle imzalarım. 


TERCÜMAN 


 Yukarıda bilgileri yazılı ..........T.C. Kimlik Numaralı.............. isimli kişinin, yapacağı tercümanlık görevi ile ilgili olarak Hukuk Mahkemeleri Kanunu hükümleri dairesinde yemini yaptırmış, bu görevi nedeniyle kullanacağı tatbik imzası alınmış ve bu tutanak ile birlikte imza altına alınmıştır. 

TERCÜMAN                                                       NOTER

   .........                                                                ............................

Yeminli tercüman olabilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Diyelim ki tercüme bürolarıyla görüştünüz ve noter huzurunda yemin etmek istiyorsunuz o zaman sadece yemin tutanağı yeterli olmayacaktır. Yemin tutanağının yanında,

-Adli Sicil Kaydı

-İkametgah Belgesi

-Kimlik Belgesi

-Diploma/Mezuniyet belgesi vb benzeri belgeler gerekli. 

Bu yukarıda sayılan belgelerin hepsini e-devletten edinebiliyorsunuz. Geriye sadece noterin belgeleri incelemesi ve onay vermesi gerekiyor. Noter belgenizi inceledikten sonra sizin tercüman olabilmenizde herhangi bir sakınca görmediği takdirde tutanağınız mühürlenip imzalanıyor. 


Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki, her noterin kendi tercümanları  olduğunu dikkate almakta yarar var. Yani sizin bir noterde yeminli tercüman zaptınızın olması tercüme ettiğiniz belgelerin her noterde onaylanabileceği anlamına gelmeyebilir yani noter kendi tercümanına para kazandırmak isteyip sizden tercüme ettirdiğiniz belgeyi tekrardan kendi tercümanına tercüme ettirmek isteyebilir. Fark ettiğiniz üzere her şey noterlerin inisiyatifine kalmış durumdadır. Bununla birlikte normalde noter işlemleri için para vermeniz gerekirken bu işlem için herhangi bir ücret talep edilmiyor ve bu şekilde tutanağınızla yeminli tercüman olmuş oluyorsunuz. 


Hadi hayırlı olsun!😀



Yorumlar