ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KORE DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

KORE DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

Son dönemlerde Kore dizileri ve müziklerinin etkisiyle ülkemizde Güney Kore'ye ve Korece'ye ilgi fazlasıyla artmış durumda. Birçok kişi kendi kendine, kurslara giderek veya üniversitede Kore Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyarak Korece öğrenmeye çalışıyor.


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümüyle ilgili internette yeterli bilgi mevcut değil, ne yazık ki. Bölümle ilgili çok fazla soru geldiğinden ve de çoğu kişinin bu konuda çok bilinçsiz olduğunu gördüğümden mezun olduğum bu bölümle ilgili detaylı bilgi vermek ve böylelikle de bu bölümü tercih edeceklere yol göstermek istiyorum.
 

Korece nasıl bir dil?

G.Kore çok önceden Çince karakterleri kullanıyormuş. Ancak Çince'nin öğrenmesi zor bir yazı sistemi olduğu için Kral Secong, Çince karakterleri kaldırıp yeni bir alfabe yapmış.(Çok da iyi yapmış!) Kore'nin Japonca'ya ve Çince'ye göre çok basit sayılacak bir alfabesi var. Korece Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Aynı dil ailesinden (Altay) geldiğimizi söyleyen dilciler de çoğunlukta. Türkçe'deki gibi Korece'de de birçok ek var. Bunlar bizim için avantaj. Yine de değişik bir alfabe ile yazılmış kelimeleri ezberlemek zor. Ayrıca Korece'de çok fazla ek ve kelime olduğu için bunları öğrenmek ve konuşurken pratiğe dökmek biraz zaman alan bir iş.


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü Türkiye'de hangi üniversitelerde var?

Türkiye'de sadece iki üniversitede mevcuttu. Ankara'da Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve de Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde. 2016 yılında ise, İstanbul Üniversitesi'nde açıldı. Bunların dışında birkaç üniversitede bu bölüm kağıt üzerinde açılmış durumda. Ancak bu üniversitelerde henüz öğretim görevlisi ihtiyacı bulunduğundan öğrenci alımı yapılamamakta.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'ne nasıl girilir?


Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümünü tercih edebilmek için YGS ve LYS 5 (İngilizce) sınavlarına girmek ve yeterli puanı almak gerekiyor.



YGS nedir?


YGS yani Yükseköğretime Geçiş Sınavı, mart ayında yapılan üniversiteye girişte ilk adım. Bu sınav Türkçe Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri bölümleri olmak üzere 4 bölümden oluşmakta.

LYS Nedir?



LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı, haziran ayında yapılan üniversiteye girişte ikinci adım. Bu sınav 5 ayrı oturumdan oluşmakta. Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'ne girmek için LYS 5 (Yabancı Dil) oturumuna girmek gerekiyor.

Bölüme girmek için Korece bilmek gerekiyor mu?


Hayır, Korece bilmek gerekmiyor. LYS 5'de sadece İngilizce çözerek bu bölüme girebiliyorsunuz. Bölüme girince Korece öğrenmeye sıfırdan başlıyorsunuz.


Kore Dili ve Edebiyatı hangi puan türüyle öğrenci alıyor ve puan dağılımı nasıl, hangi alanı daha çok çözmem gerekiyor?


Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü Dil 3 puan türüyle öğrenci alıyor.


Puan dağılımı ise şöyle;


%48 Türkçe


%20 Yabancı dil yani İngilizce


%20 Sosyal Bilimler


%7 Matematik


%5 Fen


Yani sadece Türkçe, Sosyal Bilimler ve İngilizce alanlarından yeterli düzeyde soru çözerek bu alana girebilirsiniz.





Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün kontenjanları ne kadar?



Ankara Üniversitesi'nin 31, Erciyes Üniversitesi'nin 1.Öğretim 36 ve 2. öğretim 36, İstanbul Üniversitesinin ise 21 kişilik kontenjanları mevcut.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün puanı kaç?


Puanlar her yıl değişmekle birlikte Ankara Üniversitesi daha çok tercih edildiği için puanı Erciyes Üniversitesi'ne göre daha yüksek.




Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nün sıralamaları nasıl?

Sıralamalar da yıllara göre değişkenlik göstermekte. Ancak Ankara Üniversitesi'ne girmek için ilk 10.000'lik kesimin içine girebilmek, Erciyes Üniversitesi için ise 1. öğretim için ilk 20.000'e girmek, 2.öğretim içinse ilk 25.000'e girmek gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi'nin sıralaması da büyük ihtimalle bu iki üniversitenin arasında bir yerlerde olur.




Peki Ankara Üniversitesi mi, Erciyes Üniversitesi mi, yoksa İstanbul Üniversitesi mi?

Bu soru herkesin kafasını karıştıran bir soru. Bizim bölümde Ankara'ya puanı yetip de tercih etmeyen ve Erciyes'e gelen birçok kişi var. Bunda Göksel Hocamız başta olmak üzere eğitimci kadrosunun iyi olması ve Kore'ye gönderilenlerin sayısının fazla olmasının etkisi var sanırım. (Ankara Üniversitesinde Kore'ye gidenlerin daha az olduğu söyleniyor. Ne kadar doğru bilmiyorum.)


(İstanbul Üniversitesi'nde bölüm yeni açıldığı için henüz bilgi sahibi değilim.)

Hangi şehirde okumalıyım?

Benim naçizane fikrim, hangi bölümü okursanız okuyun, kendi ailenizin yanınızda okuyun. Aile yanında okurken dersleriniz dışında başka şeyleri kafanıza takmıyorsunuz. Aileden uzakta okuduğunuzda başta para olmak üzere tüm yük omuzlarınıza biniyor. Ben erken yaşta sorumluluk almayı çok doğru bulmayanlardanım.  Ancak Kore Dili ve Edebiyatı bölümü kendi yaşadığınız şehirde değilse, tüm şartları iyice düşünüp taşınıp ona göre karar verin. Emek olmadan yemek de olmuyor, hayalleri gerçekleştirmek için zorlulara da katlanmak gerekiyor. Diğer yandan, bizim bölüme Kore aşkıyla yanıp tutuşarak gelip de o hayallerindeki Kore'yi bulamayıp okuldan kopan kişiler de oldu. Bu yüzden kendi niteliklerinizi dikkate alarak, bu bölüme oppa aşkıyla mı yoksa gerçekten bir dil öğrenmek ve kendinizi geliştirip meslek sahibi olmak aşkıyla mı gelmek istediğinize karar vererek gelin. Zira Kore o hayallerimizdeki Kore değil...




Erciyes Üniversitesi nasıl bir üniversite?

Malumunuz Erciyes Üniversitesi Kayseri ili sınırları içinde, Türkiye'de başarılı ilk 10 devlet üniversitesi arasında sayılan bir üniversitemiz. Üniversiteye ulaşım, tramvay ve otobüslerle sağlanmakta. Fakülteler, bazı üniversitelere kıyasla birbirlerine oldukça yakın mesafede denebilir. Uzakta bulunan fakültelere de üniversite içindeki ring otobüslerine binerek veya belediye tarafından tahsis edilmiş bisikletlerle ulaşım rahatlıkla sağlanmakta. Gözlemlediğim kadarıyla, üniversitede yabancı öğrenci sayısı da epey fazla. (Hep zencileri, İngilizce konuşanları falan görüyorum kampüsün içinde.)


Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi nasıl bir fakülte?






Erciyes Üniversitesi (eski) Fen Edebiyat Fakültesi



Fakültemiz Fen Fakültesi'yle ortak binaya sahip. Fakültemizde, Türk Dili, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Sanat Tarihi gibi bölümlerin yanında, Kore Dili, Çin Dili, Japon Dili gibi Uzak Doğu dilleri ve Ermeni Dili, İbrani Dili, Rus Dili gibi bölümler de mevcut.



Kayseri nasıl bir şehir?


Kayseri benim gözümde tipik bir İç Anadolu şehri. 1 Milyon civarında nüfusu ile Büyük Şehir kategorisinde yer alıyor. Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde aileden uzakta okumak çok zor. Kayseri bu yönüyle ne çok büyük, ne çok küçük, tam bir öğrenci şehri.

Kayseri soğuk mu?

Evet. Özellikle sıcak illerden gelenler için epey soğuk bir şehir. Kış için yanınıza kaban, çizme gibi eşyalarınızı getirmeyi unutmayın. Çevresi yüksek dağlarla çevrili olmasından kaynaklı bir durum olsa gerek, Kayseri'de rüzgar sert eser. :)


Kayseri'de gezilecek yerler var mı?


