KORE'DE POŞETLER PARAYLA SATILIYOR!


Geçenlerde "Türkiye'de artık poşetler parayla satılacak." haberini okuyunca aklıma Kore geldi. Kore'de küçük marketlerden alışveriş yapınca aldığınız şeyleri siyah poşetlere koyup para istemiyorlar ama beyaz veya diğer renkteki poşetlerle satış yapan yerlerde "Poşet istiyor musunuz? diye sorup cüz-i miktarda ek ücret alıyorlar.


Poşet istemeyen Koreliler, aldıkları şeyleri yanlarında getirdikleri bez çantalara koyuyorlardı. Erkekler bile bu bez çantaları kollarına takıp geziyorlardı.


Kore'de bu çantalar modaydı ve takan bir erkek. Çantanın üzerine posteri basılmış olan dizi DESCENDANTS OF THE SUN


 Kore'de istediğiniz her poşetle dışarıya çöp atamıyorsunuz.  Aşağıda gördüğünüz üstü yazılı olan poşetleri kullanmak zorunlu. Bu poşetleri alarak vergi verilmiş olmuyormuş. 
                        
(종량제봉투)




Kore'ye ilk gittiğimde yadırgadığım şeylerden bir tanesi poşetleri parayla alma meselesiydi. Malumunuz Türkiye'de poşet kullanımı çok yaygın. Siyah poşetleri kanserojen madde içerdiği gerekçesiyle fazla kullanmıyoruz ama evlerde çöp vs. koymak için marketlerden ihtiyacımızdan daha fazla poşet tedarik ettiğimizden nereye elimizi atsak poşet çıkıyor. Üstelik son zamanlarda poşetler çok inceldiği için tek poşet yetmediğinden daha da fazla poşet kullanır hale geldik.

Fazla poşetlerin konduğu elişi veya plastikten poşetliklerimizin olması bile bu aşırı poşet tüketimini kanıtlar cinsten.

Hatta her yerde karşımıza çıkan bim poşetlerinin de geyiği yapılıyordu.

Velhasılıkelam doğayı korumak adına önemli olduğu söylendiği için Türkiye açısından çok geç kalınmış bir uygulama diye düşünüyorum. Kimse bir de poşete para vermek istemez tabi ama ben eminim ki yurdum insanı bulur buna da şahsına münhasır bir çözüm. 

Gelecek haftaki Yazım:  Kore Sendromu

Yorumlar