GÜNEY KORE'DE BURSLU YÜKSEK LİSANS YAPMAK 1 | BAŞVURU VE KABUL ŞARTLARI

Güney Kore Hükumeti, Güney Kore'de yüksek lisans, doktora veyahut da araştırma yapmak isteyen yabancılara burs imkanı sağlıyor. Son dönemde Global Korea Scholarship (GKS) yani Küresel Kore Bursu Lisnasüstü Bursu'nu alıp Kore'de eğitim görmek isteyenlerin sayısı hızla artmakta. Ancak internette yeterli kaynak bulunmadığı için bu yazımda yüksek lisans başvuru süreci hakkında bilgi vermek istiyorum.




1. Ne zaman başvuru yapılır?

Lisansüstü Programlar için başvurular, her yıl Şubat ayında Kore Kültür Merkezi'nin sitesinde (http://tr.korean-culture.org/tr) veya üniversitelerin kendi sitelerinde duyuru yapılıyor. 

2. Lisansüstü Programlar için başvuru şartları nelerdir?

-40 yaşını doldurmamış olmak,
-Üniversiteden mezun durumda olmak veya başvurduğu yılın Eylül ayında mezun olacağını ispatlamak yani son sınıf öğrencileri de başvuru yapabilir.
-Başvuracak kişi ve ebeveynlerinin Kore vatandaşı olmaması gerekiyor.
-Kore'de uzun süre eğitim sağlamak için beden ve akıl sağlığının yeterli olması.
-Kore'de lisans veya yüksek lisans eğitimi gören veya bu bölümlerden mezun olanlar başvuramaz.

(Bu şartlar Lisansüstü program için geçerlidir. Lisans için şartlar ayrı yani.)

3. Kabul Şartları

-Üniversitedeki not ortalamanızın 80 üstü olması gerekiyor. (Başvuru klavuzlarında verilen tablolara göre not ortalamanızı hesaplayabilirsiniz.)
-İngilizce ve Korece dil belgelerinizin olması büyük avantaj sağlıyor. (TOPIK 5 veya 6'nız varsa hazırlık sınıfından muaf oluyorsunuz. TOPIK 1-23-4 varsa bir yıl veya 6 ay seçildiğiniz okuldan başka bir okulda hazırlık okumanız gerekiyor)

Seçilme İhtimali Düşük Olan Bölümler

Güney Kore'de burslu olarak okumak ne yazık ki her bölüm için pek mümkün olmuyor. Bu yüzden başvuru yaparken neden Kore'de bu bölümü okumak istediğinize dair makul bir sebebe ihtiyacınız var. Zira mülakatta bunu güzel bir şekilde açıklamanız istenecektir. Sosyal Bilimlerin sayısal bölümlere göre şansı daha düşük. (Güney Kore mühendislik, teknoloji alanında daha ileri olduğu için mühendislik alanında çalışma yapmak isteyenlerin şansı çok daha yüksek. Hukuk, psikoloji gibi bölümlerden mezun olan kişilerin ise çok daha düşük.) Bunun dışında Kore'de İngilizce veya Korece dışındaki bir dil bölümünde okumak için burs alma imkanınız çok düşük. Bu yüzden başvurduğunuz bölümü neden Kore'de okumanız gerektiğiniz çok önemli.


4. Kaç Kişi Seçilebiliyor? 

Başvuru klavuzlarında hangi ülkeden kaçar kişi seçileceği açıklanıyor. 2021 için Türkiye'den konsolosluk aracılığıyla 7 kişi (+2 yedek) , üniversite için 6 kişi. Bazı ülkelerde bu sayı 35'i buluyor. Bu yüzden şahsi kanaatimce ilgili makamlara toplu dilekçeler gönderilerek bu sayı arttırılabilir.

