GÜNEY KORE'DE ÇİFT YÜZÜĞÜ | 커플링만들기



Alyansın Tarihi


Dünyada çiftlerin yüzük takma geleneğinin ne zaman başladığı bilinmemekle birlikte uzmanlar bunun Eski Mısır'da başladığını söylemektedir. Mısır firavunları, başlangıcı ve sonu olmayan dairesel şekli nedeniyle bir yüzüğün sonsuzluğu sembolize ettiğine inanıyordu. Mısırlılar ayrıca aşk damarı olan 'veni amoris'e inanıyorlardı. Sol eldeki dördüncü parmakta doğrudan kalbe bağlanan damar bulunduğunu söylerlermiş. Zaten hala bizler de o parmağımıza alyans takıyoruz.

Daha sonra, bu gelenek Yunanistan'a ve ardından Roma'ya ulaşmış. Büyük İskender Mısır'ı fethettiğinde, Yunanlılar bağlılık göstermek için yüzük verme geleneğini benimsemiş ve Romalılar Yunanlıları fethettiğinde bu geleneği sürdürmüşler. Bazı uzmanlara göre, Romalılar yüzüğü bir aşk belirtisinin aksine, bir kocanın karısı üzerindeki mülkiyetinin bir sembolü olarak görmektedir. Daha sonra yüzükler, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Batı'da popüler hale gelmiş. Erkekler savaşa gitmeden önce evlenme sözü olarak kız arkadaşlarına yüzük vermişler. Pırlanta yüzükler 1950'lerde popüler olmuş. De Beers şirketi, reklamlarında elmasların sonsuza kadar sürdüğüne vurgu yapmış bugün ABD'deki nişan yüzüklerinin %86'sı pırlanta yüzüklerdir.

Güney Kore'de Çift Yüzükleri


   Güney Kore'de ise sevgililerin, hoşça vakit geçirmek veya yıldönümü, doğum günü gibi özel günlerini kutlamak için yaptığı aktivitelerden biri birlikte çift yüzüğü yapmak. Youtube'da zaman zaman Koreli çiftlerin "Çift Yüzüğü yaptırdık!" diye videolar paylaştığını görüyordum ve Kore'nin böyle entel dantel işlerine merakımın olduğunu bilen bir Koreli arkadaşım da beni çift yüzüğü yapmaya götürmüştü. Kore'de çift yüzükleri isteğe bağlı olarak farklı farklı şekillerde yapılıyor olmasına rağmen üzerine isim yazılan yüzükler moda olduğundan biz de isimli yüzükleri yapmak istedik. Kore'de çiftler birbirlerinin isimlerini yüzüklere kazıyıp sevgililerinin isimlerinin yazılı olduğu yüzükleri kullanıyorlar ama biz kendi isimlerimizi yazıp kendi isimlerimizin yazılı olduğu yüzükleri aldık. (Koreli sevgiliniz yoksa Kore'de yaşamak çok zor a dostlar!😅)Üstünde ismimin yazılı olduğu yüzüğümü hala da saklıyorum. Zaman zaman arkadaşıma fotoğrafını atıp anılarımızı tazeliyorum hatta.



Yüzüklerin yapım aşaması ise şöyle; türlü türlü çift yüzüğü tasarımı mevcut olduğu için ilk başta ne modelde istiyorsanız onu söylemeniz gerekiyor. Biz tek taşlı basit bir model seçmiştik. Daha sonra size  yukarıda görmüş olduğunuz uzun ince metal parçaları veriyorlar ve üzerinde harflerin yazılı olduğu çivileri bu metalin üstüne çekiç yardımıyla yazıyorsunuz. Harfleri metal parçanın üstüne çakma aşaması çok eğlenceli ama hizalı yapmadığınız takdirde abuk subuk bir görüntü oluştuğundan öncesinde başka bir levhanın üstünde pratik yapmanız gerekiyor. Zira Koreli arkadaşım acele ettiğinden ismindeki harflerden birini ters çakmıştı ama o haliyle de komikti. Çakma işlemi bittikten sonra yüzüğün birleştirilip halka yaptırılma aşamasına geçiliyor. Bu aşamada siz sadece izlemekle yetiniyorsunuz. Çünkü orada çalışanlar ateş yardımıyla birleştirme işlemi yaptıkları için biraz tehlikeli. Daha sonra elinize zımparalamak için elektronik törpü makinesi veriyorlar ve pedala basa basa zımparalayarak yüzüğe parlaklık kazandırıyorsunuz. Bizim gittiğimiz atölye küçük bir atölye olmasına rağmen bizim dışımızda yüzük yapan birkaç çift daha olduğundan sırayla yapılıyordu ve doğal olarak çekiçlerle oynamak için de çok vaktimiz oldu. 


Bakınız: yüzük yaptığımız video:


Güney Kore'de bu çift yüzükleri,  çift yüzüğü kafeleri veya kuyumculara ait atölyelerde yaptırılıyor. Çift yüzüğü yaptırmanın fiyatı gittiğiniz yere, kullanılan malzemeye ve istenen modele göre farklılık gösteriyor. Bizim yaptırdığımız basit isimli yüzüklerin Seul'de 100.000 Won gibi uçuk rakamlara yapıldığını duymuştum. Bizim gittiğimiz  atölyede normalde 50.000 Won civarıyken kampanya vardı ve  iki kişi 15.000 Won vererek 30.000 Won'a yaptırmıştık. Kore için 15.000 won bir öğünlük yemek parası.



Çift yüzüğünden ziyade yüzüklerin yapılış şeklini öğrenmek benim için hoş bir deneyimdi. Sürekli kareoke, sinema ve kafe arasında mekik dokuyan Koreli çiftlerin birlikte güzel anılar biriktirmeleri için iyi bir alternatif oluyordur diye düşünüyorum. Evlenecek kişilerin böyle birlikte yüzük yapması da çok manidar tabii. Türkiye'de böyle çift yüzüğü yapılan yerler var mı bilmiyorum. Gidenler varsa beni aydınlatabilirler. 

Ayrıca Kore'de yapılabilecek diğer eğlenceli aktiviteler :

Güney Kore'de mutlaka görülmesi gereken kafeler

Kore'de sinemaya gittim!

Kore'de Kareokeler

Kore'de akupunktur yaptırmak


Yorumlarınızı bekliyorum!💓💛💚💙💜

Yorumlar