Tarihi Kore dizilerini severek izleyen biri olarak müzeyi gezerken kendimi adeta tarihi bir Kore dizisindeymişim gibi hissetmiştim. Zira müzede, halkın günlük ev eşyaları, tarım ve balıkçılıkta kullandıkları aletler ve toprak mahsulleri gibi 8.000'den fazla tarihi eser sergileniyor. Köy meydanı diyebileceğimiz gösteri alanında halk şarkıları, adayı temsil eden dalgıç kadınlara ait danslar, maske dansları ve köy seyirlik oyunları gibi geleneksel kültüre ait gösteriler günde iki kez yapılıyor. Biz de gittiğimizde bu gösteri için birkaç saat beklemiştik.
Ünlü Kore dizisi Jewel In The Palace namı diğer Saraydaki Mücevher dizisinde ana karakter Cangema'nın sürgüne gönderildiği yer Cecu Adası olarak geçtiği için müzede bu dizinin poster ve çeşitli eşyaların yer aldığı bir bölüm de bulunuyor. (Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki Saraydaki Mücevher dizisindeki karakter gerçek bir tarihi karakter değilmiş.) Saraydaki Mücevher ilk izlediğim dizilerden biri olduğu için bendeki yeri ayrıdır. O yüzden burayı gezerken çok duygulanmıştım.
Müzede Cecu Adası'na özgü canlı siyah domuzlar (흙돼지) bile geziniyordu. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz manzara beni en çok şaşırtan şeylerden biriydi. Eskiden Koreliler domuzları bir nevi lağım öğütücü hayvan olarak kullanıyorlarmış. (Üstte tuvaletlerini yapıyorlar, aşağıda da domuzlar pislikleri yiyor.)
Kore tarihi dizilerini izleyenler bilir, bu sopalar işkence aleti olarak kullanılıyor. Elleri ve ayakları bağlı olan kişinin bacakları zorla ayrılarak işkence yapılıyor.
주리틀기 |
Müzeyi gezerken yabancılarla belgesel çekimi yapıyorlardı.
Tahıl öğütmeye yarayan el değirmenleri
Bu sopalar ütü sopası olarak kullanılıyor. Elbiseye vura vura düzleştiriliyor.
Concu gezimde de gördüğüm salıncaklar bu müzede de sergileniyor. Kore'de eskiden ayakta binilen bu salıncaklarda uzun bahçe duvarlarından dışarıyı seyretmek isteyen kızların sallandığı söyleniyor.
Kore daması
Kore'de insanlar dua edip dilek dilerken taşları üst üste koyuyorlar. Aşağıdaki taşlar da muhtemelen şamanistik inanışa ait bir dua mekanı.
Kore tarihini ve kültürünü öğrenmek ve dolayısıyla da Korelileri daha yakından tanımak isteyenlerin bu müzeye gelip gezmesini şiddetle tavsiye ederim. Bu köy müzesi, Güney Kore'nin geleneksel kültürüne ne kadar sahip çıktığının bir göstergesi. Darısı Türkiye'nin başına.
Yorumlar