5. Üniversite ve Bölüm Seçimi

İlk olarak, https://www.studyinkorea.go.kr/tr/main.do alı siteye incelemeniz ve gitmek istediğiniz okulu ve bölümü araştırmanız gerekiyor. Geçmiş yıllarda yayınlanmış olan ilanları incelemeniz ve üniversiteleri ve şartları detaylıca incelemelisiniz. Çünkü seçtiğiniz her okulun ve bölümün ayrı bir şartı olabiliyor. Bazı bölümlere burs verilmeyebilir, bazı bölümler için ileri seviye İngilizce ve Korece gerekebilir vs. vs. Bu yüzden  ilk adım gitmek istediğiniz üniversitelere ve bölümlere karar vermek. Üniversite ve bölüme karar verdikten sonra hocalarla veya o bölümde okuyan kişilerle iletişime geçip detaylı bilgi edinin. Hangi alanda çalışma yapmak istiyorsunuz, neden bu çalışmayı başka ülkede değil e G.Kore'de yapmak istiyorsunuz gibi sorulara cevap bulmanız da ileride mülakatta karşılaşacağınız sorulara da hazırlık yapmış olursunuz.

6. Başvuru Şekli (Embassy Track/ University Track)

Üniversiteyi seçtikten sonra başvuru şekline karar vermeniz gerekiyor. yüksek lisans ve doktora için iki şekilde başvuru yapabilirsiniz.  Birinci yol, Embassy Track denen Kore Konsolosluğu aracılığıyla yapılan yöntem, ikinci yol ise, direkt üniversiteye belgelerinizi göndererek yapılan University track yöntemi. (Araştırma  bursu için sadece üniversiteye belgelerinizi göndermelisiniz.) Kore Konsolosluğu aracılığıyla başvuru yapacaksanız, belgelerinizi Ankara'da yer alan Kore Kültür Merkezi'ne göndermelisiniz. 
Konsolosluktan istenen belgelerle üniversitelerden istenen belgeler arasında da farklılıklar var. Konsoloslukla başvurduğunuzda Tavsiye Mektupları ve Başvuru Formları haricindeki tüm belgeler fotokopi olabilir. Daha sonra seçildikten sonra belgelerinizin aslını göndermeniz isteniyor. Üniversiteye başvurduğunuzda ise original* istenen belgeler İngilizceye veya koreceye çevrilmiş, noter onaylı ve kaymakamlıktan ücretsiz apostilli olmalı. (Korece yeminli tercümanlık için benimle simal.yildizi93@gmail.com eposta adresinden iletişime geçebilirsiniz.) 


7. Belgeleri nasıl postalamalıyız?

Eğer konsolosluk aracılığıyla başvuru yapacaksanız Ankara'da bulunan Kore Kültür Merkezi'nin adresine tüm belgelerinizi göndermeniz veya elden teslim etmeniz gerekiyor. Kore Kültür Merkezi'nin adresi: Kavaklıdere, Mahallesi, Remzi Oğuz Arık, Paris Cd. No:74, 06680 Çankaya/Ankara. 
Üniversitelere direkt başvuru yapacaksanız üniversitenin verdiği ilanlarda gönderilmesi gereken adres ve postalama şeklinden bahsediliyor. Bazı okullar belli başlı firmalar aracılığıyla göndermenizi istiyorlar. Bu yüzden her okulun sitesindeki ilanı dikkatle okumakta yarar var. Belgeleri üniversitelere göndermek de biraz masraflı olabilir. 
2021 yılı için geçerli olan hızlı kargo fiyatları: PTT'nin dhl ile anlaşmalı olduğu Turpex hızlı kargo ile en fazla 5 günde gramı 1 liraya gönderebiliyorsunuz, dhl ile 0-500 gram 550 lira 2,3 gün, fedex ile 0-500 gram 800 lira, mng kargo ile 300 gram 800 lira gibi. 
Eğer erken davranırsanız PTT normal yolla gönderebilirsiniz, 10 gün ila 112 gün gibi bir süre veriliyor ve 75 liraya gönderiliyor ancak bu yöntemde kargonuzun geç kalma ihtimalini göz önünde bulundurun.