Genelde deniz kıyısındaki illerden ve büyük şehirlerden gelenler için buraya uyum sağlamak biraz zor olabiliyor. Özellikle gece hayatı arayanlar, o bar senin bu bar benim fellik fellik gezip eğlenmek isteyenler Kayseri'den fazlasıyla şikayetçiler. Zira hayat akşamleyin durma noktasına geliyor Kayseri'de. Ama alışveriş merkezleri, kafe gibi öğrencilerin takıldığı mekanlar mevcut. Erciyes Dağı'na çıkıp kayak yapabilir, Ali Dağı'na çıkıp piknik yapabilirsiniz. Nevşehir bir saatlik mesafede bulunduğundan Kapadokya'yı gezebilirsiniz. Ben Kayseri'ye çok kurak, köy gibi hiç gelişmemiş bir yer olduğunu düşünerek gitmiştim. Ancak gayet yeşil (özellikle üniversitenin içi çok yeşil), yolları çok geniş (Bununla birlikte şoförleri fren nedir bilmiyorlar, aman dikkat!) ve de şehrin ortasından geçen tramvay şehre ayrı bir hava katmış.


Kayseri insanı nasıl?


Ben şahsen bu konuda genelleme yapmaya karşıyım. Her yerin iyisi de var, kötüsü de. Kayserililer için Türkiye'de genel bir algı var. Haklarında duyduğum şeyler; gözü açık bir millet oldukları, ticari zekaya sahip oldukları, ev sahiplerinin çok kira istedikleri, satıcıları pazarlık konusunda yenemeyeceğiniz, insanlarının kaba olduğu gibi...


Gördüğüm kadarıyla Kayseri insanı tipik Anadolu insanı. Konuşmaları kulağa kaba gelebiliyor ama büyük şehirden gitmiş biri olarak insanları daha insanlıklı geldi bana. Özellikle öğrenci olduğumu öğrendiklerinde çok yardımcı oldular. Bu tabi biraz da kendinize bağlı. Siz kibar olunca onlar da kibar davranıyorlar. Alışık olmadıklarından uçuk sayılabilecek kişilere karşı farklı tepkiler verebiliyorlar. Yani gidip de otobüslerde sevgilinizle laubali hareketler yaparsanız, ne bileyim açık seçik giyerseniz farklı tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Ama yok ben yurttan/evden okula, okuldan eve/yurda giderim, kimseyle işim olmaz derseniz pek bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Bölümden mezun olunca ne iş yapacağım?

Bölümden mezun olunca işsiz kalma ihtimaliniz çok yüksek. Bunu bilerek bölüme gelmekte yarar var. Bölüm mezunları Hyundai, Samsung, KIA gibi Kore firmalarında, fabrikalarda, turizm şirketlerinde çevirmen olarak veya turist rehberi olarak çalışabilmekte. İş bulabilmek için farklı alanlarda Korece bilgisine sahip olmak şart.

Peki Kore Dili okumalı mıyım, iş bulur muyum?

Günümüz şartlarında çeşitli alanlarda Korece bilenlere ihtiyaç duyulmakta. Ancak kendi kendine Korece öğrenenleri, kurslara gidenleri ve de yeni açılacak bölümleri hesaba katacak olursak, bundan 5-10 yıl sonra muhtemelen bu ihtiyaç ortadan kalkacak ve Korece bilenler açıkta kalacak. Japon Dili ve Çin Dili gibi diğer bölümlerden mezun olanlar şimdiden bunu yaşıyorlar. İngiliz Dili mezunları muhtemelen farklı alanlarda uzmanlaşarak, öğretmenlik yaparak kendilerine bir şekilde iş bulabilirler. Ancak Kore Dili'nde çalışılabilecek yerler sınırlı. Bunu dikkate alarak bu bölüme gelmeniz yararınıza olacaktır.

Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü öğrencileri nasıl?

Açıkçası bizim bölümün havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez, bölümde her tip insanı bulmanız mümkün. Fakültede saçı turuncu, mavi, yeşil gibi değişik renkle boyanmış ya da saçı değişik biçimde kesilmiş birini görürseniz, bilin ki o kişi, bizim bölümdendir. Farkımız tarzımız. :) Bunu dedim diye arkadaşsız kalacağım diye de korkmayın tabi, her türden insan olduğu için kendinize uyan birilerini illa ki bulursunuz.

Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri arasındaki ilişki nasıl?

Bizim bölüme has, Kore'yle münasebetimizden kaynaklanan bir özelliğimiz var ki, o da, sınıflar arasında sonbe-hube yani üst sınıf-alt sınıf ilişkimiz. Bu daha ilk dersten hocalar tarafından da dile getirilir zaten. "Sonbeleriniz geçen yıllarda ..." diye başlayan cümleleri çok duyacaksınız hazırlıklı olun.

Normalde bu ilişkinin büyükleri saymak, küçükleri sevmek şeklinde tezahür etmesi gerekirken, bu sonbe-hube ilişkisini yanlış anlayıp burunları Kaf Dağı'na ulaşan sonbeleriniz de çıkacaktır. Canınızı sıkmayın. Siz de bir gün sonbe olacaksınız o zaman intikamınızı alırsınız. :)

Erciyes Üniversitesi Kore Dili Ve Edebiyatı bölümü nasıl?

Bölümümüz "Biz bir aileyiz" mottosuyla hareket etmeye çalışan ve diğer bölümlere nazaran öğrencileri birbiriyle daha kaynaşmış olan bir bölümdür. Bu Türkiye'de mezun olduğu halde kendi sınıf arkadaşını bile tanımayan kişilerin olduğu diğer üniversiteleri düşünürsek genel üniversite algısını bozacak bir olgudur. Bölümde herkesle çok samimi olmasanız da en azından sima olarak bu sonbe, bu hube (bu bizden) diyebilirsiniz.

Bunun dışında bölümde Kore hayranı olsun ya da olmasın herkes Kore'ye gitmek ister. Bu yüzden de öğrenciler arasında fazla belli edilmese de bir rekabet vardır.

Bölümdeki herkes Kore Fanı mıdır?

Sanılanın aksine, bölüme gelen her öğrenci Kore hayranı olarak gelmez. Kimi tercih kurbanı olmuştur, kimi yabancı dil öğrenme aşkıyla gelmiştir, kimi geliş sebebini bile bilmemektedir. Bölüme hayran olarak gelenlere de başta hocalarımız olmak üzere kötü gözle bakılmaktadır. Bu yüzden nice hayran hayranlıklarını gizlemek durumunda kalmış ve sindirilmiştir.

Hoca derste sorar:

-Yoksa siz de mi fanlardansınız?

-...

Sınıfta derin sessizlik.

O sırada iki arkadaşın arasında geçen konuşma şudur:

-EXO'yu seviyordun sen hani, kaldırsana elini.

-EXO mu, ne EXO'su, o ne?



Bölümde Kore'ye has etkinlikler var mı?

Evet. Bölümümüzde Samulnori (Kore Geleneksel Çalgıları), Tekvando, Talçum (Maske Dansı), Yelpaze Dansı gibi Kore'yle ilgili bilimum uğraşılarımız mevcut. Yılın başında üst sınıflar (sonbeleriniz) sınıflarınıza gelerek bunların tanıtımını yaparlar. Bu etkinliklere katılmanız Kore'ye gidişte size artılar katar, hocalar bunları da değerlendirirler.

Kore Dili Ve Edebiyatı okuyorum deyince insanların tepkisi nasıl oluyor?

Kore fanları arasında epey popüler oluyorsunuz. Ama diğer insanlara söylediğinizde insanlar "Aa... çok değişik bir bölüm." diyerek şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bazılarının küçümseyen bakışlarıyla karşılaşmaya da hazır olun.

Bölümle ilgili başka hangi etkinlikler yapılır?

Yılın başında herkesin kaynaşması için yine bizim bölüme has "Tanışma Çayı" yapılır. Çay derken, öyle çayların kahvelerin havada uçuştuğu bir şeyler hayal etmeyin. Konferans salonuna herkes toplanır ve sınıflar sırayla kendilerini tanıtırlar, sonra herkes dağılır. Bunun için üst sınıfların gövde gösterisi de denebilir, o yüzden üst sınıflar pek bir hevesli giderler bu çaya.:)

Ayrıca "Geleneksel Eser Yorum Yarışması" yapılır. Kore yazarlarının Türkçe'ye çevrilmiş eserleriyle ilgili yapılan yorumlardan dereceye girenlere hatırı sayılır nitelikteki hediyelerin verildiği yarışma.

Yıl sonunda üstte saydığımız etkinliklere (tekvando, maske dansı vs.) katılanların gösterilerinin yapıldığı "Geleneksel Kore Kültür Günü" düzenlenir. Burada isteyenler şarkı söyleyip dans da edebilirler.

Bunun dışında Kore'yle ve Korece ile ilgili çeşitli konferanslar, Kore yemeklerinin yapılıp yendiği toplantılar da yapılmaktadır.

