KORE ŞEHİRLER ARASI OTOBÜSLERİ

Kore'de şehirler arası yolculuk yapmak, bizdekine göre çok daha keyifli. Çünkü hem Kore küçük bir ülke olduğu için yolculuğunuz çok uzun sürmüyor, (Bakınız: Kore'de mesafe algısı) hem de her şey sistemli olduğundan Korece bilmeyen bir yabancı bile olsanız hiç zorlanmıyorsunuz.



Kore'de iki çeşit otobüs var. Biri, 45 kişilik, koltukları nispeten dar ve 2+2 şeklinde oturma düzeni olan normal yüksek hızlı (일반고속) otobüsler; diğeri de, 28 kişilik, koltukları daha geniş ve 2+1 koltuk düzenine sahip üstün yüksek hızlı (우등고속) otobüsler. (Bizde de bazı firmalar class ve suit şeklinde ayırıyorlar.) İki otobüs arasında fiyat farkı oluyor. (Bizde de 2+1 otobüsler var, ancak Kore'deki 2+1 tipi otobüslerin, bizimkilerden farklı olarak, dişçi koltuğu gibi koltukları var. Epey geriye yatırılabiliyor ve altı da açılıyor. Yata yata gidiyorsunuz.)


Ayrıca adından da anlaşılacağı üzere, Kore'de otobüsler aşırı hızlı. (Aslında genel olarak Kore'de ulaşım hızlı. Koreliler arabalarını da çok hızlı kullanıyorlar ama herkes kurallara uyuyor!) Korelilerin yavaşlığa pek tahammülleri yok. Kore'de yolların pürüzsüz, otobüslerin de iyi olmasından kaynaklı bir durum sanırım bu. Kore'de o kadar hızlı gitmesine rağmen hızı hissetmiyorsunuz.



Kore'de anladığım kadarıyla bizdeki gibi otobüs firmaları yok. (Dolayısıyla Adana Adana diye bağırıp kolunuza yapışan çığırtkanlar da yok!) Bilet alırken de ayrı ayrı otobüs firmalarıyla uğraşmıyorsunuz. Otobüsler model ve renk olarak da birbirine benziyor. Fiyatlar genelde gideceğiniz saate ve otobüs tipine göre belirleniyor. (Bizdeki gibi bir otobüs firması 30 lira yaparken, diğeri 70 lira yapmıyor!) Bakınız: Seul'den Busan'a otobüse saatleri ve fiyatları.



Bilet alırken ya internetten alıyorsunuz, ya gidip bizzat gişeden alıyorsunuz (ki bu yöntemi genelde yaşlılar ve bizim gibi yabancılar kullanıyor), ya da elektronik ekranlardan 2 dakikada hallediveriyorsunuz.  Bu makinelerden kredi kartıyla alabiliyorsunuz. Türkiye'ye de acilen bu elektronik bilet makinelerinden gelmeli! Bilet alırken isim ve kişisel bilgilerini istemiyorlar. Sadece gideceğiniz yeri söylüyorsunuz ve paranızı verip biletinizi alıyorsunuz.


Aldığınız biletleri de yolculuğunuz süresince yanınızda bulundurmanızda yarar var. Çünkü bazen biletlerinizin yarısını tırtıklı kısmından koparıp vermenizi istiyorlar, bazılarında delik zımbayla deliyorlar, bazen binerken otobüste bulunan bir cihaza okutturmanızı istiyorlar, bazen de hiç istemiyorlar.







Kore'de otobüs şoförleri çok dakik. (Bizdeki gibi bir yolcu gelmedi diye tüm yolcuları bekletmiyorlar!) Kore'de bizdeki gibi kaçak yolcu alma, terminal dışında yolcu indirme vs. gibi şeyler tabi ki de yok. Her şeyin bir sistemi var ve her şey olması gerektiği gibi!

Bilet gişesindekiler de bankacı edasıyla çalışıyorlar. Bir keresinde herkes sırada beklerken, ben cümlelerimi toparlayana kadar, aceleci bir teyze benim önüme geçmişti. Gişedeki kadın da 'yaşlıdır boş vereyim' demeyip sırada benim olduğumu söylemişti.


Kore'de mesafeler kısa olduğu için yiyecek içecek servisi yapılmıyor. Gerçi bizde yapılıyor da ne oluyor, en bayat şeyleri kakalıyorlar. (Bakınız metro turizmin küflü kekleri) Yiyecek içecek servisi olmadığı için bizdeki gibi muavinler de yok. Sadece otobüse binmeden biletleri toplayan ya da otobüs geldi diye (nadir de olsa) haber verip kemer taktıran kişiler oluyor onlar da otobüs hareket etmeden iniyorlar.