8. Mülakat var mı?

Embassy Track yani Kore Kültür Merkezi ile başvurduğunuzda mülakatta MEB'den görevli, 2 Türk hoca, 2 Koreli hoca ve Kore kültür merkezi müdürü juride yer alıyor. (Bu sayı her yıl değişkenlik gösteriyor.) Bursa belge göndererek bursa başvuru yapan onlarca kişiden sadece 20'si mülakata katılmaya hak kazanıyor. Bu 20 kişi içinden de 7'si burs almaya hak kazanıp Kore'ye gidebiliyor. 
Konsolosluğa belgeleri göndermek ya da direkt üniversiteye belge göndermek konusunda seçim sizin. İlk başta elçilik aracılığıyla başvurup seçilmezseniz, başvurusu devam eden üniversitelere tekrar belgelerinizi gönderebiliyorsunuz. Ancak birçok okulun başvuru süreci embassy trackle aynı dönemde bitiyor. Belge hazırlama süreci çok uzun ve çetrefilli bir süreç olduğu için bunu göz önünde bulundurun. Konsolosluk aracılığıyla başvurduğunuzda jüride Türk hocalar ve Koreli hocalar bir arada bulunduğu için hem Türkleri hem de Korelileri etkilemek biraz daha zor. Üniversite aracılığıyla başvuru yapıldığında online olarak mülakat yapılıyor. 

9. Mülakatta ne gibi sorular soruluyor?

2021'de Elçilik mülakatına katılan bir arkadaşıma sorulan soruları olduğu gibi aktarıyorum;
-Kendinizi tanıtın, şu an neler yapıyorsunuz, hangi okuldasınız?
-Türkiye'de bu alanda iyiyken neden Kore'yi seçtin? Okulları, hocaları araştırdın mı? Kısaca bahseder misin?
Daha sonra İngilizce olarak,
-Kore'ye gittiğinde yaşadığın zorluklar nelerdi?
-Kore yemeklerini sevdin mi?
-Nihai hedefin nedir?
-Cv'nizde bahsettiğiniz hobilerinizden detaylıca bahseder misiniz?
-Çalıştığın iş yerinden bahseder misin?
Daha sonra Korece olarak,
-Kore'ye gittiğinde neler yaptın?

10. Kaç Üniversiteye Başvuru Yapılabilir?

 Embassy Track yani Konsolosluk aracılığıyla başvuru yapıldığında 3 tane üniversiteye başvuru yapabiliyorsunuz. Bunlarda ikisi Type A denen Seul'deki üniversitelerden olmalı, geriye kalan bir tanesi de Type B denen Seul dışı üniversiteleri içinde yer almalı. Bu Type A ve B Üniversitelerinin listeleri burs ilanı verildiğinde belgelerde yer alıyor. Seul'deki üniversitelere talep çok olduğu ve Kore'nin diğer şehirlerinde yer alan üniversitelere de imkan tanımak için böyle bir yöntem izlenmiş. Üniversiteye direkt başvuru yapmak istediğinizde ise sadece 1 tane üniversiteye belgelerinizi göndermeniz isteniyor.



Önemli Notlar

-Her yıl Kore Kültür Merkezi ve üniversitelerde ayrı ayrı güncellenmiş şekilde ilanlar yayınlanır. Üniversiteden üniversiteye istenen belgelerde değişiklik olduğu için ilanları yakından takip edin. 
-Kore Kültür Merkezi de her yıl küçük şartlar ekleyip çıkarabiliyor bu yüzden Kore Kültür Merkezi'nin sitesini dikkatlice inceleyin. 
-Kore Kültür Merkezi Kore'de eğitim ile ilgili aklınıza takılan soruları sormanız için sitesinde bir eposta adresi veriyor. Cevap bulamadığınız sorularınızı o eposta üzerinden sorabilirsiniz. (Adresi Kore Kültür Merkezi'nin sitesinden edinin lütfen.)
-Kore'de eğitimle ilgili birçok bilgi https://www.studyinkorea.go.kr/tr/main.do sitesinde ulaşılabiliyor. 
-Facebook'ta GKS Turkey, GKS 2021 gibi sayfalar açılıyor. Bu sayfaları takibe alın. genelde bu sayfalardaki kişiler daha sonra WhatsApp grubu kuruyorlar. Belge sürecinde çok işinize yarayacaktır.
-Her şeyi detaylıca araştırdıktan sonra hala cevap bulamadıysanız sorularınızı sorun. Sonuçta bir alanda uzmanlaşmak için burs istiyorsunuz ve sahip olmanız gereken en temel nitelik ise araştırma isteği ve yabancı dil bilginiz. 




