GÜNEY KORE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN MÜZELER

Avrupa'nın önünde saatlerce kuyrukta beklenen ve giriş ücretleri epey tuzlu olan meşhur müzeleri olduğunu biliyoruz. Fransa'nın Louvre'su, İngiltere'nin British'i var. Türkiye'de bizim de her ne kadar bunların birçoğundan haberdar olmasak da, neredeyse her ilimizde müzelerimiz var. Bakınız en meşhur müzelerimiz.  (Bunlara Barış Manço ve Masumiyet Müzelerini de ekleyelim lütfen.) Bu yazımdaysa Güney Kore'deki müzelerden bahsetmek istiyorum.





 Kore'de en çok dikkatimi çeken şey müzelerin çok bakımlı olması. Kore'nin çok küçük ve turistik olmayan şehirlerindeki müzeleri bile teknolojik ve temizdi. Koreliler çocuklarına kendi kültürel değerlerini aşılamaya çalışan bir millet. Bu yüzden müzelerde aileleriyle veya öğretmenleriyle gezen çocuklara çok sık rastlıyorsunuz. Erciyes Üniversitesi'nde Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okurken sınıfa değişim öğrencisi olarak gelen bir Koreli arkadaşa Kayseri'deki müzeleri gezdirmek istemiştim. Müzeleri gezerken bizdeki müzelerin1, 2 lira gibi çok cüz-i miktarda olduğunu görünce Kore'de bu kadar ucuza müze olmadığını söylemişti. Gerçekten de Kore'de birçok müzenin giriş ücreti 5000 Won'dan başlıyor. Koreliler için 5000Won  çok büyük bir para değil ama müzelerini bizdeki gibi 1000 wona da yapmıyor Koreliler.

Güney Kore'de birçok şehirde modern ve tarihi müzeleri bulunuyor. Koreliler daha çok turist çekmek adına turistik şehirlerinde eften püften şeylerin bile müzelerini yapmışlar. Kore'nin turistik balayı adası Cecu Adası'nda 100 müze olduğu söyleniyor. Bu yüzden, hem zamanınızı hem de paranızı daha iyi kullanmak adına Kore'de müze gezecek olan kişilerin önce hangi amaçla ve ne tür müze görmek istediğini önceden belirlemesi çok yararlı olacaktır. Gelin Güney Kore'deki bazı müzelere bir göz atalım.


1. Busan BM Anıt Mezarı






Kore denince akla ilk gelen şey Kore Savaşı. Busan BM Anıt Mezarı da Kore Savaşı'nda şehit olanların anısına yaptırılmış bir müze. Türk şehitlerinin de mezarlarının bulunduğu bir müze olduğu için, Kore'de tek bir yeri gezecek vaktiniz ya da paranız varsa, onu bu şehitlikte harcamanızı tavsiye edeceğim bir yer. Kendinizi manevi açıdan çok farklı hissedeceğinize eminim. Bakınız: Busan BM Anıt Mezarı yazım.

2. Cecu Adası Oyuncak Ayı Müzesi


Dünyanın birçok yerinde oyuncak müzeleri yer alıyor. Cecu Adası'nda yer alan Oyuncak ayı müzesi ise, benim Kore'ye gitmeden önce tek gitmek istediğim yerdi. Sebebini Cecu Adası Oyuncak Ayı Müzesi Gezim yazısında detaylıca açıklamıştım. İlk izlediğim Kore dizisi olan Goong yani Düşlerimin Prensi dizisinde burada birkaç sahneye yer verilmişti. Bu yüzden bu müzeye gitmek listemde en sıradaydı.






3. Gyonğcu Milli Müzesi

Kore Tarihi'ne veya tarihi dizilerine meraklı olanların mutlaka görmesi gerektiğini düşündüğüm müzelerden birisi Gyonğcu şehrinin milli müzesi. Kore'nin Şilla Hanedanlığı döneminde ait eserlerin gün yüzüne çıktığı bu müzede, Türkiye'de de televizyonlarda birçok kere yayınlanmış olan Muhteşem Yüzyıl dizisinde anlatılan, Kore tarihinde önemli yere sahip olan kişilerin eşyaları da sergileniyor. Daha detaylı bilgi için bakınız: Gyonğcu Milli Müzesi yazım.





4. Seul Kore Savaş Anıtı Müzesi






Seul'de bulunan sarayların içindeki müzeleri görenlerin daha sonraki adresi Seul Savaş Müzesi olmalı. Güney Kore'nin savaş tarihine ışıl tutuyor. Sergilenen Güney Kore'nin kara ve deniz gücüne ait araçlarla bir nevi güç gösterisi yapılan bu müzesi Seul'de gezecek müze arayanların dikkatini çekebilir. Bakınız: Kore Savaş Anıtı Müzesi


5. Cecu Köy Müzesi






Cecu Adası'nda Korelilerin geleneksel köy yaşam tarzını yansıtan Cecu Köy Müzesi yer alıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Ayhan Sicimoğlu'da Peru'yu gezerken böyle bir köy müzesini gezmişti. Bizde neden böyle köy müzeleri yok ki diye düşünürken Ankara Altındağ'da Türkiye'nin ilk köy müzesinin olduğunu öğrendim. Benim gibi modern müzeleri 'modernliği'ne yabancı olup da Kore tarihine meraklı olanların kesinlikle kaçırmaması gerektiğini düşündüğüm müzelerden biri. Özellikle Korelilerin eskiden kullandığı tuvaletler görülmeye değerdi. Bakınız: Cecu Köy Müzesi yazım.


6. Cecu Adası Dalgıç Kadınlar Müzesi







Cecu Adası'nda kocaaları denize veya savaşa giden bu yüzden de denizden ekmeğini çıkaran dalgıç kadınları bulunuyormuş eskiden. Halen dalgıçlık geleneğini yaşatan emektar dalgıç kadınlar için yapılmış olan müze de yine Cecu Adası'ndaki insanların yaşayış tarzı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için görülesi müzelerden biri. Bakınız: Cecu Dalgıç Kadınlar Müzesi


7. Cecu Cam Müzesi





Doğrusunu söylemek gerekirse Cecu Adası'nı gezerken paramın ziyan olduğunu düşündüğüm tek müze bu cam müzesiydi. Nedeni ise Cecu Cam Müzesi yazımda...


8. Cecu Minyatür Müzesi






Kore'deyken kendinizi başka ülkeleri gezmişsiniz gibi hissedeceğiniz bu müzede dünyanın her yerinden tarihi yerlerin küçük versiyonları bulunuyor. Her yeri gezmeniz mümkün değil belki ama en azından Cecu Adası'ndaki Minyatür Müzesi'ne gidip oradaymışçasına fotoğraf çekilebilirsiniz en azından.

Yorumlar