Kore'de de otobüslerde bizdeki gibi büyük bir televizyon bulunuyor.


Bizimkilerden farklı olarak, bu ekranlarda koltuk düzeni de gösteriliyor. Siz de ekrandan kimin bilet aldığını, yanınızın boş olup olmadığını takip edebiliyorsunuz. Aynı ekranda otobüs hareket edince, tıpkı uçaklardaki gibi, emniyet kemerinizi takmayla yangın veya kaza esnasında çıkışların, yangın tüpünün nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgi de veriliyor. Bunun yanı sıra, Kore'de bizdeki gibi koltukların arkasında televizyon yok. Bu da bence yolculuk sürelerinin kısa olmasıyla ilgili bir durum.




Kore'de en takdir ettiğim davranışlardan biri de, otobüs hareket etmeden önce, şoförlerin ya da muavinlerin emniyet kemerlerinizi bağlamanızı istemeleri. Telefonla konuşsanız bile, uyarıp siz kemeri takana kadar başınızda bekliyorlar ve istisnasız herkes bu kurala uyuyor. Kimse şoför gittikten sonra çıkarayım demiyor. Kore'den döndükten sonra ben de otobüste kemer takmaya başlamıştım ama bizdeki kemerler ya bozuk, ya da çok rahatsız eden cinsten.


Kore'de şehirler arası yolculuklarda, yol kenarlarındaki ekranlarda o gün kazada ölenlerin sayısı yazıyor. Aynı zamanda Kore'de otobüsle ulaşım bizdeki gibi 24 saat yapılmıyor. Geceleri otobüsle seyahat edilmiyor. (ama geceleri trene binebiliyorsunuz.) Bu da hiç kuşkusuz kaza oranlarını azaltıyordur.



Kore'de dikkatimi en çok çeken şeylerden başka bir tanesi de, şehirler arası otobüslerde kızlı erkekli oturulması. Bizler nasıl şehir içi otobüs ve dolmuşlarda kardeş kardeş oturuyorsak onlar da şehirler arası otobüslerde öyle oturuyorlar. Bence Korelilerin bu durumu takmamalarında iki şey etkili; 1.si, Kore'de mesafeler çok kısa, yanındakine değene kadar otobüs gideceği yere varmış oluyor. 2.si de, koltukları bizdeki kadar dar değil.

Kore'de de otobüs yolculuklarında mola veriliyor. Genelde 3, 4 saatlik yolculuklarda bir kez 20- 25 dakikalık mola veriliyor. Mola yerlerinde de tuvaletlerden bizdeki gibi para falan alınmıyor ve çok da temiz oluyor. Aynı zamanda çoğu mola yerinde ve terminallerde C&U gibi Kore'nin her yerinde zinciri olan bilindik marketlerden var (Kore'nin Bim ve A101'i) ve iç rahatlığıyla gidip alışveriş yapabiliyorsunuz bu marketlerden var.


Kore'de terminaller bizimkilere kıyasla çok havalı. (Esenler otogarına girince başım dönüyor. O kadar kalabalık bir şehre neden o kadar karmaşık bir terminal yapılmış bilemiyorum.) Seul'deki terminal havaalanını aratmıyordu. İçinde kafeler, kocaman bir alışveriş merkezi vardı. Bizde teminallerde fahiş fiyatlarla, dışarıdakinin en az iki, üç katına yiyecek, içecekler satılıyorken. Seul teminalindeki kafelerde fiyatlar dışarıdakiyle aynıydı. Yine Kore'nin en turistik şehirlerinden biri olan Busan'daki terminalin tuvaletlerinde de klasik müzik çalıyordu.




Bizde mola yerlerinde otobüsün içine girip dini kitaplar dağıtan seyyar satıcılar olduğu gibi Kore'de de İncil dağıtan bir amcaya denk gelmiştim. Tabi  bu tip manzaralara Seul, Busan gibi büyük şehirlerin terminalinde rastlamıyorsunuz. Bakınız Sunçon Terminali'nde rastladığım o amca:







Bakınız: Kore'de otobüs yolculuğum



Kore'de şehirler arası ulaşım otobüs dışında uçak ve trenlerle de sağlanmakta. KTX denen Kore hızlı trenlerinin fiyatı pahalı olduğundan benim trene binme fırsatım olmadı maalesef. Anladığım kadarıyla trenler, sadece bizim için pahalı değil, Koreliler de hızlı tren fiyatlarının pahalılığından yakınıyorlardı. Trenler, Kore'de dağlık alanların fazla bulunmasından ötürü, her şehre de gitmiyor. Yazın trenle Kore'yi turlayan gençler de oluyor.

Bakınız: Kore'de hızlı tren ağı:




Yorumlarınızı bekliyorum. :)




Yorumlar