KORE'NİN MODA ANLAYIŞI


Güney Kore dünyadaki birçok trende imzasını atan bir ülke. Artık her akım G.Kore'den dünyaya yayılır hale geldi. Moda konusunda da kendinden bolca söz ettiren bu nadide ülkeye, Türkiye'den de birçok modacı, modayı daha yakından takip etmek adına yılda birkaç kez gidiyormuş. Ayrıca bazı alışveriş sitelerinde Kore tarzı kıyafetler de bolca satılır oldu. Bu yazımdaysa size kendi gözlemlediğim kadarıyla G.Kore ile ülkemizdeki moda anlayışı arasındaki benzerlikler ve farklılıklarından bahsetmek istiyorum.


1. Soluk renkli kıyafetler...

Eskiden Kore'ye giden misyonerler Kore'ye "Beyaz Halk" diyorlarmış. Herkes tarihi dizilerde gördüğümüz o beyaz hanbokları (Kore bindallıları.) giydiği için. Şimdi de durum pek farklı sayılmaz aslında. Koreliler genelde açık renkli ve pastel tonlu kıyafetleri tercih ediyorlar. Bizde genelde herkes kendi zevkine uygun giyinir, modayı sıkı takip edenler de vardır, modayla hiç alakası olmayanlar da... Herkes kendine yakıştırdığı rengi giyinir ama genelde Korelilere göre canlı renkler giyiyoruz. Ben de genelde canlı renkler sevdiğim için Kore'ye giderken yanıma hep mor renkli pantolon, fosforlu renkli t-shirtler falan almıştım. Koreliler uzaylı görmüş gibi bakıyorlardı. 



2 Moda neyse...

Koreliler genelde şık kıyafetler giyiniyorlar, çoğunlukla da mağazaların vitrinlerinde gördükleri şekilde giyiniyorlar. Modaya uymaları güzel tabi ama belediye dağıtmış gibi herkes aynı şeyi giyince bir o kadar da itici duruyor. Bizimkinin tam aksine pişti olmak için uğraşıyor gibiler. Tamamen aynı kıyafetleri giymeseler de genelde çok küçük farklılıklar oluyor. Mağazalara gittiğinizde de ilginç bir şekilde kıyafetlerin bedenleri sınırlı  ve bizdeki kadar çeşit de bulamıyorsunuz. Buradan Korelilere seslenmek istiyorum: başkası olma kendin ol böyle çok daha güzelsin!






Peding akımı

Bakınız bu görmüş olduğunuz, fiyatı epey pahalı olan battal boy, siyah şişme montlar geçen kış Kore'de çok meşhurdu, kız-erkek fark etmeksizin herkes penguen gibi dolaşıyordu. Hatta okul cağındaki çocuklar da çok giydiği için okul üniforması diye dalga geçiliyordu. Koreliler bu montlara pedinğ (패딩) diyorlar.

Ben kızları bu montla ilk gördüğümde, duruma fazla romantik açıdan yaklaşıp, erkek arkadaşlarının kabanlarını giymişler diye düşünmüştüm. Çünkü epey bir uzun ve bol gözüküyordu. Sonra anladım ki modaymış. Kore insanı modadan soğutuyor! Aslında Kore kışları çok soğuk olduğu için bu kabanlar çok ideal. Çünkü yaklaşık 3-4 cm kalınlıkta, giyince bile ağırlığını hissediyorsunuz. Ancak bazı kızlar kış günü etek giyiyorlardı bunun altına.

3. Erkek şıklığı...

 Kore'den döndüğümde İstanbul'da fark ettiğim şeylerden bir tanesi Türklerden çok Arapların olması(!), diğeri de koyu renkli giyiniyor olmamız. Bunu gerçekten de daha önce fark etmemişim. Kore'de erkeklerin toz pembe, sarı falan giymelerine alışmış olan bu gözlerim, Türkiye'de renk körü olmuş gibiydi. Herşey siyah-beyaz filmlere dönüşmüştü. Gidip de erkeklere illa cırt pembe giyin demiyoruz ama biraz renklenin canım! Bu konuda bence kızlara çok iş düşüyor. Hatta hemen bir kamu spotu başlatmak istiyorum. Babalarımıza, abilerimize, kocalarımıza canlı renkli kıyafetler alalım veya aldıralım!

Türkiye'de kısa pantolonlar meşhur olmadan çok öncleri Kore dizilerinde kısa pantolon giyen jönleri görüyorduk. Bakınız Lee Min Ho dizileri

4. Şort sevdası...

