OCAGGYO HİKAYESİ | OJAKGYO BROTHERS DİZİSİ | KORE HİKAYELERİ




Geçenlerde televizyonda "Aslan Ailem" dizisinin tekrar bölümlerine denk geldim ve görür görmez daha seve seve izlediğim Kore dizisi Ojakgyo Brothers dizisinden uyarlama olduğunu anladım. Diziyi fazla izleyemedim ama güzel bir uyarlama olmuşa benziyordu. Zaten dizinin oyuncuları şimdi de iyi işler çıkarmaya devam ediyorlar. Dizinin uyarlandığı Ojakgyo Brothers dizisinden de Joo Won'u anlatırken bahsetmiştim hatırlarsanız. Dizide çok popüler olan zengin bir kızla, ailesi çiftçilikte yaşayan bir erkeğin ilişkisi anlatılıyor. Çiftçilikle uğraşmanın ne kadar değerli bir iş olduğunu, aile olmanın önemini anlatan çok sıcak bir diziydi. Kore dizilerinin en beğendiğim yönü karakterlerin yaptığı işleri çok detaylı biçimde ele alıyor olmaları. Diziyi izledikten sonra kazların nasıl yetiştirildiğini öğreniyorsunuz. Bu yüzden bu Kore dizisini izlemeyenlere şiddetle tavsiye ederim. 



Ben bu yazımdan diziden çok, Kore dizisi Ojakgyo Brothers'a adını veren Ocaggyo Hikayesi'nden bahsetmek istiyorum. Bu Ocaggyo aslında kökeni Çin'e dayanan bu efsane. Kore ve Japonya gibi ülkelerde de ufak değişikliklerle anlatılıyor.  Ocaggyo, "Saksağan ve Karga yolu" anlamına geliyor ve hikayesi de şöyle;



Eskiden göklerde bir kral yaşarmış. Bu kralın, Cinğyo isminde bir kızı varmış. Cinğyo çok kıyafet diktiğinden kral onu çok severmiş. (Cinğyo ören bayan demek) Bir gün Ciknyo inek çobanı olan Kyonu'yu görüp ona aşık olmuş. (Kyonu da inek çobanı demek) İkisi birbirlerine aşık olduktan sonra sürekli birlikte gezip tozmuşlar. Cinğyo örgü işleriyle uğraşmaz olmuş, Kyonu da ineklere bakmamaya başlamış. İki aşık birbirleriyle zaman geçirip kendi işleriyle uğraşamadıkları için Kral ikisini uyarmış. Ancak iki aşık kralın sözüne kulak asmamışlar.  Bu duruma sinirlenen kral Kyonu'yu doğuya, Cikno'yu batıya sürmüş. Yılda sadece tek bir gün, 7. Ayın 7. gününde yani 7 Temmuz'da samanyolunda buluşmalarına izin vermiş.

Daha sonra Cinğyyo ve Kyonu birbirlerinin hasretiyle yanıp tutuşarak bir yıl geçirdikten sonra 7. ayın 7. gününde birbirleriyle buluşmak için samanyoluma gitmişler. Ancak samanyolu nehri o kadar genişmiş ki karşıya geçemeyip sadece birbirlerinin yüzlerini görebiliyorlarmış. Hal böyleyken Kyonu ve Cinğyo çok üzülüp ağlamaya başlamışlar. Onların gözyaşları da sel olup yeryüzüne yağmur olarak inmiş. 

Her yerin su bastığını gören kuşlar endişelenip Kyonu ve Ciknomun ardımına koşmuşlar. Kargalar ve saksağanlar bir araya gelip Ciknyo ve Kyonu'yu buluşturacak bir köprü meydana getirmişler. 

Bir sonraki yıl yine 7. ayın 7. günü olur. O gün yine dünyadaki tüm kargalar samanyolunda toplanıp kanatlarını kocaman açarak köprü kurarlar. Kyonu ve Ciknyo da köprüden geçip birbirine kavuşurlar ve artık dünyada sel de olmaz. Bu yüzden bu yola "Saksağan ve Karga yolu"  anlamına gelen Ocag Gyo ismi verilir. 


Dizide de ailesi çiftçi olan fakir ama gururlu oğlan Joo Won ile babası iş adamı olan okulunda popüler zengin kızımız birbirine aşık oluyordu. Bizde Leyla İle Mecnun, Kerem ile Aslı gibi hikayelerin ismi dizilere verildiği gibi Kore'de durum aynı anlaşılan... Bu hikayeyi dinleyince dizi daha bir anlamlı gelmeye başladı!


Yorumlarınızı bekliyorum!

Yorumlar