Yine yıl sonunda yapılan "Bölüm Pikniği"de eğlenceli aktivitelerimiz arasındadır.







2016 yılı bölüm pikniğinden




Bölüm hocaları kimlerdir, Koreli hocalar da var mıdır?

Prof. Dr. Göksel Türközü Hocamız, bölümümüzün en tatlı-sert hocasıdır. Bölüme gelmeden önce ismini çok duyduğum ve nasıl biri olduğunu merak ettiğim bir hocamdı. Tanışınca anladım neden kendinden bu kadar söz ettirdiğini. Burnundan kıl aldırmayan çoğu profesörün aksine, hem çok alçakgönüllü, hem de otoriter bir hocamızdır kendileri. Ondan hem çekiniriz, hem de ona çok saygı duyup severiz. Bilgisi de derya deniz. Bölüme geldiğinizde onun engin bilgisinden yararlanın derim ben.


Doç. Dr. Hatice Esin Köroğlu Türközü hocamız, bölümümüzü kuran Göksel Hocamızın sevdiceği hocamız. :) Göksel Hoca bölümümüzün babasıysa Hatice Hocamız da bölümümüzün annesidir.




Ayrıca dört tane Koreli hocamız ve beş tane de araştırma görevlisi hocamız vardır.



Bölümde hangi dersleri alıyorsunuz?


Bölüm dersleri

Bölümde Kore'ye gönderiliyor mu?

Gönderiliyor. Erciyes Üniversitesinde 2. sınıfın 2. döneminden itibaren Kore'ye gidilebiliyor. Ancak her isteyen kişi gönderilmiyor. Belli bir kontenjanı ve şartları var. Başvurular, ortalama, devamsızlık durumu, TOPIK sınavı dikkate alınarak hocalar tarafından değerlendiriliyor. Başarılı öğrenciler yurt, okul bursu alarak gidebiliyorlar. Hiç burs almadan gidenler de mevcut.

Kore'de Okurken Üniversite Harcı ve Yurt Parası Ödeniyor mu?

Şöyle ki Kore üniversitelerinin harçları çok yüksek. Kendi imkanlarınızla gitseniz muhtemelen bunun altından kalkamazsınız. Bölümümüzün Kore'deki üniversitelerle anlaşması bulunduğu için değişim öğrencisi olarak seçilen öğrencilerin çoğu okul harçlarını ödemiyorlar. Bölümümüzde Kore'ye gitmek için yukarıda saydığım şartların hepsini sağlayamayan, örneğin başarı durumları pek parlak olmayan ancak etkinliklerde görev almak vs. gibi bölümümüze katkısı olan öğrenciler, hocalarımızdan Kore'ye gitmek için özel talepte bulunuyorlar. Hocalarımız da bu öğrencilerimizi kırmayıp 5-10 milyar gibi Kore'ye göre çok az sayılabilecek meblağlarla Kore'deki üniversitelerde okuma şansı elde edebiliyorlar.


Anlaşmalı üniversitelerin çoğunun yurt parasını biz ödüyoruz maalesef. Sayılı sayıda üniversitenin yurt parası ödenmiyor. Yurt ücretleri üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermekte. (Aylık olarak 500-2000 lira arasında)



Kore'de Okumak Çok Mu Masraflı?

İlk başta uçak bileti için gidiş dönüş epey parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Kore para birimi bizimkine göre çok değerli. (Dolarla yarışıyor.) Bu yüzden de Kore'de yaşamak zor.  Bunu hesaba katınca Kore için çok küçük bir meblağ bizim için çok yüksek meblağlar anlamına gelebiliyor. Kore'deki masraflar kişiden kişiye, okumaya gittiğiniz şehre vs. göre değişiyor.  Kore'de tutumlu harcadığınız (o konser senin bu konser benim gezmediğiniz, çok fazla alışveriş yapmadığınız) takdirde Kore'de yemek vs. için aylık harcamanız tahminen 300-500 Bin Won'u bulur.




Bölümde Burs Olanakları Nasıl?

Çeşitli Kore kuruluşları, bölümümüzün eski mezunlarının çalıştığı Kore firmaları, hocaların yakınları, tanıdıkları tarafından bölümümüze destek için ara ara çeşitli ekonomik yardımlar yapılıyor. Ancak ne yazık ki yeterli değil.

Bölümümüze yapılacak her türlü yardıma açığız. Tanıdığınız böyle yardımsever insanlar varsa haberdar edin lütfen. :)




Kore'de ne kadar eğitim alınıyor?

Kore'de 1 ya da 2 dönem kalınabiliyor.



Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü'nde Koreli öğrenciler de var mı?

Evet. Çok değil, iki bilemedin üç tane Koreli öğrenci oluyor. Onlar da bir Suzy, bir Jae Joong değiller elbette. Tipik minyon Koreliler. Genelde fazla konuşmazlar, konuşmaya yeltenmezler de. Çekingen çekingen sınıfın bir köşesinde takılırlar.



Başka bölümden Çift Anadal(ÇAP) yapabiliyor muyuz?

Üniversite böyle bir imkan sağlıyor. Ancak Çift Anadal yapmanın birçok şartı var. İlk olarak Çift Anadal başvuruları 2. sınıftan itibaren (2, 3 ve 4.sınıfta) başlar. Yani bölüme gelir gelmez ben Çift Anadal'a başvurayım diyemezsiniz. Çünkü o yılki başarı durumunuza, not ortalamanıza bakılarak değerlendirme yapılıyor. İkinci olarak üniversiteye giriş puanınızın o bölümü tutuyor olması lazım. (Yani diyelim ki; Korece'ye puanınız yetiyor ve orayı kazandınız ama İngilizce'ye yetmiyor. Siz İngilizce'den Çift Anadal yapmak istiyorsunuz. İşte bu mümkün olmuyor. Önce üniversiteye girişteki dil puanınızın yetmesi gerekli.)


Kore Dili okuyanlar genelde fakültemizde bulunan Japonca, Çince, Rusça, İngilizce gibi dil puanıyla öğrenci alan bölümlerde ÇAP yapmak istiyorlar. Ancak bu bölüme ben Çift Anadal yaparım diye gelmeyin kesinlikle! Hangi bölümü istiyorsanız onu okuyun. Çünkü her bölüm yukarıda saydığım şartları sağlayan sadece 2 kişiyi alabiliyor, çok fazla kişi alınamıyor. Ayrıca iki dili bir arada yürütmek çok zor bir iş. Korece diğer dillere göre çok kolay bir dil ancak çap yapabileceğiniz diller Korece'den daha zor diller. Kore Dili'nde de yıldan yıla dersler zorlaşacağından bir de üstüne zor bir dili öğrenmek çok yorucu olur. Ayrıca ders programları ya da sınav programları çakıştığı için de zorlanılıyor. Bu yüzden ikisini bir arada yürütemeyip donduran birçok kişi tanıyorum ben. Zaten bizim bölümde Kore'ye gitme durumu vs. olduğu için mecburen dondurmak zorunda kalıyor insanlar. Ayrıca hocalarımız da fazla desteklemiyorlar bu ÇAP fikrini. Devamsızlık konusunda hiç acımıyorlar.


İlla da yaparım ben diyorsanız bölüme geldikten sonra buna karar verirsiniz. Daha okula başlamadan bunu düşünmeyin.





Bakınız bölümle ilgili başka bir yazım :Kore Dili Ve Edebiyatı Bölümü Etkinlikleri 


Bölümün facebook grubu

https://www.facebook.com/groups/erciyeskoredili/



Bölümle ilgili ziyaret edebileceğiniz siteler

http://www.erciyeskorean.com/



http://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx?Fak=112&lang=0&Pro=112091

Bölümle ilgili aklınıza takılan başka sorular varsa sorun cevaplayalım. :)










Yorumlar

Şimal yıldızı* dedi ki…
Bizim bölümde sizin gibi başka bölümler okuyup gelen hatta çalışan çok kişi var. Ancak çalışanlarda genelde şu sıkıntı oluyor okul dersleriyle iş saatleri çakışıyor ve bizim bölüm hocaları da devama çok önem verdikleri için çoğu ya okulu donduruyorlar ya da dersten kalıp başarısız oluyorlar. Ama başarılı olanları da var tabi ki. İşten erken çıkıp ikinci öğretimlerle giriyorlar vs. Siz çalışmıyorsunuz sanırım o zaman çok sıkıntı olmaz.

Kayseri'de bildiğim kadarıyla korece kursu yok. Bireysel ders verenler var. Bizim okulun öğrencileri de ders veriyor. Bunun dışında okulun hocalarının da ders verdiklerini duymuştum ama net bilgim yok malesef.