 Kore'de kızlar göğüs dekoltesini fazla tercih etmiyorlar. Onun yerine bacakları gösteren kısa şortlar giyiniyorlar. Hatta yaz-kış şortla geziyor kızlar ve erkekler. Kızların bacakları güzel, şimdi haklarını yemeyeyim. Erkeklerin de genelde bacaklarındaki kıllar alınmış olması beni şok etmişti.


5. Yazın uzun kollularla...

Koreliler gerçek bir güneş düşmanı. Türkiye'ye gelen Alman turistlerin bizim kapalı dediğimiz havalarda güneş gördüklerine sevinmelerine ve hemen o buldukları azıcık güneş ışınıyla güneşlenmelerine balkonda şahit olmuştum. Korelilerde bu tam tersi şeklinde sirayet ediyor. Azıcık güneş görseler güneş şemsiyelerini yanlarına alıp bilmem kaç faktör koruyuculuktaki güneş kremlerini sürmeden dışarı çıkmıyorlar. Kore'de beyaz olmak çok değerli. Bizim amele yanığı dememiz gibi Kore'de de güneşte yanmak bir nevi düşüklük göstergesi. Koreliler bronzlaşmak istemediklerinden yazın o sıcak ve nemli havasında uzun kollu giyenlerini de çok gördüm.  Kore'de beyaz ten güzellik göstergelerinden bir tanesi olduğu için öyle uzanmışım kumsala güneş damlar içime durumu fazla yok anlayacağınız!

6. Efil efil elbiseler...

 Kore'de en beğendiğim şeylerden biri Koreli kızların hanım hanımcık etek ve elbise giymeleri. Ne yani biz giymiyor muyuz? diye sorarsanız evet biz de giyiyoruz ama Türkiye'de çoğu zaman otobüste vs. açılır bir yerimiz korkusuyla etek ve elbise giyemediğimizden mi yoksa daha rahat olduğundan mı çoğunlukla pantolon tercih ediyoruz. (Yıl olmuş kaç biz hala nerelerdeyiz!) Koreli kızlar bizden daha fazla elbise giyiyorlar. Bu yüzden Kore'ye gidecekseniz mutlaka elbise götürün yanınızda. Kore sıcaklarında efil efil elbise gitmek gibisi yok.


7. Beden ölçüleri...


Koreliler minyon tipliler. Bunun sebebi de bizim kadar şekerli ürün tüketmiyor, sağlıklı besleniyor ve spor yapıyor olmaları elbette. Tabi Kore'de de kilolular var ama genel olarak minyonlar. Bu yüzden Türklerin Kore'de en çok zorlandığı konulardan biri, Kore'de kendilerine uygun kıyafet bulma sorunu. Hem tarzları çok farklı olduğundan, hem de beden yönünden. Kadınlarda göğüs denen bir şey yok zaten. Amerikalı o kadar da kilolu olmayan arkadaşım çareyi internetten XXL kıyafetler sipariş ederek bulmuştu çareyi.

 Ayakkabı konusunda da büyük numara ayakkabı giyenler orada ayakkabı bulmakta zorlanabilirler. Eğer boyunuz kısa ve sıskaysanız Kore'de çok rahat kıyafet bulursunuz. Ama etine dolgun Türk kızlarının hiç şansı yok! 

Bakınız: Türk kızı & Koreli minyon bir kızın pantolon ölçüsü karşılaştırması


8. Terlik sevdası...

Türkiye'de terlik denince akıllara anne terliği gelir. Bakkala giderken bile terlik giyilmiyor artık. Kore'de ise Korelilerin her yere terlikle gitmeleri yabancılar tarafından garipseniyor. Bizde de yazları sandaletler daha şık olduğu düşünülerek tercih ediliyor genelde. Kore'deyse kütüphanelerde, üniversitelerde bizim çizgili banyo/tuvalet terliklerini giyen Koreli gençlere çok rastlıyorsunuz. Her Kore bakkalında, marketinde bu terliklerden var. Kızlar makyajsız bakkala bile gitmiyorlar, gitseler bile maske takıyorlar ama üstlerinde süper elbiseler varken bile altlarında bu terlik olabiliyor.

Bakınız üniversitede derse giderken nazar-ı dikkatimi celbeden bir arkadaş:







Siz Kore modası konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum bölümünde görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!!






Yorumlar