KORELİLER KÖPEK ETİ YİYORLAR!






Kore'de beni en çok şaşırtan şeylerden birisi de sokak köpeklerinin yok denecek kadar az olmasıydı. Sokak kedileri var ama Korelilerin kedileri de kendileri gibi yabani. (ya da biz sokak kedilerimizi de kendimize benzetmişiz.) Kedi demişken Kore'de de gösterime girmiş olan "kedi" isimli bir belgesel var. İzlerken insanın İstanbul'a bir gidiveresi geliyor. İzlemenizi tavsiye ederim.


Buna karşın Koreliler, evlerinde bize göre daha fazla  köpek besliyorlar. Bu yüzden de neredeyse her markette çeşit çeşit köpek maması ve aksesuarına rastlıyorsunuz. Korelilerin evleri bizimkilerden daha küçük olduğundan Koreliler genelde küçük süs köpeklerine bakıyorlar. Dışarıda köpeğini yürüyüşe çıkaran çok kişiye rastlıyorsunuz.


Bakınız arkadaşımın evinde baktığı sevimli köpek 
Kore'deyken oda arkadaşlarımdan birinin de evinde köpeği vardı. Koluna köpeğiyle beraber ablası ve annesinin dövmesini yaptırmıştı. (Babası annesini aldatıp ayrıldığı için babasını pek sevmiyordu.) Yani bir köpeğe babasından daha çok değer verip dövme yaptırmıştı. Bakınız o dövme   


Kore'ye gitmeden önce Korelilerin köpek eti yeme konusu benim için hep muammaydı. Çünkü bazı Koreliler, bunun sadece savaş sonrası kıtlık döneminden kalan bir alışkanlık olduğunu söylüyordu. 
Koreliler köpek eti yiyorlar. Boşintang (보신탕) deniyor bu yemeğe. (İnternetten arattırırsanız videolarını bulabilirsiniz.) Bu yemek yazın en sıcak olduğu ağustos ayında yeniyormuş. Hatta Vejetaryan'ı okuyanlar bilirler. Kitapta kadın küçükken babasının köpeğe eziyet etmesi sonucu travma yaşamış ve vejeteryan olmuştu. (Okumadıysanız mutlaka okuyunuz!) Kore toprakları az nüfusu çok olan bir ülke olduğunda tarım ve hayvancılık yapacak alanları olmadığından et sıkıntısı çeken bir ülke olmasının da köpek yemelerinde etkisi var sanırım.



Ancak son dönemlerde köpek eti yeme, kötü bir Kore imajı oluşturduğu ve artık hemen her evde köpek beslendiği için Kore'de tepkiyle karşılanıyor. Köpek eti yenmesine karşı kampanyalar yapılıyor. Bu yüzden de Kore'de alenen köpek eti lokantası bulmak biraz zor, pazarlarda vs. bu tip lokantalar mevcut. Yemek isteyenler kolaylıkla bulabilirler büyük ihtimalle ama biz yeme niyetinde olmadığımız için aramaya bile yeltenmemiştik.

Bakınız: Kore'de köpek eti yemeye karşı yapılan bir gösteri


Yorumlarınızı bekliyorum!

Yorumlar