KORE'DE ASKERLİK

Son dönemde Türkiye'de askerlik sisteminde büyük değişikliğe gidildi. Askerlik süresi kısaltıldı ve paralı sistemde de bir takım değişiklikler yapıldı. Bakınız Türkiye'deki yeni askerlik sistemi:


Güney Kore de bizdeki gibi erkeklerin askerlik yapması zorunlu olan ülkelerden biri. Çünkü Kore Savaşı'ndan sonra, Kuzey Kore ile aralarında herhangi bir barış anlaşması imzalamamış olduklarından hala savaş durumundalar. Ayrıca askerlik süresinin en uzun olduğu ülke olan Kuzey Kore'de erkekler 11  yıl, kadınlar ise 7 yıl askerlik yaptığından askerlik Güney Kore için büyük bir önem teşkil ediyor.


G.Kore'de askerlik yapma süresi de epey uzun. Kara kuvvetlerinde 2 yıl, deniz kuvvetlerinde 2 yıl 2 ay, hava kuvvetlerinde de 2 yıl 4 ay boyunca askerlik yapılıyor. Doktoralarını bitirenler, hasta olanlar vs. askerlikten muaf olabiliyorlar. Askerlik bittikten sonra da 7 yıl boyunca 1 günlük zorunlu idmanlara gidiyorlar. İdman günlerinde çalışanlara iş yerlerinden izin veriliyor.

Kore'de askerlik yapmanın çeşitli şekilleri var. Bir arkadaşım okulla beraber askerlik eğitimi alıyordu. Genelde akşamleyin idmanları yapıp sabahları dersine gidiyordu. Ancak her isteyen bu şekilde yapamıyormuş. (bazı zor sınavlara girmişti)

Kore'de 30 yaşına kadar askerlik yapılabiliyor. Bizde genelde üniversiteli erkekler bu askerlik işini mezun olduktan sonraya bırakıyorlar. Kore'de ise, bizden farklı olarak, erkekler genelde üniversite 2. ya da 3. sınıfta, (20-22 yaşları arasında) okulu dondurup askere gidiyorlar.  Çoğu kişi askerliğini üniversitede yapma taraftarı. Eğer geç kalırlarsa kendilerinden yaşça küçüklerin kendilerine emir vermesini istemediklerinden herkes erkenden gidip askerliğini yapmayı tercih ediyor.


Kore'de genelde ünlüler askerliklerini erteleyip geç yaşta askerlik yapıyorlar. Birçoğu da sağlık bahanesiyle memur olarak askerlik yaptığından büyük eleştiriler alıyorlar. Zaten Kore'de en ön plana çıkan magazin haberleri de Koreli ünlülerin askere gitme haberleri oluyor. Aslında 2 yıl hem kariyerlerinin en üst seviyesinde olan ünlüler için, hem de hayranlar için gerçekten de çok uzun bir süre. Ben de Gong Yoo'nun asker yolunu gözlemiştim.

Koreliler, bedelli askerlik yapmak fikrini de hiç hoş karşılamıyorlar. Çünkü 2 yıl gibi çok uzun süre askerlik yapılan bir ülkede zenginlerin para verip fakirlerin askerlik yapmasının hiç adil olmayacağını düşünüyorlar.


Kore gibi yaşam şartlarının ağır, rekabetin fazla olduğu bir ülkede, askerlik erkekler için büyük bir yük. Koreliler çok vatansever bir millet olmalarına rağmen askerliği bizdeki gibi 'vatan borcu' olarak görmüyorlar. Gençler, genelde askerlikten kaçma eğilimindeler. Birçok Koreli genç sağlık muayenesi olup askerliğini ya yapmamak, ya da askerlikte memurluk gibi hafif işlerde yapmak için çabalıyor. Hatta askerliğe gitmemek için kendilerine zarar vermek isteyenler bile oluyor. Koreli bir arkadaşım sırf askerliğe gitmemek istediği için parmağını kesmişti. (1 ay hastanede yattı ve askerliğini şu anda memur olarak yapıyor.)


Kore'de askerlik çok uzun olduğu için,ya erkekler askere gitmeden önce sevgililerinden ayrılıyorlar, ya da sevgilisiz kalamayan Koreli kızlar da askerlerle çıkmayı fazla tercih etmiyorlar. Sevgilisi askerde olup da 2 yıl boyunca sevgilisini bekleyen kızlarla 'evlenilecek kız' gözüyle bakıyorlar.


Kendi ülkesiyle ilgili her şeyin abartarak reklamını yapan Kore, askerliğin tanıtımını da yine dizileri aracılığıyla yapmış oldu. Bakınız: Descendants Of The Sun dizisi. Kore'de bu dizi çok tuttuğu için çoğu turistik eşyada diziyle alakalı baskılar vardı.


Bakınız Kore'den aldığım Song Joong Ki'li çorap.



Kore'deki askerlik sistemi ile ilgili sizi düşünceleriniz neler? Yorum bölümünde paylaşırsanız mutlu olurum. :)

Yorumlar