KORE'DE MÜSLÜMAN OLMAK!

Türkiye'de K-pop ve Kore dizilerinin etkisiyle Kore'de yaşamaya heves eden kişi sayısı son yıllarda epey artmış durumda.  Bu yüzden, Kore'de Müslüman olmak konusunda yazı yazmak istedim.

Kore'de Müslüman olmak, vejetaryen olan bir insanın, bir kasapta yaşaması gibi bir şey.




Kore'de Müslümanların başına gelebilecek muhtemel şeyleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Her mesai bitiminde içmeye giden Koreliler ile içki içemediğiniz için onlarla yeterince kaynaşamayacaksınız. Çünkü içki içmediğiniz için sizi kendilerinden biri olarak kabul etmeyecekler.

2. Kırmızı et çok pahalı olduğundan domuz etini yiyemeyip sadece tavukla besleneceksiniz. (Helal kesimden başka yemem derseniz bunu yapma şansınız bile olamayacak.)

3. Her gittiğiniz lokanta, yemekhane, otelde yediğiniz şeyin içinde ne olduğunu sorup bazen kötü tepkilerle karşılacak, bazen de farkına varmadan domuz ürünü yemiş veya Koreliler tarafından yedirilmiş olacaksınız. (Çünkü Koreliler sosis ve jambonu domuz etinden saymıyorlar.)

4. Katıldığınız etkinliklerde sadece vejeteryanlar için olan yemekleri yemek zorunda kalacaksınız. Çünkü Kore'de vejetaryen olmak, Müslüman olmaktan daha çok rağbet görüyor.

5. Marketteki ürünlerin de neredeyse yarısını içinde domuz ürünü olduğu için alamayacaksınız.

6. İbadet etmek için Seul'deyseniz şanslısınız, İtevon'daki (hayatımda gördüğüm en bakımsız) camiye gidebileceksiniz. Diğer şehirlerde böyle bir imkanınız olmayacak. Bakınız: İtevon'daki Cami

7.  Bayramlar hep buruk geçecek çünkü sizin dininizde bayram olduğundan kimsenin haberi olamayacak ve tıpış tıpış işinize gideceksiniz.

8. Başörtüsü takıyorsanız durum daha da vahim. "Terörist git ülkene" şeklinde hakaret edilip İşidli militan muamelesi yapanlar, sıcak oldu üstünü çıkarsana diyenler olacak.

9. Kafanız açık olsa da, "Neden örtülü değilsin, sen nasıl Müslümansın böyle?" diyecekler. Hatta "Sen kendi ülkende kapalısın da buraya gelince mi açıldın yoksa?" diyecekler.

10. "Senin ülkende erkekler 3 kişiyle evlenmiyorlar mı?"diyecekler.

11. Kendileri sanki her pazar kiliseye gidiyormuş gibi "Neden namaz kılmıyorsun?" diyecekler.


Kısacası diyecekler de diyecekler. Kore'de yabancı olmak yeterince zorken bir de Korelilerin İslam ile alakalı cahillikleriyle uğraşmak çok çok daha zor. Tabi bu, Kore'ye gitmeyin demek değil. Her Türk genci 30 yaşına kadar en az bir yabancı ülkeye gidip, gitmemiş olsa bile  yabancı arkadaşlar edinip farklı ülkeleri ve dolayısıyla da kendi ülkesini tanımalı.

İleride fırsat olur da Kore'ye yolunuz düşerse, bu yukarıda saydığım durumların sizin de başınıza geleceğini varsayarak İslam hakkında daha bilgili gitmekte yarar var. Her soruyu cevaplayacağım diye de uğraşmayın, zaten dünyaya at gözlükleriyle bakan Koreliler, siz ne derseniz deyin kendi bildiklerini okumaya devam edecekler!


Bu konudaki yorumlarınızı benimle paylaşırsanız mutlu olurum. :)

Yorumlar

Merhaba,
Öncelikle emeğinize sağlık, tüm yazılarınızı inceleyemesem de şahane bir iş çıkardığınızı gördüm. Ben Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Bölümü'nde tezli yüksek lisans yapan bir öğrenciyim ve Kore Dalgası üzerine çalışıyorum. Özellikle çeviri yapanlarla internet üzerinden görüşme yapmam gerekiyor. Size ulaşma şansım var mı? Bir mail adresi üzerinden?
Şimal yıldızı* dedi ki…
Teşekkür ederim. simal.yildizi93@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.