Ben de sizin gibi hiçbir şey bilmeyerek başlamıştım. YGSyi bir şekilde halledersiniz. Erasmus yapmışsanız İngilizceniz iyi demektir. Piyasada benzer lys5 kitapları var aslında. Hepsi birbirine yakın şeyleri anlatıyor. Onlardan alabilirsiniz. Küçük tüyolar veren gramer kitapları, kelime kitabı bir de paragraf kitapları alırsanız işinizi görür. Bol bol deneme ve çıkmış soruları çözün bir de.

Kore'ye yüksek lisans için gitmeyi düşünüyorsanız, burs imkanlarına bakmışsınızdır. Aslında yüksek lisans düşünüyorsanız orada zaten bir yıl hazırlık okuyacağınız için kore dili bölümüne girmenize gerek yok da bence.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Ygsniz çok yüksek olursa girebilirsiniz belki. İkinci öğretim puanları düşüktür onlara girersiniz bence. Ama net hesabı yapmadığımı söyledim sadece kendi netlerimden hareketle tahminde bulunuyorum. Çok bilgi sahibi değilim net konusunda.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bunun cevabını ben veremem. Zaten ben ne desem boş. Sizin yaşınızdayken bana dur yapma deseler inadına yapardım herhalde. Siz eğer yapabileceğinizi düşünüyorsanız gelin. Daha iyi yapabileceğiniz şeyler varsa ona gidin. İleride ne olacağını Allah'tan başka kimse bilemez. Yüreğinizin en derinlerinden gelen sesi dinleyin.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Rica ederim.Ben teşekkür ederim bloguma ilk kez biri iltifat etti. Diğer yazılarıma da yorumlarınızı bekliyorum. Kırıcı olmadıktan sonra her türlü eleştiriye de açığım.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu da size bağlı. Kursa gitmek daha farklı olur ama düzenli ve kararlı olarak evde çalışırsanız da yaparsınız.
Unknown dedi ki…
Merhaba bende 12. sınıftanım. Şunu soracaktım hazırlık okumak gerekiyor mu? Ya da okuyanlar oldu mu? Demek istediğim klasik hazırlığa alacaklar mı yoksa sınav falan olacak mı?
Unknown dedi ki…
merhaba. anlatamınız çok hoşuma gitti. size sormak istediğim bir konu var. cevap verirseniz çok mutlu olurum.
ben eşit ağırlık çıkışlı ziraat mühendisi mezunuyum fakat iş bulamadığım için korece ye ilgim olduğu için kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum. öss sisteminde lys5 dediğiniz kısma ben nasıl hazırlanabilirim. geçen sene amerikan dil kursundan b1 sertifikasını aldım lakin ingilizce halen konuşamıyorum ve ingilizce den korkuyorum. bu lys çok zormudur birde bu kore dili ve edebiyatı bölümünde dersler ingilizce mi anlatılıyor da şart koşuluyor acaba? Ayrıca 4 sene sonra bitirme tezi olarak ne tarz ir çalışma yapılıyor bu bölümde onu da öğrenmek isterim.
Unknown dedi ki…
Lise4 öğrencisiyim İngilizcem ne o kadar iyi nede o kadar kötü bu yıl Ygs ye gireceğim kendimi denemek için 1 yıl ingilizce kursuna gideceğim işte o zaman bu bölümü kazanabilirmiyim??
Unknown dedi ki…
Merhaba.Ben lise4 öğrencisiyim benimde Kore'ye merakım var.KDE okumak istiyorum ingilizcem ne o kadar iyi nede o kadar kötü ama LYS sınavı için yetersiz olduğunu düşünüyorum bu yıl YGS sınavına gireceğim sadece kendimi denemek için ve gelecek yılda ingilizce kursu alacağım işte bu sefer LYS'yi kazabilir miyim???bu bölümü gerçekten çok istiyorum :) :D
Şimal yıldızı* dedi ki…
normalde bölümün korece hazırlığı yok ama önümüzdeki senelerde korece hazırlık gelecek
Şimal yıldızı* dedi ki…
Hımm... hiç sorulmayan bir alandan geldi bu sefer :)
Bitirme tezleri, çeviri ağırlıklı oluyor, edebiyat ve dil bilgisi olarak ikiye ayrılıyor. Eğer çalışmak istediğiniz bir alan varsa o konuda kitap alıp veya hocalardan isteyip çeviri yapıyorsunuz. Özel bir ilgi alanınız yoksa da hocalar veriyor konuları.
Dersler ingilizce anlatılmıyor, koreli hocalar korece, türk hocalar türkçe anlatıyorlar. İngilizce ösymnin koyduğu bir şart aslında. Bence bir nevi "siz ingilizceyi önce öğrenin de sonra başka dile geçersiniz" demenin değişik yolu bu.
Korkmanıza hiç gerek yok, LYS bence gözünüzde büyütebileceğiniz bir sınav değil, sitemli çalışırsanız yüksek puan alırsınız. LYS konuşmaya yönelik bir sınav da değil paragraf, kelime bilgisi ve gramer isteyen bir sınav. Yukarıda da bahsetmiştim, önce çıkmış soruları çözün ne tür soruların sorulduğunu ve kendi seviyenizi görün, sonra piyasada birçok kitap var onları alıp çözmeye başlayın.


Şimal yıldızı* dedi ki…
tabi ki neden olmasın :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Derin bir nefes al ve "Ben de bunu yapabilirim." de :)
Adsız dedi ki…
Öncelikle merhaba ☺ diğer insanları da düşünüp bunları yazıp bilgilendirdiğin için çok teşekkürler. Ben lise öğrencisiyim kore de üniversite okumayı gerçekten istiyorum uzun süredir bunu düşünüyorum Kore'ye bir hayranlığım var ama bundan öte orada yaşamayı düşünmek beni mutlu ediyor ve bir çok şey düşündüm geleceğim hakkında Kore'de eğitim görmek hep önceliğim oldu kendime aynı umutla fighting dediğim tek teş bu ah çok konuştum :)
Beni düşündüren endişelendiren konular var bu yolda tek başımayım Maalesef ki maddi yönden ailemden destek görmem mümkün değil bu sebeple kesin bursa ihtiyacım var öğrenciye bursu neye göre veriyorlar acaba ? Kesin burs alabilirmiyim? Sizin bir bilginiz yoksa acaba nerden bir bilgi edinebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle Kore'de eğitim almak istiyorsanız ekonomik açıdan çok zorlanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Çünkü burs alsanız da almasanız da paraları bizim paramızdan 3-4 kat kadar değerli. Yani burada 1000 liranız olsa oranın 300 wonuna eşit olacak. Burs imkanları da maalesef çok az. Değişim öğrencisi olarak gittiniz okulla anlaşmalı olduğunuz için okulun harcını ödemiyorsunuz ama yurt, yemek, ulaşım parası size ait olacak. Bazı okulların yurdu ücretsiz oluyor, bazıları da sonradan burs verebiliyorlar ama dönemlik 10-15 milyarı gözden çıkarmak gerekiyor maalesef.
Adsız dedi ki…
Ben Korece öğrenmek istiyorum ama şuan az çok biliyorum 8.sinif öğrencisin ona göre lise seçip kore dil edebiyatını seçeceğim öğretmen olamaz miyiz matematik veya fen veya kore öğretmeni olamaz miyiz ben böyle şeyler istiyorum bunlar yok mudur
beauty dedi ki…
Zorunlu Hazırlık sınıfı var mı?
Mücahit Aksoy dedi ki…
Merhaba. Bi sorum olacak. Koredeki yaşam konusunda, gittiniz mi bilmiyorum ama. Bi kaç yorumda 10-20 binden bahsetmişssiniz. Acaba o 10-20 bin neyin içine dahil 1 dönem için ? Yani sadece orada yeme içme gezme tozma eğlenmek için olan gider mi yoksa herşey dahil uçak parasıdır okul parasıdır ne bilim o tarz şeylerde dahilmii ?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bunun cevabını benim vermem zor. Kendi hayatınızla ilgili kararları kendinizin vermesi en doğrusu. Koreceye yatkınım diyorsunuz Korece dışında iyi olabileceğinizi düşündüğünüz meslekleri vs. de düşünün. Sadece korecede takılı kalmak doğru değil. Başka alanları da araştırın. Başka bölüm okurken de korece öğrenebilirsiniz illa korece okumanıza gerek yok. Yok ben koreceden başka bir şey istemiyorum derseniz de bu kararınızın sorumluluğunu alıp sıkı çalışın. Ama en doğrusu size zevk veren işleri yapmanız. Fighting!
Şimal yıldızı* dedi ki…
Hayır şu anda zorunlu hazırlık sınıfımız yok ama 2018'de hazırlık sınıfları olacağını duydum.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yazıma masrafların az çok ne kadar tutabileceğini ekledim. Koreye gitmediğim için kesin meblağlar veremiyorum malesef.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Okullarımızda korece dersleri olmadığı için milli eğitime bağlı okullarda ders veremezsiniz. Ancak üniversitede hoca olabilirsiniz. Ama daha yaşınız çok küçük olduğu için karar vermek için çok erken.
Adsız dedi ki…
merhaba ilk senende zorlandınmı yani korece pek bilmesen bile sınıfta kalan iç oluyomu derlerde zorlanan
Şimal yıldızı* dedi ki…
İlk sınıfta sınıfta kalanlar oldu. Ama onlar da çalışmayanlardı. Düzenli olarak derslerinizi çalıştığınız takdirde çok zorlanmazsınız.
Adsız dedi ki…
Merhaba. Bölümle ilgili birkaç sorum olacaktı. Öncelikle değişim öğrencisi olarak koreye gidişinizde burs sağlanıyor mu, neleri kapsıyor? Yani yol parası konaklama gibi şeyleri karşılıyorlar mı? İkincisi de 2-3 sene üst üste koreye gidilebiliyor mu değişim öğrencisi olarak? Koşulları neler? Bir de okulun hangi üniversitelerle anlaşması var acaba? Teşekkürler şimdiden.
Adsız dedi ki…
Merhaba. Bölümde hangi kitapları kullanıyordunuz acaba 1. sınıfta? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Birçok kitap kullandık 1.sınıfta. Yonsei üniversitesinin birkaç kitabını kullandık. Hepsinin ismini hatırlamıyorum. Piyasada bulamazsınız büyük ihitimalle.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bazı okullarda yurt parası verilmiyor. Bazı okullar ise sizin adınıza kore hükümet bursuna başvurup burs veriyor. Ama bunlar herkese verilmiyor malesef. Okulun parası hariç diğer şeylerin hepsini siz karşılıyorsunuz çoğunlukla.
Anlaşmalı üniversitelerin tamamını bilmiyorum. Okulun sitesinden bakabilirsiniz.