Ayrıca Bakınız: GÜNEY KORE'DE BURSLU YÜKSEK LİSANS YAPMAK 2 | GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ


Yorumlarınızı bekliyorum!

 

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Merhaba açıklayıcı ve bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Sizce hangi türlü başvurmak daha mantıklı? ve üniversite yoluyla başvurulduğu zaman tavsiye mektubunu 3 adet fotokopisini eklemeyi unutmayın demişsiniz diğer yazınızda o kısmı anlayamadım nasıl olacak, sonuçta kapalı zarfla yollanacağı için. Şimdiden tekrar teşekkürler iyi akşamlar :)♥
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim. Bu sizin tercihiniz tabii ki ben artı ve eksilerini elimden geldiğince paylaştım. Her iki yöntemi de deneyebilirsiniz. Başvurduğunuz bölüm, üniversite, mezun olduğunuz üniversite, mezuniyet puanları, başvuru yazıları ve dil sertifikaları çok önemli. Türkiye'ye tanınan kontenjan çok az, doğal olarak da her ikisinde de seçilme ihtimal çok düşük maalesef. Hocalarınızın yazdığı tavsiye mektuplarından 3 tane daha çıktı almalarını ve onları da imzalamalarını ve zarflamalarını istemeniz gerekiyor.
Unknown dedi ki…
merhaba öncelikle yazı için teşekkürler. bir kaç soru sormak istiyorum. acaba türkiyede üniversite kazandıktan sonra güney koreye yatay geçiş yapabilir miyim? [psikoloji bölümü için soruyorum] psikoloji yüksek lisansını güney korede yapabilir miyim yoksa ihtimali çok mu düşük? yüksek lisansı güney korede yaparsam iş bulabilir miyim? iş imkanı sağlanır mı var mıdır? hangi bölümleri yüksek lisansta daha kolay kabul ediyorlar? sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim .
Şimal yıldızı* dedi ki…
Kore'ye lisansta değişim öğrencisi olarak gidip de TOPIK'ten 3 ve üzeri alıp Kore'de üniversiteye devam edilebildiğini biliyorum ama yüksek lisans için bir fikrim yok ne yazık ki. Bunun için üniversitelere e-posta göndermeniz gerekir. Çünkü her okulun kabul şartları farklı. Psikoloji alanında iş bulmakta zorlanıldığını duymuştum ama iyice araştırmakta yarar var. Kabul edilme kişiden kişiye ve başvurduğunuz üniversiteye göre değişiklik gösteriyor.
Adsız dedi ki…
Bilgiler için teşekkür ederim Türkiye'deki Üniversiteyi kazandıktan sonra yatay geçiş mümkün demişsiniz peki geçiş yaparken korece dilinin hangi derece de olması gerekiyor
Unknown dedi ki…
Bilgiler için teşekkürler. Gerçekten açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Başka yerde cevabını bulmadığım aklıma takılan soruları cevaplamış oldunuz. Artık bu sayfayı takip edeceğim :)

Gelecek Şubat ayında yüksek lisans için başvuru yapmak istiyorum. Üniversite yoluyla sadece 1 yere başvuru yapılabiliyor demişsiniz. Aklıma bir şey takıldı. Ben Kyungpook National University'ye başvurmak istiyorum. Seoul'de olmaması sorun olur mu? Yoksa Seoul'den mi bir üniversite seçmeliyim? Umarım cevaplarsınız.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Seul dışında da tek bir yere başvurabilirsiniz.