SOKGURAM YERALTI MAĞARASI | GYEONGJU SEOKGURAM GROTTO | 경주 석굴암


Bulguksa gibi UNESCO kültürel Mirası listesinde yer alan ve Bulguksa ile aynı döneme tarihlenen Sokguram Mağarası'nda Buda için yapılan türbelerden biri yer alıyor. Bu insan yapımı mağara 20 yıllık inşa sürecinin ardından 774 yılında tamamlanmış. Birleşik Şilla Dönemi (676-935) döneminin başyapıtı olarak kabul edilmekte. Heykeller ve duvardaki kabartma gravürler mimari açıdan dikkat çekiyor.

Sokguram'a gitmek epey bir zahmetliydi. Otobüsler saat başı geçiyor ve dağın başına kurulmuş bir yer. Biz gittiğimizde sis çökmüştü ve bu sis türbeye daha gizemli bir hava katmıştı. Zaman zaman da yağmura yakalandık. Bu yüzden yanımıza marketten aldığımız tek kullanımlık yağmurluklar işimize yaramıştı. Kore'de yazlar epey nemli olduğundan yağmur yağmasına rağmen hava sıcak değil, fazlasıyla nemliydi.

Sokguram Mağarası'nın girişinde bulunan bu büyük çanı çalmak için para vermek gerekiyordu. Başında da bir görevli vardı. Sislerin arasında bu büyük çan sesini duymak bayağı bir ürkütücüydü.








Sokguram Mağarası'nın bulunduğu dağdan gelen su. Kore'de bazı tapınaklarda böyle çeşmeler bulunuyor. Herkes şifa niyetine içiyordu.







Yorumlar