Koşullar yazımda vardı. Daha önceki yorumları da okuyun. Orada da bahsetmiştim.

Sadece bir yıllığına Korede kalabilirsiniz.
btl.sharline dedi ki…
Bölümde tesetturle ilgili sorun oluyor mu ben kazanmayı çok istiyorum hedeflerimin arasında başta geliyor tesettürlü öğrenci varmı hiç
btl.sharline dedi ki…
Tesettürlü öğrenciler var mı
Şimal yıldızı* dedi ki…
Tabi ki var. Yazımda özellikle bahsettim bundan her tip insan var. Ayrıca tesettürlü olduğun için giremeyeceğin hiçbir üniversite yok. Öyle bir problemle karşılaşırsan hemen gerekli kurumlara şikayetini yaparsın.
koala dedi ki…
üniversitenizde ve o bölümde kapalı kızlar yada öğrenciler var mı lütfen bu bilgi çok acil lazım bana
Şimal yıldızı* dedi ki…
Evet çok var. Bu nasıl bir soru şaşırdım doğrusunu söylemek gerekirse. Bizim bölümde burunlarına kadar kapalı çarşaflıları da gördüm, süper miniyle gezenleri de. Nasıl sıfır miniyle gezenlerin üniversiteye girme hakkı varsa tesettürlülerin de var, eşitlikse ikisi de eşitlik. Ben tesettürlü değilim ama yıl olmuş 2017 hala bu konuları konuşmak saçma geliyor bana. İnsanları dış görünüşleriyle yargılamaktan daha absürt bir durum olamaz!
Unknown dedi ki…
Bir şeyi çok merak ettim acaba ögrenciler neden öğretmenlerden veya diğer kişilerden Kore fanı olduklarını saklıyorlar ki ? Ve ögretmenler neden kötü gözle bakıyor fan olan ögrencilere O.o
Şimal yıldızı* dedi ki…
Şöyle açıklayayım size bunu; bölümümüz ilk açıldığı dönemler fazla tercih edilmiyormuş. Birkaç yıl ciddi öğrenci sıkıntısı çekmiş. Çünkü kimsenin koreden haberi yokmuş. Şimdilerde herkes dizi, film izleyip koreli grupları dinleyerek geliyor. Daha doğrusu koreli oppalarla sevgili olmak ve evlenmek aşkıyla geliyorlar. Hatta bazıları Korelileri kendilerinden üstün bir ırkmış görüyorlar. Koreyi dizi, filmlerdeki gibi sanıyorlar. Bölüm Koreye gönderdiği için sadece Koreye gitmeyi düşünüyorlar. Yani ciddi bir biçimde eğitim almak için gelmiyorlar. Bu yüzden de öğretmenler o tip kişileri dikkate almıyor.
Unknown dedi ki…
merhaba.ben bu yıl ygs ye giricem.bu bölü aklımda vardı ama ailem istemiyordu sayısal okuduğum için salık falan istiyorlardı.bende sonundaonları kabul ettirdim ama şuanlık ingilizce ve yeterli türkçe sosyal bilgim yok. önümüzdeki yıl yabancı dile hazırlanıp bu bölüme girmek istiyorum dershanede hangi bölümü seçmem geerekiyor. sözel mi eşit ağırlıkmı? ve açıklamalarınız çok güzel:)
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yabancı dil bölümü olan dershanelere gitseniz daha iyi olur ama her dershanede de yabancı dil bölümü olmuyor zannedersem. Gideceğiniz dershanenin hocalarına gidip sorsanız size daha çok yardımcı olurlar ben şimdi sizi yanlış yönlendirmeyeyim.
Adsız dedi ki…
Merhaba. Günlük kaç saat ders çalışıyorsunuz acaba? Bölümde başarılı olabilmek için minimum kaç saatimizi vermemiz gerekir? Bir de hocalar ödev tarzı şeyleri çok veriyorlar mı? Kısacası okula başladığımızda ödevler vs dahil korece günde ortalama kaç saatimizi alır?
Adsız dedi ki…
Devam zorunluluğunuz var mı? Varsa devamsızlık hakkınız ne kadar?
Adsız dedi ki…
Geçen yıl mezuna kalıp bu yıl sınava girenlerdenim ve Kde düşünüyorum. Merak ettiğim birşey var hazırlık sınıfını okumamak için İngilizce'den mi yoksa Koreceden mi sınava giriyoruz? Sınav zor mu ve sınavda ne tür sorular çıkıyo? Cevalarsanız çook mutlu olurum :)
Adsız dedi ki…
Bu yıl sınava girenlerdenim ve Kde düşünüyorum. Merak ettiğim birşey var hazırlık sınıfını okumamak için İngilizce'den mi yoksa Koreceden mi sınava giriyoruz? Sınav zor mu ve sınavda ne tür sorular çıkıyo?
Şimal yıldızı* dedi ki…
henüz hazırlık sınıfımız yok. hazırlık sınıfı konursa da ya zorunlu hazırlık sınıfı konur ya da Topık sınavında en az ikinci seviye belge istenir. Ama bu benim fikrim tabi ki henüz hazırlık sınıfımız açılmadığı için bir şey söylemem zor.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bir dersten dört defa gelmemem hakkınız var beş olursa devamsızlıktan kalırsınız
Şimal yıldızı* dedi ki…
bu kişide kişiye değişir ben yeri geliyor bir hafta hiç çalışmadığım oluyor yeri geliyorher gün çalışıyorum.
Unknown dedi ki…
Merhaba ben ingilizce ve koreceye meraklıyım ama ceviri ve tercümanlıkta var mı bölümde
Ben aslında tm öğrencisiyim ama dile geleceğim
Şimal yıldızı* dedi ki…
mezun olduktan sonra cevirmen tercüman olabilirsiniz
Unknown dedi ki…
KORE DİLİ VE EDEBİYATI OKUMAK İSTİYORUM. ÜNİVERSİTEYİ KAYSERİ'DE OKUMAKTA NİYETLİYİM ŞİMDİDEN LYS'YE ÇALIŞMAYA BAŞLADIM 2 SENE SONRA SINAVA GİRİCEM . BENİM SİZE SORUM ŞU ARTIK LİSELİLERE SEÇMELİ KORECE DERSİ VERİLECEK ÜNİVERSİTEYİ OKUYUP BİTİRDİKTEN SONRA LİSELERDE ÖĞRETMENLİK YAPABİLİR MİYİM BUNLA İLGİLİ BİLGİNİZ VAR MI????? :))))
Unknown dedi ki…
şimal onni merhaba.Abla ben lise 2.sınıfım.Sayısallarım iyi değil maalesef😩😩Bölüme gelmek için sayısalının iyi olması gerekirmi??
Adsız dedi ki…
Merhabaa 1. Öğretim ile 2. Öğretim arasında ders veya öğrenim olarak bi fark var mı acaba? Kde nin ders programına baktım da sanki 2. Öğretim de daha az ders vardı 😌
Şimal yıldızı* dedi ki…
evet verilecek ama çok sayıda alım yapacaklarını sanmıyorum. şu anda japon dili de liselerde seçmeli olarak veriliyor ama trde sadece iki lisede. korede belki birazcık daha fazla olabilir talebe göre ama herkes kolaylıkla giremez
Şimal yıldızı* dedi ki…
hayır fark sadece ikinci öğretimlerin para veriyor olmaları ve derslerinin 3te başlaması
Şimal yıldızı* dedi ki…
hayır sözel ve yabancı dil ağırlıklı yapman gerekiyor
Haruki dedi ki…
Merhaba ben japon dili ve edebiyatı düşünüuorum ama ingilizcem çok kötü ve lysde 10 net civarı ancak yaparım ama ygs sonuçlarımın iyi geliceğini düşünüyorum sıralamam japon dili ve edebiyatına yetmez ise kore dili edebiyatı 2. Öğretim yazmayı düşünüyorum 2.öğretim ve normal hakkında fark varmı?
10 net yeterli olurmu? :)
Haruki dedi ki…
Merhaba ben japon dili ve edebiyatı düşünüuorum ama ingilizcem çok kötü ve lysde 10 net civarı ancak yaparım ama ygs sonuçlarımın iyi geliceğini düşünüyorum sıralamam japon dili ve edebiyatına yetmez ise kore dili edebiyatı 2. Öğretim yazmayı düşünüyorum 2.öğretim ve normal hakkında fark varmı?
10 net yeterli olurmu? :)
Kiyomi dedi ki…
Merhaba ! Sizin ygs ve lys puanlarinizi merak ettim bnde kore dili okumak istiyorum ama ygs düşük geldi acaba lys dilden yüksek alsam sıralamam yükselir mi diye merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler :)
Unknown dedi ki…
Bende Kore' ye ve Kore diline çok ilgim var. Üniversitede Erciyes Üni. kazanmak istiyorum. Çünkü Kayseri benim memleketim. 11. Sınıf öğrencisiyim ygs lys ye hazırlanmaya başladım. Ama bu bölümü kazanmak için hangi derslere çalışmam gerektiğini bilmiyorum. Yukarıda yanlış anlamadıysam ygs de Türkçe ön plana çıkıyor. Hangi derslere çalışmam gerekiyor cevap yazarsanız çok mutlu olurum. Bu arada yazınız çok güzel olmuş. ☺
Unknown dedi ki…
Bende Kore' ye ve Kore diline çok ilgim var. Üniversitede Erciyes Üni. kazanmak istiyorum. Çünkü Kayseri benim memleketim. 11. Sınıf öğrencisiyim ygs lys ye hazırlanmaya başladım. Ama bu bölümü kazanmak için hangi derslere çalışmam gerektiğini bilmiyorum. Yukarıda yanlış anlamadıysam ygs de Türkçe ön plana çıkıyor. Hangi derslere çalışmam gerekiyor cevap yazarsanız çok mutlu olurum. Bu arada yazınız çok güzel olmuş. ☺
Sayahera dedi ki…
Merhaba abla ben kore dili ve edebiyati okumak istiyorum ama ne yazikki ygs-3 puanim dusuk 223 ingilizceden ise yaklasik 55 netim var. Bu bolumu kazanabilir miyim? Siralama daha onemli degil mi?
Adsız dedi ki…
Merhaba ben bir sosyoloji 1.sınıf öğrencisiyim. Gecen sene yg ve ly sınavlarına gereken önemi veremediğim için yazacagım bölümler arasında en iyisinin bu oldugunu düşünmüştüm ve sayısal dersinin olmaması da beni cezbetmişti. Ama ortaokuldan beri hep ingilizceyle ilgili bir bölüm istiyordum. Lisede bazı nedenlerden dolayı hevesim kactı. 9. sınıfta kore dizileriyle tanıstım ve koreye ilgim o zaman basladı hatta kendi kendime korece okumasını bile öğrendim.Tarihini kültürünü dilini kendimce arastirdim arastirdikca ilgimi cekti sevdim. Seneye ingilizce kursuna gidip, tekrar ygs ve lys ye girip kore dili edebiyatı bölümünü yazmak istiyorum. Ama ailem bunu istemiyor.İkna edemiyorum. Ne olacaksın diyorlar Güney Koreyle kafayı bozdun diyorlar ve çevreye ne deriz telaşları da var söylemeseler de.(Sanki utanılacak bir şey. Cevremdekiler sosyoloji okuyorum deyince de anlamıyorlar ki.) Ama sosyolojiden de gelecekte ne olacagım belli degil ve kore dili edebiyatı bölümü hayalim ve kazanırsam cok cabalacagıma inanıyorum. Hayalimin peşinden gitmek istiyorum. Pişman olacaksam da sevdiğim bir şeyin pişmanlığını yaşayım istiyorum. Zaten bir kere hayata geliyoruz ne zaman göçecegimiz belli değil bu dünyadan. Ne yapacağımı bilemiyorum. Senin ailen nasıl tepki verdi? Sen neye göre bir seçim yaptım? Ailemi nasıl ikna edebilirim? Ya da yanlış mı düsüncelerim var? Cidden bu konuda cok doldum.Kusura bakma cok da uzattım.Cevabını bekliyorum. Simdide tesekkür ederim.^,^
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu konuda nasıl yardımcı olurum ben de bilmiyorum. Ailenin haklılık payı var ama bu hayatı yaşayacak olan da sensin. Sediğin işi yaparsan mutlu olabilirsin. İleride attığın adımların sonuçlarına katlanabileceksen bu bölümü seçmeni tavsiye ederim. Çünkü ileride korecede başarılı olmayabilir, işsiz kalabilirsin.
Şimal yıldızı* dedi ki…
yukarıdaki yorumları okuyun cevapladım bu soruları
Şimal yıldızı* dedi ki…
Puan hesaplaması yapamıyorum. Çünkü ben gireli yıllar oldu. Lütfen puan sormayın. Sıralama daha önemli tabi ki.
Unknown dedi ki…
merhaba. bnde bu sene değilde öbür seneye gelmek istiyorum.turizm otelcilik mezunuyum izmirde kore lokantası açmak istiyorum. ama önce bölümü okuyup koreye gidip yemeklerni falan öğreneyim veya türkiye de koreli bi aşçı bulayım diyorum. sizce imkansız bişey mi bu
Adsız dedi ki…
Merhaba! Puan/net sormak istemiyorum fakat aklıma takılanlar var. Umarım hemen görürsün ve cevap verirsin abla :')


