KORE'DE ÇİN YEMEĞİ YEDİK!



Türkiye'de Çin ve Japonya mutfaklarının yemekleri Kore'deki kadar yaygın değil. Sadece büyük şehirlerde Çin ve Japon  lokantalarına rastlıyorsunuz. Kore'de ise, Çin veya Japon yemeklerini yemek isterseniz bulmakta fazla güçlük çekmezsiniz.

Bana göre, Türkiye'de Çin ve Japon mutfaklarına çok rastlanmamasının birkaç sebebi var:

İlki; Çin ve Japonya adı üstünde kültür ve mesafe olarak bize uzak olan Uzakdoğu ülkeleri olduğu için Türkiye'de genelde gurme lokantaları şeklinde, herkesin sürekli gidemeyeceği biraz pahalıca olan restoranlardan. Bunun dışında da Kapadokya gibi Koreli, Japon turistlerin olduğu yerlerde Kore, Japon yemeklerinin olduğu restoranlara rastlıyorsunuz.


İkinci olarak; Türk mutfağı Kore'ninki kadar yetersiz değil. Bu yüzden yabancı yemeklere fazla ihtiyaç duymuyoruz. Kendi yemeklerimiz fazlasıyla yetiyor bize. (Adeta fanı olduğum) Ayhan Sicimoğlu'nun da dediği gibi Türk milleti damak zevki konusunda çok seçicidir ve başka milletlerin yemeklerini kolay kolay beğenmez. Kore'de sebze, meyve bize göre çok az olduğundan başka ülkelerin mutfaklarından geçiniyor. Kore'de yemek yediğinizde Koreliler sürekli "Aslında o Çin yemeği ya da Japon yemeği." diyorlar. Bunda Japonya, Çin gibi büyük devletlerin eski tarihlerden beri Kore'yi kültürel, siyasi, coğrafi  açıdan etkilemesinin de payı büyük tabi ki.

Son olarak da, Kore'de çok fazla Çinli ve Japon'un yaşıyor. Kore'de yaşayan bu Çinli ve Japonlar, kendi yemeklerini yaptıkları lokantaları küçük de olsa  açıyorlar. 

Biz de Kore'deyken Çinli arkadaşlarımızla beraber (ki Kore'yi Çinli öğrenciler istila etmişler adeta. Her yerden Çinli çıkıyor.) Korece konuşamayan bir Çinlinin açtığı küçücük bir Çin lokantasına gitmiştik. Hem başka lezzetler tatmak adına, hem de arkadaşlarımızın gönlünü hoş etmek için. Çünkü Çinliler buna değer.


Birkaç tane ismini bilmediğimiz Çin yemeği sipariş ettik. (Resmini koyduğum yemeklerin adını bilenler çıkarsa da yoruma yazın.) Bir tanesi suyunu içmelere doyamadığım, bizimkilerden birazcık daha kalın kesilmiş erişteleri olan bir erişte çorbasıydı. Diğeri de yumurtalı börek gibi bir şeydi.



Kore yemekleri bir Türkün damak zevkine hitap etmeyebilir ama Çin yemekleri sanki bizimkilere daha uygun. Daha önce de Ankara'da bir Çin restoranına gitmiş ve orada yediğimiz yemeklere de bayılmıştım. Hala acılı ekşili çorbasının, et sote ve tavuk kızartmasının tadı aklımdadır. Tabi yabancı mutfaklara ait yemeklerin her ülkede biraz değiştirilerek, o ülke insanının damak zevkine uygun hale getirilerek sunulduğu da bir gerçek galiba. (Bizim dönerin Kore'de daha farklı tatması gibi.) Belki Çin'de gidip aynı yemeği yemiş olsaydım bu kadar beğenmeyecektim.

Kore'deki bir hocamın dediğine göre, Korelilerin çok yemelerine göre zayıf kalmalarının sebebi acı yemekler yemeleriyken, Çinlilerin Korelilere göre çok yağlı yemekler yemelerine göre zinde kalmalarının sebebi, yemeklerinde çok fazla soğan kullanıyor olmalarıymış.


Özetle, Kore'ye gidiyorsanız sürekli evde oturup Türk yemekleri yapmayı denemek yerine başka başka ülkelerin yemeklerini tatma fırsatını kaçırmayın.

Yorumlarınızı bekliyorum: )







Yorumlar