CECU ADASI HENYO DALGIÇ KADINLAR MÜZESİ | Jeju Haenyeo Museum |제주해녀박물관


Cecu Adası denilince akla ilk gelen şeylerden biri, dalgıç kadınlar. Koreliler bu dalgıç kadınlar için henyo (해녀) yani deniz kadınları kelimesini kullanıyorlar. Dalış yaparken herhangi bir su altı dalış ekipmanı kullanmadan çeşitli kabuklu deniz ürünleri, deniz yosunu vb. toplamak için okyanus suyuna dalan kadın dalgıçlar, yanlarına sadece deniz gözlüğü, dalışı kolaylaştırmak için bir top ve topladıklarını koymak için de bir sepet alıyorlar. 


Nasıl ki bizde Karadeniz Bölgesi'nde iş yükü çoğunlukla kadınların omzundaysa, Cecu Adası'nda da bu dalma işini kadınlar üstlenmiş. Bunun bir sebebi balıkçılık yapmak için okyanusa açılıp uzun süre eve gelemeyen kocalar, ikincisiyse savaşa gidip dönmeyen kocalar. 

2016 yılında UNESCO tarafından manevi değer olarak kabul edilen bu dalgıç kadınlar için Cecu Adası'nda bir müze oluşturulmuş. Bu müzedeki çeşitli sergilerde hem dalgıç kadınların eşyaları, hem de Cecu Adası'nın geleneksel kültürüne ait eserler sergileniyor. Bir salonda dalgıç kadınlarla ilgili kısa tanıtım filmleri izlemiştik. Müzenin girişinde ziyaretçilerin çeşitli hediyelik eşyalar satın alabilecekleri bir hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.



Aşağıdaki fotoğrafta Kore geleneksel ütüsünü görüyorsunuz. Ucu yassı olan demir çubukları köze batırıp kıyafetin üstünde gezdiriyorlar. Tarihi Kore dizilerinde zaman zaman bu ütü sahnelerine yer veriyorlar.


Bakınız: Cecu Adası dalgıç kadınlarıyla ilgili program

Yorumlar