YGS beklediğimden düşük geldi. Türkçe: 30 / Sosyal: 17 / Mat: 4/ Fen: 2 net yaptım. Sıralamam 380.700 gibi bir sayı. LYS-5 için hiçbir fikrim yok. Ne kadar yapmalıyım bilmiyorum. Eğer bir fikrin varsa lütfen söyle :') Bir de, bu sene Erciyes Kore Diline hazırlık gelmesiyle ve 3. bir üniversitenin açılmasıyla Erciyes'e olan talebin azalacağı kanaatindeyim. Umarım yanılmıyorumdur da sıralama düşer, kontenjan açığı falan olur da girebilirim. :p Yoksa ya İÖ'ye gideceğim ya da mezuna kalacağım. :(
Şimal yıldızı* dedi ki…
İmkansız diye bir şey yok bence ama zor diye bir şey var ve zoru gerçekleştirmek için de pes etmeden çalışmak gerekiyor
Şimal yıldızı* dedi ki…
Sonuna kadar pes etmeden çalışın. Daha hiçbir şey bitmiş değil. Puan sormayın deme sebebim maalesef yanıtlayacak olamamam. Unuttum çünkü puan hesaplamalarını. Ben gireli epey olduğundan.
zehra dedi ki…
Şimdi ben bu sene 12.sınıfa geçtim sınav stresi falan bir yana ben bir sene boyunca acaba Kore dili ve edebiyatı bölümünü seçsem mi seçmesem mi diye düşündüm artık seçmek istediğine eminim ama hala aklımda bazı sorular var. Yukarıda bundan 5-10 yıl sonra iş imkanı azalacak demişsin . ben eğer kazanabilirsem mezuniyetim 5 yılı bulacak . İş imkanı arttırmak için neler yapabilirim. Kendini geliştirmekten kastın ne? Biraz iş mevzusunu açarsan sevinirim. Onun dışında ben etrafındakilere ne zaman Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum desem hemen olumsuz tepki veriyorlar gerçekten şimdiye kadar hiç olumlu bir tepki görmedim hep bana Kore ne ya İngilizce ye. Devam et koreden bişe çıkmaz işsiz kalırsın orayı okuyup ne yapacan ki diye gelen bu yorumlar beni hem yıpratıyor hem de karamsarlığa düşürüyor. Belki de bu yüzden bir senede karar vermedim ne yapacağıma. Birde ben bu bölüme Kdrama ile merak saldım. Ancak daha sonra araştırma yaptım Kore hakkında diziler dışında da pekçok bilgi edinmek için çalışıyorum. Çünkü Koreyi gerçekten çok seviyorum. Bazen cidden orada doğmam gerekliymiş diye düşünmüyor değilim. Her neyse ben fan olarak gelicem ama insanlardan bunu saklamak istemiyorum. Etrafımdakiler zaten Kore ye olan merağımı gizlemem için yeterince psikolojik baskı uyguluyorlar en azından orada rahat olmalıyım diye düşünüyorum. Eğer gerçekten fanları (gerçi ben gerçek bir fan sayılmam, daha çok Kore ye ilgi duyan biriyim diyelim.) bu kadar ayıplıyorsanız üzülürüm. Neyse .. Sorularını cevaplarsanız sevinirim.
Unknown dedi ki…
Merhaba bise sorabilirmiyim benim matematigim kotu ama sozelm cok iyi anladima göre de sozel daha onemli bu bolumde sizce matematimin kotulu sorun olurmu ve degisim ogrencisi olarak sadece 1 kez mi koreye gidebilioruz
Unknown dedi ki…
Bise daha sorucam mesala korede bir ise basladik bunun icin oturma izni alabiliyomuyuz bide 4 sene sozce korece ogrenmek icn yeterlimi hatta 2.senesinde koreye gidiliomus galiba hicbise bilmeden gelenler var sıkıntı oluyomu?
Unknown dedi ki…
Dil 1 dil 2 dil 3 nedemk
Şimal yıldızı* dedi ki…
Kendinizi her açıdan geliştirin. En başta akıcı ingilizceniz olsun. Endişelenmenizi anlıyorum ama ileride başarılı olup olmayacağınızı ben Allah'tan başka kimse bilemez. O yüzden başkalarına değil de kendi iç sesinize ve aklınıza kulak verin.
Bacon dedi ki…
Merhaba. Ben 11. sınıfa geçtim. İngilizcem iyi ve Kore Dili ve Edebiyatı bolumu okumak istiyorum. Açıkcası biraz korkuyorum. Çünkü başarılı olamazsam iş bulamam buda beni zor durumda bırakır. Merak ettiğim şey KDvE mezunu olunca turist rehberi olabilir miyiz?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle ben neden ayıplayayım sizi bu kendi tercihiniz herkesin buna saygı duyması lazım. Eğer gerçekten istiyorsanız hayallerinizin peşinden koşun. Sevmediğiniz şeyleri yapmaktansa sevdiğiniz şeyi yapmak çok daha güzel.

