GÜNEY KORE'DE BUBBLE TEA | GONG CHA | 버블티

Korelilerin ASMR videolarında bonbonlu çay içenleri görmüşsünüzdür. Youtube'daki videoların başlıklarından gördüğüm kadarıyla herkes bu çayı, Güney Kore'nin diye biliyor. Esasında Tayvan'dan tüm dünyaya yayılan Bubble Tea yani baloncuklu çaylar, Güney Kore'de çok meşhur olduğu için muhtemelen böyle biliniyor. Her şeyde olduğu gibi bu çayı da dünyaya bir şekilde tanıttıkları için Korelileri tebrik etmek lazım.




Bubble Tea (버블티) 'ye ismini veren bonbonların, Korece'deki ismi 타피오카 펄 (Tapioka pol)/Tapioca Pearl yani Tapyoka İncileri olarak anılıyor. Bizde bu Bubble Tea için Babo Çayı veya İnci Çayı ismi kullanılmış. Güney Kore'de Gong Cha/ Gong Ça (공차) markası en bilindik Bubble Tea satan marka ve tıpkı Güney Kore'deki kahve zincirleri gibi herkesin uğrak noktası haline gelmiş durumdaydı. 

Bakınız: Güney Kore'de gittiğim bir Gong Cha dükkanı


 Son birkaç yılda Youtube'da Türklerin ve yabancıların yaptığı Bubble Tea videolarına sık sık denk gelmeye başladım. Ben Kore'deyken, Amerikalı ve Avrupalı arkadaşlarım da bu çayı severek içiyordu. Anladığım kadarıyla oralarda da fazla yaygın değil. Türkiye'de de bu çayları yapan kafeler varsa gidip denemek isterim. (Türkiye'de kafelerde içmiş olanlar varsa, yazının sonundaki yorum kısmından beni aydınlatabilir. Ayrıca bu yazımı ve Yucaça yazımı tanıdığınız kafecilere de atın ki bu çaylar iyice yaygınlaşsın.) 




Bu bonbonlu çaylar, bildiğiniz sütlü çay aslında. Bu çayın diğer buzlu sütlü çaylardan farkı ise, içine nişasta ve şekerden yapılan lokum kıvamındaki bonbonlardan konuluyor olması. Plastik ve ağzı kapalı bardaklarda soğuk olarak servis ediliyor. Dondurmalısı, karamellisi, çay yerine kahveli yapılanı gibi farklı türleri de var. Pipetleri bu bonbonların sığabileceği genişlikte olduğundan bir yandan sütlü çayı içip bir yandan da ağza dolan bonbonları yemek çok eğlenceli.



Türkiye'ye döndükten sonra en çok özlediğim Kore içeceklerinden bir tanesi bu bonbonlu çaydı. Güney Kore'de bu toplardan hazır olarak da satılıyor. Bizde de hazır satılanları var ama Kore'deki fiyatı 70 lira civarına denk gelirken, bizde 160 liraya satılıyor. Bakınız: https://www.gittigidiyor.com/diger-her-sey/30-saniye-de-hazir-tapyoka-incileri-popping-boba-inci-cayi-bubble-tea-20-porsiyon_pdp_673525976 Bonbonları yapmak biraz meşakkatli olsa da bu parayı vermek istemeyenler veya evde yapmayı denemek isteyenler için birkaç video paylaşayım:



Yorumlarınızı bekliyorum:)

Yorumlar