GÜNEY KORE GEZİSİ | SEUL | İTEVON SEMTİ| Itaewon |이태원






Seul'de bulunan Güney Kore'nin Kreuzberg'i diyebileceğimiz İtevon semti, bir yabancı cenneti. Nasıl ki Amerika, Fransa gibi ülkelerde geniş Çin mahalleleri varsa Kore'de de yabancı lokantaların, marketlerin bulunduğu İtevon var. İtevon'da yabancıların fazla olmasında Amerikan üssüne yakın olması etkili olmuş. Güney Kore'de açlık çeken Türklerin yolu illaki bu semte düşüyor. Çünkü normal Kore marketlerinde bulamayacağınız Türk salçası, sarması vs. zeytin, kıyma vs. gibi birçok gıdayı İtevon'daki Ortadoğu ülkelerine ait marketlerinde bulabiliyorsunuz. Ayrıca İtevon'da döner ve dondurma satan birçok lokantaya ve Türk'e de rastlıyorsunuz. 


İtevon'da en dikkat çekici şeylerden biri, ana caddede yerlere her ülkenin isminin yazılı olduğu metal levhaların yapıştırılmış olması. (Kore'de kendinizi Hollywood'da hissedeceğiniz tek yer!) İtevon'da Türkiye'nin levhasını bulacağım diye epey bir çırpınmıştım. Levhanın tam yanında da zaten bir lokantası bulunuyor. Levhayı bulunca heyecanımı gören dondurmacı Türk amca selam vermişti. Eskiden Almanya'ya giden gurbetçiler yolda bir Türk'le karşılaşınca arabayı durdurup sarılıyorlarmış. Kore'de uzun süre kalınca Türkiye'nin her şeyini özlediğim için oracıkta o dondurmacı amcaya sarılıveresim gelmişti. 

İtevon'a gitmeden önce bazı arkadaşlarım kesinlikle İtevon'u görmem gerektiğini söylüyorlardı. Ancak İtevon benim Kore'de gezerken en çok hayal kırıklığına uğradığım yerlerden biriydi. Bunun ilk sebebi, İtevon'un pek tekin bir yer olmayışı. G.Kore genel olarak Türkiye'den kat be kat güvenli bir ülke. Akşamleyin bir kız olarak gezdiğinizde sarhoş olanlar dahi sarkıntılık veyahut da taşkınlık yapmıyorlar. Bu yüzden Kore'de akşamları bile tek başınıza korkmadan gezebiliyorsunuz. Ancak İtevon Kore'nin Türkiye'si gibi. Bu yüzden tek başınıza gitmenizi çok tavsiye edeceğim bir yer değil. Özellikle ara sokaklarında tacize uğrayabilirsiniz. Bazı yabancılar ilk defa insan görüyormuşçasına baktığı için biraz rahatsız oluyorsunuz. Kore bar ve pavyonlarının olduğu bir yer olduğu için gece giderseniz farklı insanlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek. İkinci olarak, İtevon temizlik konusunda sıkıntılı bir yer. Kore'de yollar genelde temiz ve düzenli. Ancak İtevon'da dükkanların önleri pislik içinde.

Şunu belirtmeliyim ki şimdiye kadar saydığım bu iki sebep, Koreliler'den kaynaklanan sebepler değil. Koreliler İtevon'da yaşayanların çoğunluğunu oluştursaydı muhtemelen orayı da Kore'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi güzelleştirmek için çabalayacaklardır. İtevon'da restoranların ve barların olduğu mahallelerde yaşayan kişiler çoğunlukla dünyanın fakir ve gelişmemiş ülkelerinden Kore'ye işçi olarak çalışmaya gitmiş olan kişiler Birçoğu farklı bir kültüre ayak uydurmaya çalışan ve Kore'de para kazanmakla ve ayakta kalmak için mücadele veren insanlar. 


 Kore'deki Türk lokantalarının birçoğu İtevon'da yer alıyor. Ben Gvanğcu şehrinde değişim öğrencisi olarak bulunduğum için Gvanğcu'da bu tip Türk lokantalarına ve yemeklerine ulaşmak imkansızdı. Ancak Seul'de okuyan Türk arkadaşlarım bu yönden çok şanslılardı. Birçoğu İtevon'daki Türk restoranlarında Korecelerini geliştirmek ve harçlıklarını çıkarmak için  çalışma imkanı buldular. Ancak restoranları işleten Türk işletmecilerin bazılarının bu arkadaşlarımın maaşlarını tam olarak ödemediği de oldu. İtevon'da çalışmayı düşünenler olursa her konuda çok dikkatli olmasını tavsiye ederim. Bu lokanta işletmecileri lokantalar çok küçük olduğu için çok yüksek sesli ve kötü şarkılar açarak gelen müşterilerin kendilerini rahatsız hissettirip de bir an önce gitmeleri için çabalıyorlarmış. (Ankara Lokantası'nda çalışan arkadaşlarımın dediklerine göre, lokanta sahipleri arkadaşlarıma bu şekilde yapmalarını tembihliyormuş. Benim döner yemek için gittiğim Türk lokantasında da durum pek iç açıcı değildi. Yemekler hazır karton kağıtlarda servis ediliyordu. Çalışanlar Türk değil, Orta Asya ülkelerinden gençlerdi ve vasat müzikler çalınıp durduğu için yediğimiz dönerden hiç keyif almayarak erkenden kalkmıştık. Türkiye'den bakınca orada lokanta açan Türklerin, Türkiye'nin tanıtımını yaptıklarını düşünüyoruz ama durum ne yazık ki tam tersi.

Kore'de camii haberlerinde bahsedilen Seul Camisi'de İtavon'da yer alıyor. Seul Camisi yazımda da daha önce bahsettiğim üzere, camiye gelen Müslümanların kaba hallerini ve caminin çevresinin pisliğini görünce orada bir saniye ile durmak istememiştim. İtevon'da gittiğim diğer bir lokanta da Özbek Lokantasıydı. 





Yorumlar