İkinci olarak iş imkanını geliştirmek pek de sizin elinizde olan bir şey değil. Kore ile Türkiye arasındaki ilişkiye bağlı bir durum. Ticaret, turizm vs. artarsa korece bilenlere ihtiyaç doğacaktır haliyle de o zaman bizler devreye gireceğiz.

Kendini geliştirmek şu demek önce akıcı biçimde İngilizce konuşmak mesela. İkincisi de Korece konuşmak. Ve dünya gündeminden dünyada neler olup bittiğinden haberdar olmak...
zehra dedi ki…
Teşekkür ederim cevapladığın için ☺ bazen kafamda çok soru oluşuyor ama anladım ki denemeden hiçbirşeyi bilemiyoruz. Cevapların için gerçekten çok çok çok teşekkür ederim😊
Adsız dedi ki…
meraba ben kore dili ve edebiyatı ile birlikte uluslararası ilişkiler okumak istiyorum yani çap yada yandal yapmak istiyorum yapılabiliyormu? uluslararası ilişkiler olmasa bile ingilizce ile bitirmek isterim yada dediğim gibi uluslararası ilişkiler turizm rehberliği vb. saddece korece bitirmek pek iş koşulu sağlamıyormuş eğer çap yada yandal yaparsam daha iyi olur diye düşünüyorum sizce nasıl olur? yandal veya çap yapabilir miyim bu bölümlerle?
Adsız dedi ki…
Merhaba ben kore dili ve edebiyatı bölümünde hazırlık var mı onu merak ediyorum. Sadece muafiyet sınavı denen olay mı var? İnternnette baktım ama tam bir cevap bulamadım ne yazık ki. teşekkürler :)
Şimal yıldızı* dedi ki…
2018de hazırlık açılacağını duymuştum. Muafiyet sınavı sadece ingilizce dersleri için var, korece derslerden muaf olamazsınız.
Şimal yıldızı* dedi ki…
ingiliz diline puanınız yetiyorsa yapabilirsiniz ama yarıda bırakırsınız muhtemelen iki dili aynı anda öğrenmek zor çünkü.
sadece açıköğretimden uluslararası ilişkiler okuyabilirsiniz. puan türleri farklı olduğu için uluslararası ilişkilerden çap/yandal yapamazsınız.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Değişim öğrencisi olarak bir kez gidebilirsiniz.
Hiçbir şey bilmeden gitmek büyük sıkıntı tabi ki. Gezmeye değil okumaya gidiyorsunuz çünkü.
Korede iş bulmak herkesin harcı değil maalesef. İş bulursanız eğer geri kalan işler çocuk oyuncağı.
4 sene yeterli değil dil öğrenmek sürekli yapılması gereken bir eylem.
matematik de çözmeniz gerektiği için biraz çalışmanız lazım.
dil 1,2,3 puan türleri bu konuda detaylı internette çok sayıda bilgi mevcut biraz araştırın.
Şimal yıldızı* dedi ki…
akıcı biçimde ingilizce ve korece konuşursanız rehberlik yapabilirsiniz
Adsız dedi ki…
Merhabalar. Bu sene dil1-3148 sıralama yapmama rağmen ingilizce ile alakalı bölümler yazmayıp direkt olarak İstanbul Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı yazdım ve sıralamamdan dolayı kesin olarak giriyorum. Intermediate seviyesinde de bir Korecem var. Göksel Hoca ile daha önce Korece mailleşip epey bir soru sormuştum bölüm/okul hakkında. :) Şimdi ise bir öğrenci olarak size sormak istediğim birkaç şey var. Okul zamanı günde kaç saat ders çalışıyorsunuz ve GPA yani ortalamanız kaç acaba? Bölümde 3.9-4.0 ortalama yapabilen kişiler var mı? Varsa bu kişilerin saat bazında günlük çalışma miktarını gerçekten merak ediyorum, bu benim için çok önemli gerçekten o yüzden tahmini de olsa bir cevap alabilirsem çok çok mutlu olacağım. Kayseri'de konuşma dersi sınavlarınız ne şekilde oluyor? Diyalog şeklinde mi yoksa rastgele bir konu verilip konuşmanız mı isteniyor, veya başka bir yöntem mi uygulanıyor? Korede 1 dönem mi yoksa 1 sene mi kalacağınızı belirleyen faktörler nelerdir? Kendiniz mi karar veriyorsunuz? Bir de 4. sınıfta yazılan tez çok zorluyor mu? Kore'ye hangi sınıfta (2 veya 3) gideceğinizi ve orada hangi okula gideceğinizi kendiniz seçebiliyor musunuz? Mesela 2. sınıfta gitmek istemeyip 3'te gitmek isteyen için bir problem çıkıyor mu? Hanca derslerinde çok zorlandınız mı? Ortalamayı 3.5'in üstünde tutmak için siz günlük ne kadar çalışmak gerektiğini düşünüyorsunuz? Çok soru sordum kusura bakmayın ama heves ve merak işte. Malum bölüme daha yeni giriyorum. Şimdiden teşekkürler ve iyi tatiller 선배님. :)
Unknown dedi ki…
Ben sekizinci sınıfa geçtim. Evet Kore fanıyım ve Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum. Çevremdekiler geçici bir heves olduğunu söylüyorlar. Bu arada ben sadece Kpop ve k drama yüzünden istemiyorum bu işi. Ve gerçekten dediğim gibi sırf diziler ve şarkıcılarım etkisi değil bu bendeki kültürleri ve dilleri vs. İlgimi çekiyor ve Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum. Kore de iş bulup yaşamak istiyorum. İstanbul Üniversitesi nde okumayı düşünüyorum çünkü teyzem İstanbul'da yaşıyor. Ve okulda da başarılı olduğum için yapabileceğimi düşünüyorum tabi ki kendimi S almayacağım başarılıyım diye çabalayacağım bu hayalim için. Lütfen cevaplayın bu benim için çok önemli. Ayrıca Kendi kendime Korece de öğrendim biraz. Mi az da olsa ifade edebiliyorum. Ve aynı anda Şu an Japonca ve Çince de öğrenmeye çalışıyorum. Ama Japonca daha ağırlıklı. Çünkü hepsi farklı alfabe olduğu in zorlamak istemedim. Gerçekten cevaplarsanız sevinirim çok çok çok önemli benim için bu
Unknown dedi ki…
Ben sekizinci sınıfa geçtim. Evet Kore fanıyım ve Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum. Çevremdekiler geçici bir heves olduğunu söylüyorlar. Bu arada ben sadece Kpop ve k drama yüzünden istemiyorum bu işi. Ve gerçekten dediğim gibi sırf diziler ve şarkıcılarım etkisi değil bu bendeki kültürleri ve dilleri vs. İlgimi çekiyor. Ama bunun gerçekleşmesi için çalışmam gerektiğini de biliyorum. Ve Kore de iş bulup çalışmak orada yaşamak istiyorum. İstanbul Üniversitesi nde okumayı düşünüyorum çünkü teyzem İstanbul'da yaşıyor. Ayrıca Korece de öğrendim biraz. Aynı zamanda da Japonca ve Çince öğreniyorum. Ama Japonca ve Korece daha ön planda çünkü hepsi farklı alfabe olduğu için kendimi zorlamak istemedim. Cevaplarsanız çok çok çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Adsız dedi ki…
