GÜNEY KORE'NİN GELENEKSEL LEZZETİ: PİRİNÇ LOKUMU | 떡


Güney Kore'nin geleneksel lezzetlerinden biri olan (떡) ddog, pirinç unundan yapılan hamura verilen isim. Her ne kadar birçok kaynakta bu ddog 떡 kelimesinin farklı farklı çevirileri karşımıza çıkıyor olsa da, 떡(ddog)'u Türkçe'ye pirinç lokumu veya lokması olarak çeviriyoruz. 

Bakınız: pirinç hamurunun hazırlanışı:


Pirinç lokumları Güney Kore'de çok eski zamanlardan beri özel günlerde tüketiliyor.100 günlükken ve 1 yaşındayken  bebekler için yapılan kutlamalarda ve yetişkinlerin 60. yaş günü kutlamalarında bu pirinç lokumları yeniyor. Ayrıca Kore'de kırmızı pirinç lokum yiyen kişiden kötülüklerin uzak duracağı düşüncesi hakim olduğundan özel günlerde ve taşınırken kırmızı pirinç lokumu yeniyor. Bizde buğday unundan yapılan sayısız yemek çeşidi varsa Güney Kore'de de pirinç unundan yapılan bu hamurla çeşitli yemekler yapılıyor. Pirinç lokumundan yapılan başlıca yiyecekler ise şöyle;

1. DDOG BOGGİ | 떡볶이




Güney Kore'deyken  yemelere doyamadığım lezzetlerin başında Dogboggi yani pirinç hamuru yemeği geliyor. Dogboggi için silindir şekilde kesilmiş pirinç hamurları kullanılıyor. Bakınız önceki yazım:  KORE YEMEĞİ: PİRİNÇ LOKUMU KAVURMASI | DDOGBOGGİ | 떡볶이

Ayrıca bakınız: Kore'de makette hazır halde satılan Dogboggilik pirinç hamurları:


Kore'den getirdiğimpirinç hamurlarıyla doggboggi yapmayı denemiştim. Evdekiler bu pirinç hamurlarını içi dolu boru makarnaya benzetmişlerdi. Bakınız: KORE YEMEĞİ YAPTIM! | DDOGBOGGİ | 떡볶이

2. DDOG GUG  | 떡국




G. Kore'nin ay takvimine göre yeni yılı olan Sollal Yılbaşısı'nda yuvarlak şekilde kesilmiş 흰떡 yani beyaz pirinç lokumlarıyla yapılan 떡국 doggug pirinç lokumu çorbası içiliyor. 
Ben de Koreli bir arkadaşımla bu çorbayı içmeyi denemiştim. Bakınız: PİRİNÇ LOKUMU ÇORBASI | 떡국 | DDOGGUG (Siz siz olun illa doggug içecekseniz bizim gibi sabahleyin değil de öğlen veya akşam karnınız çok acıktığında içmeyi deneyin. Belki o zaman tadını beğenirsiniz. 😆)


3. SONĞPYON | 송편

Güney Kore'nin Şükran Günü olarak kabul edilen Çusok Bayramı'nda da pirinç hamurundan yapılmış 송편 (sonppyon) adı verilen tatlı yeniyor. Bizim damak zevkimize pek uygun olduğunu düşünmediğim az şekerli Kore tatlılarından ama denemeye değer. Bakınız Sonğpyon yapımı:





4. DDOG RAMYON | 떡라면

Pirinç hamurundan yapılan bir diğer yemekse pirinç hamurlu erişte ddogramyon 떡라면. Ramenle pirinç hamurunu bir araya getirmek kimin fikriydi acaba?

Bakınız 떡라면 yapımı:



5. DDOG PİCA | 떡피자

Koreliler pirinç hamurundan pizza bile yapıyorlar. Bakınız:




Kore'de yukarıda bahsi geçen yemeklerin dışında pirinç lokumuyla yapılan akla hayale gelmedik birçok yemek çeşidi bulunuyor. Güney Kore'ye veya Kore restoranlarına yolunuz düşerse pirinç hamurlarıyla yapılmış yemekleri deneyip kulaklarımı çınlatmayı unutmayın!








Yorumlar