Merhaba koreceye çok ilgiliyim ama ingilizcem hiç yok nedense ingilizce hiçbir zaman ilgimi çekmedi ama koreceyi öğrenmeyi gerçekten istiyorum sizce ingilizceyi yapmasamda kazanma şansım varmı? Cevaplarsanız sevinirim
Adsız dedi ki…
Merhaba koreceye çok ilgiliyim ama ingilizcem hiç yok nedense ingilizce hiçbir zaman ilgimi çekmedi ama koreceyi öğrenmeyi gerçekten istiyorum sizce ingilizceyi yapmasamda kazanma şansım varmı? Cevaplarsanız sevinirim
Şimal yıldızı* dedi ki…
ingilizceyi az yapıp diğerlerini fule yakın yapan arkadaşlarım vardı ama net sayı veremeyeceğim ingilizceyi çalışmanız gerekiyor ne yazık ki bölümdeyken de bölüme girerken de ingilizce lazım
Şimal yıldızı* dedi ki…
Daha karar vermek için önünde uzun bir yol var. Dil öğrenme merakın da çok güzel. Ama ben senin yerinde olsam önceliğimi ingilizceye verirdim. Sorasında da koreceye. Uzmanlar aynı anda birden fazla dil öğrenerek verim alınamadığını söylüyorlar. Bu yüzden önce ingilizceyi orta seviyeye getirip sonra diğer dillere yönelmeni tavsiye ederim. Ayrıca doya doya da eğlenmeyi unutma çünkü ileride sınavlar falan derken bunları yapamayacaksın.
Pelin dedi ki…
Unnie merhaba! Ben suan 11. Sınıfa gidiyorum ve kore dil bilgisi okumak istiyorum kayseri de yaşıyorum bu aralar kore ye ilgi sayısı arttı ve çoğu kişi kore dil bilgisi okumak istiyorum ve Türkiyede sadece 3 ilde var bu bölüm açıkçası bölümü kazanamam diye şu aralar çok korkuyorum o yüzden kore dil bilgisi bölümüne gitmem için bana tavsiye verirmisin hangi derslere odaklanmaliyim?
Adsız dedi ki…
merhaba ben bu yıl erciyes kore dili ve edebiyatı bölümünü kazandım ancak hemşirelik bölümünden mezun oldum bu yıl. yani ikinci üniversitem olacak.Kayıt yaptırdım ama gidip gitmemekte çok karasızım.Hedefim korede hemşirelik alanında yüksek lisans yapmak sizce bu bölümü bitirip mi KGSP ye başvurmalıyım TOPIK II sınav belgesini alıp mı? hangisi etkili olur?
Adsız dedi ki…
Ben yaklaşık 5 yıldır Kore kültürüyle ilgileniyorum sınıf sonunda TM seçeceğim (ama özel İngilizce dersleri alacağım). Kore dil ve edebiyat bölmü benim için ne kadar uygun?
Unknown dedi ki…
ben Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum peki lisede hangi bölümü okumalıyım ben pek anlayamadım si nasıl Kore dili ve edebiyatı bölümünü seçtiniz. Verdiğiniz bilgiler için sağolun
Unknown dedi ki…
ben Kore dili ve edebiyatı okumak istiyorum fakat lise olarak hangi bölümü seçeceğim bilmiyorum siz lisede hangi bölümü okudunuz vb. şeyleri yazar mısınız. Teşekkürler
Şimal yıldızı* dedi ki…
yabancı dil bölümünden giriliyor ama ben tmciydim. Ben liseden mezun olalı epey olduğu için sanırım şimdi sistem değişti
Şimal yıldızı* dedi ki…
Bu konuda benim cevap vermem çok zor. Yapabileceğinize inanıyorsanız seçin bölümü.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Öncelikle Kore'de hemşirelik alanında yüksek lisansla ilgili detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Kore'de yüksek lisans yapmak istiyorsanız ingilizcenizin ve korecenizin epey iyi düzeyde olması gerekiyor. Çünkü kore'de üniversitelerde çok fazla sunu, ödev vs veriyorlar. Kaldı ki lisans yapmak bile çok zorken yüksek lisans yapmak çok çok daha zor. Bence hepsinde şansınızı deneyin ama kendinizi de çok çok geliştirin.
Şimal yıldızı* dedi ki…
tabiki ingilizceye odaklanmanı tavsiye ederim
Unknown dedi ki…
Merhaba benim bunun için liseyi nereyi tutturmam gerekiyor cevaplarsanız sevinirim.
Şimal yıldızı* dedi ki…
Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseleri tercih edebilirsiniz
ELİF dedi ki…
burası kayseri ünv içinmi ve hala ingilizceyi 20 net ilemi alıyor
Adsız dedi ki…
Ben tıbbi sekreterlik bölümü okuyorum. Seneye bitecek ama bu bölümü istemedim. Hep dile ilgim vardı özellikle de Korece. İkinci bi üniversite okumak istiyorum ve Kore dili olsun istiyorum. Yaşımdan dolayı sıkıntı olur mu? Bi de dersler çok zorlu mu ikinci öğretim istiyorum gündüz çalişmak için sizce yapılabilir mi? İkinci öğretimlerin ders saati kaçta başlıyor? Cevaplarsanız çok sevinirim😊
şimal yıldızı dedi ki…
2. üniversite olarak bizim bölümde okuyan çok kişi var. 2. öğretimlerin dersleri 3'te başlıyor. Bir yandan çalışıp bir yandan okuyanlar da var, çoğunlukla okulu uzatıyor bu arkadaşlar, iş saatleri biraz sıkıntı olabiliyor çünkü ama yapılmayacak bir şey değil.
Adsız dedi ki…
merhabalar şuan hangi işi yapıyosunuz konumunuz ne bölümden mezun olduktan sonra neler yapıcaksınız pek bi bilgim yok şuan mezun oldunuz mu?
Adsız dedi ki…
Merhaba
Yabanci ogrenciler icin sat yeterli oluyormu?Yoksa yks sinavina mutlaka yabancilarda girmelimidir?
Adsız dedi ki…
Merhaba :) Ben şuan 11. Sınıfa geçtim pandemiden dolayı zaten 10. Sınıf 2. Dönem görmedim. 7. Sınıftan beri Kore dili ve edebiyatı bölümünü okumak istiyorum özelliklede değişim öğrencisi olarak seoul'de okumak istiyorum fakat benim ailemin maddi durumu çok fazla iyi değil bize para konusunda yardımcı olan burslar şuan varmı? Aynı zamanda siz şuan mezun olmuşsunuz büyük ihtimalle nerede çalışıyorsunuz neler yaptınız?
Adsız dedi ki…
Merhaba :) Ben şuan 11. Sınıfa geçtim pandemiden dolayı zaten 10. Sınıf 2. Dönem görmedim. 7. Sınıftan beri Kore dili ve edebiyatı bölümünü okumak istiyorum özelliklede değişim öğrencisi olarak seoul'de okumak istiyorum fakat benim ailemin maddi durumu çok fazla iyi değil bize para konusunda yardımcı olan burslar şuan varmı? Aynı zamanda siz şuan mezun olmuşsunuz büyük ihtimalle nerede çalışıyorsunuz neler yaptınız?
Adsız dedi ki…
Merhaba ben erciyes üniversitesinde türkçe öğretmenliği okuyorum 2. Sınıfım Ama bir dönem korece ye ilgim başladı ve evde tek başıma belli bir seviyeye geldim şimdi kore dil ve edebiyati bölümü okumak istiyorum türkçe öğretmenliği okurken ayni zamanda kore dil ve edebiyati okuyabilirmiyim
En eski Daha eski 201 – 306 / 306